VEG-i-TEC onderzoekt hergebruik afvalwater bij groenteverwerking

Bedrijfsnieuws 7/10/2020 10:02:06

Het nieuwe onderzoekscentrum voor de aardappel- en groenteverwerkende industrie ontvangt binnenkort de eerste proceslijn en start met proeven omtrent hergebruik van afvalwater.

Lees hieronder verder   
Verwant

Uniek resistentiegen tegen bladvlekkenziekte

Remote sensing ingezet voor meten buigzaamheid gewassen

Circulaire tuinbouwsector steeds dichterbij

VEG-i-TEC onderzoekt hergebruik afvalwater bij groenteverwerking

Technologie om planten te verbeteren versneld ontwikkeld

Poco Loco investeert 45 miljoen in bijkomende productiefaciliteit

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Handhaving van octrooirechten

Het Ingenieurshuis - Antwerpen

van 26/01/2021 tot 14/12/2021

New dimensions of adaptive manufacturing

B&R online event

woensdag 27 januari 2021

Alternatief fossiele brandstof voor stoomproductie

Webinar

vrijdag 29 januari 2021

Postgraduaat Vastgoedkunde

Leuven of Kortrijk

van 4/02/2021 tot 10/12/2021

Toekomst federaal energiebeleid

Webinar

woensdag 10 februari 2021

'Digital Twin' versterkt maakindustrie?

Online event

vrijdag 12 februari 2021

Keuze van de redactie

(19/1) Gimv verkoopt telecomspecialist OTN Systems

(19/1) VINCI Energies heeft Legendre Conveyors overgenomen

(15/1) Campine start nieuwe antimoonrecyclage

(14/1) Solvay lanceert waterstofplatform

(12/1) Zinksmelter Nyrstar installeert reuzenbatterij voor energieopslag

(11/1) Slimme radar in Gentse haven laat optimaal gebruik windturbines toe

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - De onderzoeksgroep rond VEG-i-TEC, op de site van de UGent Campus Kortrijk, heeft veel ervaring met het uitvoeren van haalbaarheidsstudies op laboschaal.

Het nieuwe onderzoekscentrum en de state-of-the-art pilootinfrastructuur laat toe deze studies op een (semi-) industriële schaal uit te voeren.

Alle aspecten van de industriële productie en de verwerking van groenten en aardappelen worden er gesimuleerd, van geoogst tot verpakt product. Nevenstromen, zoals snijafval, zijn voer voor onderzoek waarop men extractietechnologieën, fermentaties en enzymatische voorbehandelingen kan toepassen.

VEG-i-TEC richt zich ook op de (micro)biologische en chemische kwaliteit van (proces)water uit de voedingsindustrie. Het onderzoeksgebouw is daarom uitgerust met een (afval)waterbehandelingshal.

Het gebouw kent diverse testzones waar modulaire en mobiele 'piloten voor waterbehandeling' zijn aan te sluiten. In de kelderruimte staan tanks voor de opslag van te behandelen en behandeld water afkomstig uit de eigen proceshal of gecollecteerd bij bedrijven.

Er zijn ook diverse waterbronnen van verschillende kwaliteit aanwezig, zoals rivierwater en leidingwater.

De steeds grotere waterstress en bijgevolg stijgende waterprijzen benadrukken de nood om meer proces- of afvalwater te hergebruiken tijdens de verwerking van groenten en aardappelen.

Bij hergebruik kunnen gewasbeschermingsmiddelen accumuleren in het proceswater waardoor kruiscontaminatie naar andere of hetzelfde type gewassen kan optreden.

Het gebruik van een ozon-gebaseerde behandeling, al dan niet gecombineerd met actieve kool, verwijderd farmaceutische restproducten en pesticiden efficiënt uit conventioneel gezuiverd huishoudelijk afvalwater.

Het TETRA-project - gesubsidieerd door VLAIO - start in oktober waarbij onderzocht wordt of de vooropgestelde waterbehandeling na de huidige gebruikelijke afvalwaterzuiveringsinstallatie kan geschakeld worden.

Dit moet leiden tot gezuiverd afvalwater dat minder milieubelastend is vanuit ecotoxicologisch perspectief, dat chemisch en microbieel veilig is om te hergebruiken, en op een kostenefficiëntie manier wordt gezuiverd.

Het project verzamelt ook kennis over waterkarakteristieken voor het online monitoren, controleren en bijsturen van mogelijke behandelingstechnieken.

Dit moet leiden tot een richtlijn voor het correct en verantwoord lozen van gezuiverd afvalwater binnen de sector en voor proceswater dat herbruikbaar is. Deze informatie wordt onderdeel van het HACCP-plan en het autocontrolesysteem van bedrijven. << (Lydia Heida) (foto: UGent)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Port of Antwerp beperkt jaarverlies door record containeroverslag

De totale goederenoverslag van Port of Antwerp in 2020 bedroeg 231 miljoen ton cargo, een daling van 3,1%. Dankzij de containeroverslag beperkte de haven de terugvallende totale overslag.

RoboRana bundelt krachten met AI-speler Humain

Door de samenwerking kunnen zij organisaties beter ondersteunen bij succesvolle digitale innovatie door de juiste strategie te verbinden met de meest impactvolle technologie.

Antwerpse Covestro-vestiging verkrijgt ISCC Plus-certificering

Covestro heeft het ISCC (‘International Sustainability & Carbon Certification’) Plus-massabalanscertificaat verkregen voor haar productievestigingen in Antwerpen en Krefeld-Uerdingen.

Nieuwste Airbus A400M geleverd

Enkele maanden na Luxemburg nam ook de Belgische luchtmacht eind december het eerste van zeven Airbus A400M militaire transportvliegtuigen in ontvangst. Dit is de opvolger van de oude C130's.

Nieuwe methode voor efficiëntere omzetting biomassa

Door twee chemische reacties aan elkaar te koppelen, wordt biomassa nu directer en efficiënter omgezet naar bio-aromaten. TNO spin-off Relement gaat de methode in de markt zetten.

Nieuwe certificeringen maken Rockwell Automation ’cyberveiliger’

Omdat industri?le bedrijven hun productie- en IT-systemen steeds meer verbinden, lopen ze ook steeds meer risico door cyberdreigingen die gericht zijn op industriële besturingssystemen.

myPNOZ is nieuwste modulaire veiligheidsrelais van Pilz

Het automatiseringsbedrijf Pilz heeft voor deze veiligheidsrelais een digitaal, compleet concept opgezet - van de bestelling tot de inbedrijfstelling. Dit past volledig bij Industrie 4.0.

Campine start nieuwe antimoonrecyclage

Autobatterijenrecycleur Campine (Beersel) investeerde 4,9 miljoen euro in een unieke installatie om antimoon uit het lood van autobatterijen te recycleren.

B&R vereenvoudigt het beheer van gebruikersgroepen

B&R heeft het centrale gebruikersbeheer op fabrieksniveau vereenvoudigd. Met de mapp UserX softwaremodule is het nu mogelijk diensten op basis van LDAP (Lightweight Directory Access Protocol) te gebruiken om gecentraliseerd beheer van gebruikers en -groepen te implementeren. Bijvoorbeeld met behulp van Active Directory van Microsoft. >>

Partners