Nieuwe gevaarlijke stoffen in kaart gebracht met ’First responder kit’
Onderzoek & Wetenschap 6/10/2020 13:22:31
Het nieuwe EU-project SERSing ontwikkelt een hand-held apparaat met een ‘lab-on-a-chip’ systeem om gevaarlijke gassen of vloeistoffen op te sporen voordat andere mensen een ruimte betreden.
Onderzoek: spectaculair omslagpunt in emulsies van water en olie
Atomaire geometrie next-gen materialen blootgelegd
Werner Lievens nieuwe managing director WEG Benelux
’Biogebaseerde economie niet haalbaar binnen 10 jaar’
Natuurlijk molecuul zorgt voor volledig herbruikbaar plastic
Lanxess zet nieuwe stappen richting klimaatneutraliteit
>> Meer verwant nieuwsGeologie en geotechniek: ondergronds verbond
Online webinar
van 2/03/2021 tot 9/03/2021
Klimatisatie van gebouwen
Online
van 5/03/2021 tot 25/06/2021
Decanteercentrifuges
Online
van 9/03/2021 tot 10/03/2021
Belgian Offshore Days
Ostend Sea P’lace
van 17/03/2021 tot 18/03/2021
Panel Building. Made Smarter
Online event
dinsdag 23 maart 2021
METAV Digital
online
van 23/03/2021 tot 26/03/2021
(23/2) Vier nieuwe Fabrieken van de Toekomst in België
(22/2) KU Leuven en Fluxys testen waterstofpanelen
(18/2) Belgische primeur: waterstof ingezet in Antwerpse industriële installatie
(17/2) Onderzoek: spectaculair omslagpunt in emulsies van water en olie
(16/2) Megatrends in de maakindustrie en het vertrouwde ‘nieuwe normaal’
(15/2) Haalbaarheid Belgisch-Deense hybride interconnector onderzocht
>> Meer blikvangersENGINEERINGNET.BE - SERS staat voor ‘sensing’, ‘evaluating’, ‘responding’ en ‘securing’, én voor de gebruikte techniek: Surface Enhanced Raman Spectroscopy.
Dankzij de bekende Raman Spectroscopie is het mogelijk om bijvoorbeeld de samenstelling van een mengsel te bepalen. Dit kan doordat laserlicht wordt verstrooid door trillingen en rotaties in moleculen.
Nog nauwkeuriger wordt de techniek door een speciaal voorbewerkt ‘ruw’ oppervlak te gebruiken, zoals met SERS. Maar de partners in het project gaan verder dan alleen detecteren.
Ter plekke wordt ook het risico in kaart gebracht met kunstmatige intelligentie, en worden maatregelen geadviseerd. Dat kan met een ‘hand-held’ apparaat dat een 'first responder' bij zich draagt, die first responder kan een mens zijn maar ook een robot om alle risico's uit de weg te gaan voordat mensen een locatie betreden.
De basis is een lab-on-a-chip systeem dat de metingen kan verrichten. Daarop bevindt zich onder meer een geïntegreerde laser, vloeistofreservoirs en het geprepareerde oppervlak.
Ook exacte plaatsbepaling en communicatietechnologie maken deel uit van de chip, om de data naar een monitoring station te kunnen sturen en direct het risico vast te stellen.
UTwente heeft kennis van verschillende deelgebieden om zo’n systeem te ontwikkelen en daadwerkelijk te bouwen in het NanoLab, zoals geïntegreerde lasers en andere fotonische componenten, bewerkte oppervlakken en het integreren en optimaliseren van antennes. << (Lydia Heida) (foto: UTwente)
ACHTERGROND
Partners in SERSing zijn verder: Technical University of Denmark, University of Zaragoza (Spanje), University of Vigo (Spanje).
Betrokken hightech bedrijven zijn: Silmeco ApS (Denemarken) en Serstech AB (Zweden). Daarnaast zijn stakeholders het Swedish Defence Research Agency (FOI) en het National Institute for Nuclear, Chemical and Biological Protection (SUJCHBO, Tsjechië).
Het totale project duurt 4,5 jaar en kost 4,7 miljoen euro. <<