Nieuwe gevaarlijke stoffen in kaart gebracht met ’First responder kit’

Onderzoek & Wetenschap 6/10/2020 13:22:31

Het nieuwe EU-project SERSing ontwikkelt een hand-held apparaat met een ‘lab-on-a-chip’ systeem om gevaarlijke gassen of vloeistoffen op te sporen voordat andere mensen een ruimte betreden.

Lees hieronder verder   
Verwant

Concurrentievermogen van duurzame chemische industrie in EU stimuleren

Biar sampling valves verdeeld door Gielink

Debietmeters, het belang van turndown, meetfout en inbouwlengte - artikel

Efficiëntere waterbehandeling van stoomketels - artikel

Efficiënte opwekking van stoom - artikel

Cargill bouwt eerste fabriek voor winning biodiesel

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Practical training EN ISO 13849-1

Pilz Academy - Herentals

donderdag 26 november 2020

Electrical Safety in Industrial Installations

Pilz Academy - Herentals

woensdag 2 december 2020

Logistiek Manager als Logistiek Auditor

IMF Academy (centraal Nederland)

van 3/12/2020 tot 17/12/2020

Energy Mission Webinar

online event

donderdag 3 december 2020

Safety validation training

Pilz Academy - Herentals

donderdag 3 december 2020

Overdrukbeveiliging en veiligheidskleppen

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 7/12/2020 tot 10/12/2020

Keuze van de redactie

(24/11) Autobekledingsbedrijf wordt producent van mondmaskers

(23/11) Nederlandse studenten ontwikkelen oven voor recyclage e-waste

(19/11) Proximus, SkeyDrone en DroneMatrix ontwikkelen drone-platform

(18/11) 600.000 euro voor 25 innovatieve West-Vlaamse samenwerkingsprojecten

(12/11) Flanders Make ontwikkelt eerste zelfrijdende tractor

(9/11) 430.000 euro steun voor project rond hergebruik van CO2, plastics en water

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - SERS staat voor ‘sensing’, ‘evaluating’, ‘responding’ en ‘securing’, én voor de gebruikte techniek: Surface Enhanced Raman Spectroscopy.

Dankzij de bekende Raman Spectroscopie is het mogelijk om bijvoorbeeld de samenstelling van een mengsel te bepalen. Dit kan doordat laserlicht wordt verstrooid door trillingen en rotaties in moleculen.

Nog nauwkeuriger wordt de techniek door een speciaal voorbewerkt ‘ruw’ oppervlak te gebruiken, zoals met SERS. Maar de partners in het project gaan verder dan alleen detecteren.

Ter plekke wordt ook het risico in kaart gebracht met kunstmatige intelligentie, en worden maatregelen geadviseerd. Dat kan met een ‘hand-held’ apparaat dat een 'first responder' bij zich draagt, die first responder kan een mens zijn maar ook een robot om alle risico's uit de weg te gaan voordat mensen een locatie betreden.

De basis is een lab-on-a-chip systeem dat de metingen kan verrichten. Daarop bevindt zich onder meer een geïntegreerde laser, vloeistofreservoirs en het geprepareerde oppervlak.

Ook exacte plaatsbepaling en communicatietechnologie maken deel uit van de chip, om de data naar een monitoring station te kunnen sturen en direct het risico vast te stellen.

UTwente heeft kennis van verschillende deelgebieden om zo’n systeem te ontwikkelen en daadwerkelijk te bouwen in het NanoLab, zoals geïntegreerde lasers en andere fotonische componenten, bewerkte oppervlakken en het integreren en optimaliseren van antennes. << (Lydia Heida) (foto: UTwente)

ACHTERGROND
Partners in SERSing zijn verder: Technical University of Denmark, University of Zaragoza (Spanje), University of Vigo (Spanje).

Betrokken hightech bedrijven zijn: Silmeco ApS (Denemarken) en Serstech AB (Zweden). Daarnaast zijn stakeholders het Swedish Defence Research Agency (FOI) en het National Institute for Nuclear, Chemical and Biological Protection (SUJCHBO, Tsjechië).

Het totale project duurt 4,5 jaar en kost 4,7 miljoen euro. <<

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Proefproject: geluidsschermen met geïntegreerde zonnepanelen

Onderzoekers van Universiteit Hasselt en imec bouwen binnen de samenwerking van EnergyVille een 13 meter lange proefopstelling van geluidsschermen met geïntegreerde zonnecellen.

Proximus, SkeyDrone en DroneMatrix ontwikkelen drone-platform

Via dit platform kunnen drones ‘on demand’ missies uitvoeren voor zakelijke doeleinden: het zogenaamde '6th NeTWorK'. De partners zullen nu eerst commerciële en technische testen uitvoeren.

Concurrentievermogen van duurzame chemische industrie in EU stimuleren

Het INCITE-project demonstreert chemo-enzymatische processen op industriële schaal, om de kwaliteit en efficiëntie te verhogen in vergelijking met traditionele chemische synthese.

Gaia-X for Belgium gaat werken rond cloud en datastrategie

Tijdens de eerste pan-Europese GAIA-X-top werd ’Gaia-X for Belgium’ gelanceerd. Dit wordt een hub van het Europese Gaia-X project, dat werkt aan een cloud en datastrategie.

Belgische scale-up wint EIT Digital Challenge

20 deep tech scale-ups namen onlangs deel aan de online finale van de EIT Digital Challenge 2020. De vijf winnaars ontvingen o.a. een jaar lang ondersteuning door de EIT Digital Accelerator.

600.000 euro voor 25 innovatieve West-Vlaamse samenwerkingsprojecten

POM West-Vlaanderen gaf groen licht voor de opstart van 25 innovatieve samenwerkingsprojecten tussen bedrijven en geeft hiermee een stevige boost aan innovatie bij West-Vlaamse bedrijven.

Siemens garandeert betrouwbare werking van brand­beveiligings­systemen

Brandveiligheid is een complexe materie, gebonden aan vele wetten en regels die niet altijd goed op elkaar afgestemd zijn. Siemens wil een rol spelen in het verbeteren en verduidelijken.

Nieuwe satelliet moet stijging zeespiegel in kaart te brengen

ESA lanceert op 21 november haar nieuwste aardobservatiesatelliet, de Sentinel-6 Michael Freilich. Deze satelliet is van cruciaal belang voor het wereldwijde onderzoek naar klimaatverandering.

xiros film geleiderol voor labellingtechnologie is smeermiddelvrij

Zwarte geleiderol met soepel lopende polymeer kogellagers bespaart tot wel 48% gewicht en 42% massatraagheid. De nieuwe zwarte geleiderol van igus biedt nu een echte sensatie op het gebied van verpakkings- en labellingtechnologie. Het installatieklare systeem overtuigt niet alleen visueel, maar ook technisch. >>

Partners