Brent Tirry en Kiefer Moyaert winnen Vlaamse STEM-Olympiade 2020

De scholieren Brent Tirry (Nijlen) van het Sint-Jorisinstituut en Kiefer Moyaert (Torhout) van Middenschool Sint-Rembert hebben de finale van de tiende Vlaamse STEM-Olympiade gewonnen.

Trefwoorden: #Agoria, #Engineering, #Mathematics, #Science, #STEM, #Technology, #Vlaamse STEM Olympiade

Lees verder

Opleiding

( Foto: Agoria )

ENGINEERINGNET.BE - Bij de Vlaamse jongeren uit de eerste graad van het secundair onderwijs waren er 64 finalisten bij de Vlaamse STEM-Olympiade, een wedstrijd voor jongeren met een passie voor exacte wetenschap en technologie.

Deze leerlingen kwamen als finalist uit de bus na een voorronde met 27.244 leerlingen uit 262 secundaire scholen. Ze kregen zaterdag een theoretische test en vier praktische proeven voorgeschoteld waarmee gepolst werd naar hun inzicht qua technologie of STEM (exacte wetenschap, technologie, ingenieurskunde, toegepaste wiskunde).

Voor het eerst namen dit keer echter ook leraren deel aan de wedstrijd: van de 394 deelnemers, mochten er 10 zich meten in de finale. Raf Geypen van het Sint-Pietersinstituut van Turnhout won de uitdaging en mag zich de allereerste ‘STEM-leerkracht’ van Vlaanderen noemen.

Leerlingen Brent, Kiefer en leraar kregen in Brussel hun gouden medaille uit handen van Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts. Alle deelnemers aan de finale, 15 meisjes en 49 jongens, kregen een technologisch gerelateerde prijs uit de prijzenpot ter waarde van 13.800 euro.


ACHTERGROND
De initiatiefnemers van deze Olympiade zijn Agoria, Technopolis, Engie, HRRail, Volta, Defensie, Bekaert, Esas, IBM, Johson&Johnson, KU Leuven, U Hasselt, U Gent, associatie U Gent, associatie Un Antwerpen, PXL, Thomas MORE, VIVES en de Vlaamse overheid.

Ze scharen zich achter het STEM-actieplan dat jongeren wil stimuleren in toegepaste wiskunde, exacte wetenschappen, techniek/technologie en onderzoek/ontwerp.