Ongeziene vijftiende editie van Aquarama Trade Fair

Economie 8/10/2020 10:40:12

Dat het een bijzondere editie van Aquarama Trade Fair zou worden, dat stond meteen vast. Tijdens deze digitale editie zijn er tal van innovaties en een ijzersterk randprogramma te ontdekken.

Lees hieronder verder   
Verwant

10e editie solarvakbeurs InterSolution 2021 gaat door

Volgende week start Navingo Career Event

Coronaproef ’fysiek’ netwerken tijdens succesvolle ABISS2020

Organisatoren tevreden over eerste editie Techni-Mat

Ongeziene vijftiende editie van Aquarama Trade Fair

ABISS2020 wordt grootste digitale oefening ooit

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Navingo Career Event

RDM Rotterdam – Onderzeebootloods

van 27/10/2020 tot 28/10/2020

Always an eye on your assets

B&R Webinar

dinsdag 27 oktober 2020

Aquarama Trade Fair

Brabanthal Leuven

donderdag 29 oktober 2020

IO-Link 4 Life Digital Event

Digital Event

donderdag 29 oktober 2020

Artificial Intelligence

IMF Academy Haarlem (NL)

van 4/11/2020 tot 19/11/2020

Internet of Things (IoT)

IMF Academy (centraal Nederland)

van 9/11/2020 tot 11/11/2020

Keuze van de redactie

(19/10) Nieuwe filtertechnologie als oplossing voor “forever chemicals”

(19/10) Lutgardis Claes, ingenieur met strepen - topingenieur

(15/10) 3D-printen met gebruikte materialen voor een circulaire economie

(15/10) Startup re.alto moet digitalisering energiesector versnellen

(12/10) VLIZ breidt onderzoekscapaciteit uit in nieuwe ’Ocean Innovation Space’

(12/10) Europese steun voor Antwerps innovatief CO2-reductie project

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - “Het spreekt voor zich dat we niet zomaar bij de pakken konden blijven zitten”, laat projectcoördinator Katja Wijffels (FCO Media) optekenen.

“Na vijftien jaar is Aquarama Trade Fair een vaste waarde in de sector. Heel wat bedrijven, zowel uit de watertechnologie als uit diverse waterintensieve industrieën, rekenen erop. Dat zagen we dit voorjaar al aan de inschrijvingen. Ondanks de globale onzekerheid hadden begin mei al meer dan 100 exposanten ingetekend.

We waren het hen dus verplicht om van een positieve uitkomst uit te gaan en de organisatie tijdig aan te vatten. Omdat we onze standhouders en bezoekers bovenal een veilige, comfortabele en succesvolle beurs willen garanderen, echter, besloten we deze zomer om de beurs volledig digitaal te organiseren. Ongeacht hoeveel golven en maatregelen er dus nog volgen, wij bieden de watersector dit najaar opnieuw een forum.”

Virtuele beursvloer
Het digitale event, dat zoals oorspronkelijk gepland op 29 oktober zal plaatsvinden, is een primeur voor Aquarama Trade Fair, maar aan de vaste waarden van de vakbeurs zal niet geraakt worden, verzekert Wijffels.

“De contactmomenten, innovaties en workshops blijven de centrale pijlers van het evenement. Het enige verschil is dat ze dit jaar enkel digitaal toegankelijk gemaakt worden. Daarvoor hebben we een virtuele beursvloer ontwikkeld, waarin elke exposant zijn stand met producten en informatie kan inkleden.

Als bezoeker kan je langsheen de verschillende stands navigeren en de nodige informatie met een druk op de knop opvragen. Om de zoektocht naar specifieke oplossingen of producten nog gemakkelijker te maken, hebben we zelfs een zoekfunctie toegevoegd.

Zo krijg je meteen een overzicht van alle standhouders die met een bepaalde technologie bezig zijn. De Aquarama Trade Fair Innovations zullen dan weer herkenbaar zijn aan een speciale button.”

Ook voor de waardevolle contacten die doorgaans op de beursvloer worden gelegd, bedacht de organisatie een oplossing. “Opdat exposanten en bezoekers met elkaar in dialoog kunnen gaan, voorzien we voor elke standhouder een soort chatbox. Bezoekers kunnen zich daarop aanmelden via de digitale stand, of ze kunnen op voorhand een afspraak vastleggen. Dat verzekert een vlotte opvolging op de beursdag zelf.”

Wie op zoek is naar nog meer diepgang, kan zich net als andere jaren inschrijven voor de workshops. “Onze partners hebben opnieuw alles in het werk gesteld om een programma samen te stellen dat voor zowel de industrie als academici, watermaatschappijen en besturen een relevante meerwaarde biedt. Ook dat verloopt dit jaar uiteraard online, mét ruimte voor interactie en discussie.

Daarnaast loopt er doorheen het randprogramma voor het eerst een rode draad. Alle infosessies zullen zich namelijk toespitsen op circulariteit, een onderwerp dat in deze tijden van waterschaarste enerzijds en duurzame ambities anderzijds bijzonder actueel is.”

watercircle.be
“Iedereen die op Aquarama Trade Fair rondloopt, of dat nu fysiek of virtueel is, kan wel een invulling geven aan het concept circulariteit”, meent Matthias Mertens, manager van watercircle.be.

“Zowel bij de watertechnologieleveranciers zelf als bij de grootverbruikers in de industrie groeit het besef dat ze in het verhaal moet meestappen om de nodige verandering te realiseren. Over het hoe hebben ze doorgaans echter nog heel wat vragen.”

