VEG-i-TEC onderzoekt hergebruik afvalwater bij groenteverwerking

Bedrijfsnieuws 7/10/2020 10:02:06

Het nieuwe onderzoekscentrum voor de aardappel- en groenteverwerkende industrie ontvangt binnenkort de eerste proceslijn en start met proeven omtrent hergebruik van afvalwater.

Lees hieronder verder   
Verwant

Circulaire tuinbouwsector steeds dichterbij

VEG-i-TEC onderzoekt hergebruik afvalwater bij groenteverwerking

Technologie om planten te verbeteren versneld ontwikkeld

Poco Loco investeert 45 miljoen in bijkomende productiefaciliteit

Nils van Dam nieuwe CEO bij Milcobel

Ontwikkeling voedsel op basis van insecten stimuleren

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Navingo Career Event

RDM Rotterdam – Onderzeebootloods

van 27/10/2020 tot 28/10/2020

Always an eye on your assets

B&R Webinar

dinsdag 27 oktober 2020

Aquarama Trade Fair

Brabanthal Leuven

donderdag 29 oktober 2020

IO-Link 4 Life Digital Event

Digital Event

donderdag 29 oktober 2020

Artificial Intelligence

IMF Academy Haarlem (NL)

van 4/11/2020 tot 19/11/2020

Internet of Things (IoT)

IMF Academy (centraal Nederland)

van 9/11/2020 tot 11/11/2020

Keuze van de redactie

(19/10) Nieuwe filtertechnologie als oplossing voor “forever chemicals”

(19/10) Lutgardis Claes, ingenieur met strepen - topingenieur

(15/10) 3D-printen met gebruikte materialen voor een circulaire economie

(15/10) Startup re.alto moet digitalisering energiesector versnellen

(12/10) VLIZ breidt onderzoekscapaciteit uit in nieuwe ’Ocean Innovation Space’

(12/10) Europese steun voor Antwerps innovatief CO2-reductie project

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - De onderzoeksgroep rond VEG-i-TEC, op de site van de UGent Campus Kortrijk, heeft veel ervaring met het uitvoeren van haalbaarheidsstudies op laboschaal.

Het nieuwe onderzoekscentrum en de state-of-the-art pilootinfrastructuur laat toe deze studies op een (semi-) industriële schaal uit te voeren.

Alle aspecten van de industriële productie en de verwerking van groenten en aardappelen worden er gesimuleerd, van geoogst tot verpakt product. Nevenstromen, zoals snijafval, zijn voer voor onderzoek waarop men extractietechnologieën, fermentaties en enzymatische voorbehandelingen kan toepassen.

VEG-i-TEC richt zich ook op de (micro)biologische en chemische kwaliteit van (proces)water uit de voedingsindustrie. Het onderzoeksgebouw is daarom uitgerust met een (afval)waterbehandelingshal.

Het gebouw kent diverse testzones waar modulaire en mobiele 'piloten voor waterbehandeling' zijn aan te sluiten. In de kelderruimte staan tanks voor de opslag van te behandelen en behandeld water afkomstig uit de eigen proceshal of gecollecteerd bij bedrijven.

Er zijn ook diverse waterbronnen van verschillende kwaliteit aanwezig, zoals rivierwater en leidingwater.

De steeds grotere waterstress en bijgevolg stijgende waterprijzen benadrukken de nood om meer proces- of afvalwater te hergebruiken tijdens de verwerking van groenten en aardappelen.

Bij hergebruik kunnen gewasbeschermingsmiddelen accumuleren in het proceswater waardoor kruiscontaminatie naar andere of hetzelfde type gewassen kan optreden.

Het gebruik van een ozon-gebaseerde behandeling, al dan niet gecombineerd met actieve kool, verwijderd farmaceutische restproducten en pesticiden efficiënt uit conventioneel gezuiverd huishoudelijk afvalwater.

Het TETRA-project - gesubsidieerd door VLAIO - start in oktober waarbij onderzocht wordt of de vooropgestelde waterbehandeling na de huidige gebruikelijke afvalwaterzuiveringsinstallatie kan geschakeld worden.

Dit moet leiden tot gezuiverd afvalwater dat minder milieubelastend is vanuit ecotoxicologisch perspectief, dat chemisch en microbieel veilig is om te hergebruiken, en op een kostenefficiëntie manier wordt gezuiverd.

Het project verzamelt ook kennis over waterkarakteristieken voor het online monitoren, controleren en bijsturen van mogelijke behandelingstechnieken.

Dit moet leiden tot een richtlijn voor het correct en verantwoord lozen van gezuiverd afvalwater binnen de sector en voor proceswater dat herbruikbaar is. Deze informatie wordt onderdeel van het HACCP-plan en het autocontrolesysteem van bedrijven. << (Lydia Heida) (foto: UGent)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Sterrenkundigen ontdekken meest metaalarme bolhoop

Het internationale team van sterrenkundigen staan voor een raadsel, omdat tot nu toe werd gedacht dat grote bolvormige sterrenhopen behoorlijk wat metalen moesten bevatten.

Bluswatersystemen waarop u kan rekenen

Bluswatersystemen hebben maar één taak, maar het is wel een vitale: functioneren wanneer ze nodig zijn. Kenbri zet hierbij in op duurzame producten, technisch advies en deskundig onderhoud.

Start Europese aanbesteding rond één walstroomsysteem

Port of Antwerp, Havenbedrijf Rotterdam, Havenbedrijf Amsterdam, North Sea Port, Drechtsteden en de Vlaamse Waterweg willen komen tot één uniform walstroomsysteem voor de binnenvaart.

Softwareproblemen: wat kan u doen? - column

Niemand kan nog zonder computer. En dus evenmin zonder software. Maar soms raken softwareproblemen maar niet opgelost. Als ondernemer kan u dit aardig wat schade berokkenen.

Nieuwe filtertechnologie als oplossing voor “forever chemicals”

KUL bio-ingenieurs hebben een nieuwe methode gevonden om schadelijke geperfluoreerde chemicaliën uit het water te filteren. De zogenaamde PFAS breken niet af en stapelen zich op in het milieu.

Lutgardis Claes, ingenieur met strepen - topingenieur

Generaal-majoor Lutgardis Claes werd de eerste vrouwelijke rector van de Brusselse Koninklijke Militaire School (KMS). Ze is Burgerlijk Ingenieur in de vliegtuigbouw en bewapening-ballistiek

State-of-the-art batterijtester voor testlabo EnergyVille

Het batterijtestlabo van EnergyVille werd onlangs uitgebreid met een state-of-the-art batterijtester van de fabrikant PEC. Tegelijkertijd werd ook een temperatuurkamer in gebruik genomen.

Iconische brug bindmiddel voor Antwerpen-Noord

Sinds juli 2016 vormt de Parkbrug over de Italiëlei een verkeersveilige verbinding voor voetgangers en fietsers tussen Park Spoor Noord, het oude stadscentrum en het Eilandje.

ABB introduceert nieuwe ultrasone niveautransmitter

ABB heeft een nieuwe ultrasone niveautransmitter met vele functies gelanceerd, speciaal ontworpen voor industrieën met een groot aantal geïnstalleerde niveaumeters. Met zijn modulaire ontwerp en intelligente algoritmen is de LST200 eenvoudig te installeren, in bedrijf te stellen en te onderhouden en is stabiel in gebruik. >>

Partners