VEG-i-TEC onderzoekt hergebruik afvalwater bij groenteverwerking

Bedrijfsnieuws 7/10/2020 10:02:06

Het nieuwe onderzoekscentrum voor de aardappel- en groenteverwerkende industrie ontvangt binnenkort de eerste proceslijn en start met proeven omtrent hergebruik van afvalwater.

Lees hieronder verder   
Verwant

Blockchain als katalysator voor digitale transformatie van agrifood?

Nanodeeltjes infiltreren ver in voedselketen

Haalbare en betaalbare precisie­landbouw­technieken tot bij de teler brengen

Dakserre Agrotopia erkend als Europees living lab

Uniek resistentiegen tegen bladvlekkenziekte

Remote sensing ingezet voor meten buigzaamheid gewassen

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Decanteercentrifuges

Online

van 9/03/2021 tot 10/03/2021

Belgian Offshore Days

Ostend Sea P’lace

van 17/03/2021 tot 18/03/2021

Ventilatie van gebouwen in de strijd tegen COVID-19

Live Webinar

dinsdag 23 maart 2021

Panel Building. Made Smarter

Online event

dinsdag 23 maart 2021

METAV Digital

online

van 23/03/2021 tot 26/03/2021

EEX-ATEX

Online cursus IE-net

van 30/03/2021 tot 31/03/2021

Keuze van de redactie

(5/3) Computersimulaties in 4D maken hartchirurgie veiliger

(3/3) Windparken profiteren van sterke stroming in lagere atmosfeer

(2/3) Lockheed Martin gunt Feronyl contract binnen het F-35 programma

(1/3) Start bouw allereerste Vlaamse opleidingscentrum voor farma en biotech

(25/2) Nieuw platform biedt correctere berekening CO2-voetafdruk

(25/2) ABO-Group neemt Frans sonisch boorbedrijf over

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - De onderzoeksgroep rond VEG-i-TEC, op de site van de UGent Campus Kortrijk, heeft veel ervaring met het uitvoeren van haalbaarheidsstudies op laboschaal.

Het nieuwe onderzoekscentrum en de state-of-the-art pilootinfrastructuur laat toe deze studies op een (semi-) industriële schaal uit te voeren.

Alle aspecten van de industriële productie en de verwerking van groenten en aardappelen worden er gesimuleerd, van geoogst tot verpakt product. Nevenstromen, zoals snijafval, zijn voer voor onderzoek waarop men extractietechnologieën, fermentaties en enzymatische voorbehandelingen kan toepassen.

VEG-i-TEC richt zich ook op de (micro)biologische en chemische kwaliteit van (proces)water uit de voedingsindustrie. Het onderzoeksgebouw is daarom uitgerust met een (afval)waterbehandelingshal.

Het gebouw kent diverse testzones waar modulaire en mobiele 'piloten voor waterbehandeling' zijn aan te sluiten. In de kelderruimte staan tanks voor de opslag van te behandelen en behandeld water afkomstig uit de eigen proceshal of gecollecteerd bij bedrijven.

Er zijn ook diverse waterbronnen van verschillende kwaliteit aanwezig, zoals rivierwater en leidingwater.

De steeds grotere waterstress en bijgevolg stijgende waterprijzen benadrukken de nood om meer proces- of afvalwater te hergebruiken tijdens de verwerking van groenten en aardappelen.

Bij hergebruik kunnen gewasbeschermingsmiddelen accumuleren in het proceswater waardoor kruiscontaminatie naar andere of hetzelfde type gewassen kan optreden.

Het gebruik van een ozon-gebaseerde behandeling, al dan niet gecombineerd met actieve kool, verwijderd farmaceutische restproducten en pesticiden efficiënt uit conventioneel gezuiverd huishoudelijk afvalwater.

Het TETRA-project - gesubsidieerd door VLAIO - start in oktober waarbij onderzocht wordt of de vooropgestelde waterbehandeling na de huidige gebruikelijke afvalwaterzuiveringsinstallatie kan geschakeld worden.

Dit moet leiden tot gezuiverd afvalwater dat minder milieubelastend is vanuit ecotoxicologisch perspectief, dat chemisch en microbieel veilig is om te hergebruiken, en op een kostenefficiëntie manier wordt gezuiverd.

Het project verzamelt ook kennis over waterkarakteristieken voor het online monitoren, controleren en bijsturen van mogelijke behandelingstechnieken.

Dit moet leiden tot een richtlijn voor het correct en verantwoord lozen van gezuiverd afvalwater binnen de sector en voor proceswater dat herbruikbaar is. Deze informatie wordt onderdeel van het HACCP-plan en het autocontrolesysteem van bedrijven. << (Lydia Heida) (foto: UGent)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Vlaanderen op tweede plek in Europees innovatieonderzoek

Het laatste Europese innovatieonderzoek toont dat de innovatiegraad in Vlaanderen voor 2016-2018 rond de 70% ligt. Daarmee behoort Vlaanderen tot de Europese top, enkel Estland doet beter.

Kunstmatige intelligentie: nieuwer is niet altijd beter - opinie

Wat triggert kopersverdriet? Sommigen voelen het al na enkele seconden na een impulsaankoop. We maakten het allemaal wel eens mee, maar dat maakt het er niet minder pijnlijk op.

Automatiseer met één voordelige kickstart

Heeft u weinig of geen ervaring? De SIMATIC S7-1200-starterkit is makkelijk, snel, compact en kostenefficiënt en bevat alle benodigde componenten om succesvol te automatiseren.

Opheffing moratorium leidt voorlopig niet tot meer faillissementen

Tijdens de maand februari 2021 gingen er 540 bedrijven failliet, een daling met 43% tegenover 2020. Januari en februari samengeteld toont 999 faillissementsuitspraken of 49,4% minder.

Project: software robots om administratieve routinetaken over te nemen

Het gebruik van databots, een toepassing van Robotic Process Automation (RPA), heeft het potentieel om automatisering snel en goedkoop toe te passen. VIL wil dit onderzoeken.

Start bouw allereerste Vlaamse opleidingscentrum voor farma en biotech

ViTalent en POM Antwerpen hebben het startschot gegeven voor bouw van allereerste opleidingscentrum voor farma en biotech in Vlaanderen. Vanaf begin 2022 worden opleidingen op maat aangebode

Watson-Marlow en Bredel vanaf nu onder één dak

De Watson-Marlow Fluid Technology Group (WMFTG) verzorgt vanaf nu de directe verkoop, de ondersteuning en de service van de industriële Bredel slangenpompen.

‘The 7 Transformations Experience’ - column

Hoe groot of klein ze ook is, en ongeacht de menselijke en financiële middelen waarover ze beschikt, uw onderneming is in staat om te evolueren. 'The 7 Transformations Experience' helpt.

Flexim lanceert nieuwe ultrasone flowmeters voor stoom

Met de FLUXUS ST en FLUXUS ST-HT serie kan verzadigde stoom gemeten worden zonder inbreng van sensors in de leiding of het openen van de leiding. Ook het verjongen van de leidingdiameters is niet langer nodig om de stoomsnelheid te verhogen voor het toe te passen meetprincipe, want de flow kan al gemeten worden vanaf 1cm/s.

Partners