Tijdens de jaarlijkse workshop wil de vereniging van watertechnologieleveranciers dan ook relevante innovaties en realisaties van haar leden aan de brede industrie kenbaar maken, ditmaal met focus op waterhergebruik, beveiliging van de waterbevoorrading en informatisering bij (afval)waterbehandeling.

“Opnieuw zullen we daarbij bijzondere aandacht schenken aan de voedingsindustrie, die tijdens de editie van 2019 al aangaf een duidelijke interesse te hebben in het onderwerp”, zegt Mertens.

Starten doet de digitale workshop met lezingen over onder meer de circulariteit van nutriënten. Flanders’ FOOD en watercircle.be hebben het onder meer over waterhergebruik in een slachthuis en de ontwikkeling van een gesloten watercircuit voor de aardbeiteelt (Interregproject Recupa), terwijl VMx vooral de wetgevende aspecten van (afval)waterhergebruik behandelt.

Deelname aan de workshop is gratis voor voor leden van watercircle.be, VMx, Flanders’ FOOD, Fevia en studenten. Niet-leden betalen 30 euro (excl. btw).

Vlario
Vlario richt zich naar jaarlijkse gewoonte dan weer een namiddag lang tot lokale besturen, rioolbeheerders en ontwerpers. “Circulariteit kreeg geheel terecht een prominente plaats in de beleidsnota van de Vlaamse overheid”, benadrukt directeur Wendy Francken het belang van het onderwerp voor deze doelgroep.

“Als kenniscentrum en overlegplatform voor regen- en afvalwaterbeheer in Vlaanderen, moeten wij er mee voor zorgen dat het in de stedelijke waterhuishouding ingang vindt, maar tevens dat er doordachte maatregelen genomen worden die op lange termijn niet plots een nadelig effect blijken te hebben.”

In een online seminar geeft Vlario daarom, samen met diverse ervaringsdeskundigen, tekst en uitleg bij het concept ‘circulair water’. Zo geeft de Vlaamse Milieumaatschappij duiding bij de wetgeving en gaat onder meer De Watergroep dieper in op hoe steden en gemeenten bepaalde verplichtingen kunnen opleggen voor nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen zoals bedrijven en industriezones.

Vlakwa geeft toelichting bij enkele relevante technologieën, en er is opnieuw aandacht voor het Interregproject WOW! (Wider business Opportunities for raw materials from Waste water).

Deelname aan de studienamiddag van Vlario kost 50 euro (excl. btw) voor leden en 80 euro (excl. btw) voor niet-leden. Inschrijven doet u, net zoals voor de watercircle.be workshop, via de website van Aquarama Trade Fair. Daar vindt u tevens alle informatie om uw virtueel beursbezoek in goede banen te leiden.

Aquarama Trade Fair - 29 oktober 2020 (virtueel)
www.aquaramatradefair.be

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Sterrenkundigen ontdekken meest metaalarme bolhoop

Het internationale team van sterrenkundigen staan voor een raadsel, omdat tot nu toe werd gedacht dat grote bolvormige sterrenhopen behoorlijk wat metalen moesten bevatten.

Bluswatersystemen waarop u kan rekenen

Bluswatersystemen hebben maar één taak, maar het is wel een vitale: functioneren wanneer ze nodig zijn. Kenbri zet hierbij in op duurzame producten, technisch advies en deskundig onderhoud.

Start Europese aanbesteding rond één walstroomsysteem

Port of Antwerp, Havenbedrijf Rotterdam, Havenbedrijf Amsterdam, North Sea Port, Drechtsteden en de Vlaamse Waterweg willen komen tot één uniform walstroomsysteem voor de binnenvaart.

Softwareproblemen: wat kan u doen? - column

Niemand kan nog zonder computer. En dus evenmin zonder software. Maar soms raken softwareproblemen maar niet opgelost. Als ondernemer kan u dit aardig wat schade berokkenen.

Nieuwe filtertechnologie als oplossing voor “forever chemicals”

KUL bio-ingenieurs hebben een nieuwe methode gevonden om schadelijke geperfluoreerde chemicaliën uit het water te filteren. De zogenaamde PFAS breken niet af en stapelen zich op in het milieu.

Lutgardis Claes, ingenieur met strepen - topingenieur

Generaal-majoor Lutgardis Claes werd de eerste vrouwelijke rector van de Brusselse Koninklijke Militaire School (KMS). Ze is Burgerlijk Ingenieur in de vliegtuigbouw en bewapening-ballistiek

State-of-the-art batterijtester voor testlabo EnergyVille

Het batterijtestlabo van EnergyVille werd onlangs uitgebreid met een state-of-the-art batterijtester van de fabrikant PEC. Tegelijkertijd werd ook een temperatuurkamer in gebruik genomen.

Iconische brug bindmiddel voor Antwerpen-Noord

Sinds juli 2016 vormt de Parkbrug over de Italiëlei een verkeersveilige verbinding voor voetgangers en fietsers tussen Park Spoor Noord, het oude stadscentrum en het Eilandje.

ABB introduceert nieuwe ultrasone niveautransmitter

ABB heeft een nieuwe ultrasone niveautransmitter met vele functies gelanceerd, speciaal ontworpen voor industrieën met een groot aantal geïnstalleerde niveaumeters. Met zijn modulaire ontwerp en intelligente algoritmen is de LST200 eenvoudig te installeren, in bedrijf te stellen en te onderhouden en is stabiel in gebruik. >>

Partners