Nieuwe experimenten lonken naar quantumrekenen met IBM

Onderzoek & Wetenschap 9/10/2020 8:54:15

De toekomstige Einstein Telescope en de vernieuwde LHCb-deeltjesdetector op CERN maken mogelijk gebruik van quantumcomputers, in samenwerking met de universiteit Maastricht en IBM.

Lees hieronder verder   
Verwant

Supercomputer helpt NASA-onderzoek naar maanmissie’s

Nieuwe satelliet moet stijging zeespiegel in kaart te brengen

Hyperscout 2 schiet veelbelovende plaatjes voor toekomstige aardobservatie

Satellietinstrument registreert uitstoot individuele schepen

Computer leert hoe rare deeltjesfysica eruit ziet

Sterrenkundigen ontdekken meest metaalarme bolhoop

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Overdrukbeveiliging en veiligheidskleppen

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 7/12/2020 tot 10/12/2020

Geotechniekdag 2020

Online studiedag

dinsdag 8 december 2020

Logistiek Manager als Logistiek Auditor

IMF Academy (centraal Nederland)

van 14/01/2021 tot 28/01/2021

Bouwmanager - Innovatie in de bouw

Antwerpen

van 19/01/2021 tot 16/03/2021

Intersolution 2021

Flanders Expo, Gent

van 27/01/2021 tot 28/01/2021

De Logistiek Manager als Logistiek Auditor

IMF Academy (centraal Nederland)

maandag 1 februari 2021

Keuze van de redactie

(30/11) Groter draagvermogen met nieuwe collars voor monopijlerfunderingen

(30/11) Daikin investeert in Gents hypermodern ontwikkelingscomplex

(27/11) Eerste AI-gestuurde verpakkingsmachine ontwikkeld

(25/11) Photovoltatronics: slimme, communicerende zonnecellen onderzocht

(24/11) Autobekledingsbedrijf wordt producent van mondmaskers

(23/11) Nederlandse studenten ontwikkelen oven voor recyclage e-waste

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - De Nederlandse universiteit Maastricht treedt daarvoor toe tot het IBM Q Network, een samenwerkingsverband van Fortune-500 bedrijven, academische instellingen, startups en onderzoekslaboratoria op het gebied van quantumcomputing.

Wereldwijd is een aantal bedrijven in de race om de eerste werkende quantumcomputer. In de aanloop werken zij veel samen met onderzoekers die behoefte hebben aan extreme rekencapaciteit. IBM is daarbij een wereldspeler op het gebied van quantumrekenen.

De Maastrichtse Nikhef-groep is zeer nauw betrokken bij de voorbereiding van de grootste zwaartekrachtsgolfdetector ter wereld, de Einstein Telescope. Daarnaast is de groep met Amsterdamse Nikhef-collega’s betrokken bij de LHCb-deeltjesdetector op CERN.

In beide projecten wordt enorme vraag om rekencapaciteit voorzien. De Einstein Telescope gaat tientallen zwaartekrachtsgolven per dag opvangen, die moeten worden onderscheiden van eventuele achtergrondruis en verder geanalyseerd.

De LHCb-detector krijgt op termijn extreem veel meer deeltjesbotsingen door te rekenen, als de LHC-versneller op CERN nog intenser wordt.

Voor de Einstein Telescope bestaan vergevorderde plannen voor een ondergrondse driehoekige laseropstelling met armen van tien kilometer. Voor de lokatie zijn er twee opties: de Euregio van Nederland, België en Duitsland rond Vaals of op Sardinië in Italië. Het project zou rond 2035 gerealiseerd moeten zijn.

De LHCb-deeltjesdetector op CERN in Genève ondergaat momenteel een vergaande verbouwing, ook met het oog op de tienmaal intensere protonenbundels die rond 2030 uit de HL-LHC-versneller zullen komen.

Als eerste stap in de samenwerking zal IBM twee postdocs sponsoren met een dubbele aanstelling bij IBM Research in Zürich en op het instituut in Maastricht. IBM ondersteunt de projecten ook met toegang tot zijn kennis en huidige experimentele quantumcomputers. << (Lydia Heida) (foto: Nikhef)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Start-up TEO maakt technische opleidingen permanent toegankelijk

Met laagdrempelige technische opleidingen helpt start-up TEO (Teaching Each Other) bedrijven zoals Volvo Cars, Aviko en TVH hun medewerkers op een hands-on manier te blijven vormen.

Plannen voor multimodaal megadistributiecentrum in North Sea Port

Het multimodale logistieke park WDPort of Ghent in North Sea Port zal, na goedkeuring van de bouwvergunning, uitgebreid worden met een mega­distributie­centrum van 150.000 m².

Nieuwe ‘elektrische’ superkraan bij Sarens

Sarens kondigt zijn nieuwste elektrische ringkraan aan, de SGC-90 bijgenaamd "The Little Celeste” en ontwikkeld in volle Covid-19-pandemie.

Groter draagvermogen met nieuwe collars voor monopijlerfunderingen

Op het Duitse offshore windpark Kaskasi van RWE zal voor het eerst gebruik gemaakt worden van hun eigen gepatenteerde, innovatieve funderingstechnologie, de zogenaamde collars.

Koen Bordeaud’huy is preventieadviseur 2020

Koen Bordeaud'huy (40), SHEQ-manager bij Samoco is een industrieel montage­bedrijf in Zwijndrecht, is door Agoria verkozen tot Preventie­adviseur van het Jaar in de categorie contractor.

Opinie: transportsector moet kiezen tussen elektrisch of waterstof

Als we de transportsector duurzamer willen krijgen dient deze sector stevig in te zetten op rijden op waterstof of elektrisch, aldus promovendus Bunyod Holmatov van Universiteit Twente.

Corona versnelt doodsstrijd van Photokina

Na het afblazen van de 2020-editie van ’s werelds belangrijkste fotografiebeurs Photokina zou Koelnmesse GmbH de volgende editie in mei 2022 houden. Eind vorige week kwam het genadeschot.

Daikin investeert in Gents hypermodern ontwikkelingscomplex

Daikin Europe kiest voor Gent als nieuwe locatie voor het EMEA Development Center (EDC), omdat de huidige vestigingen in Oostende en Gent stilaan uit hun voegen barsten.

EvoTRAC S1901-platform biedt flexibiliteit en ingebouwde AI

Kontron heeft zijn EvoTRAC S1901-platform gelanceerd. geschikt voor veeleisende toepassingen in zware mobiele machines in de bouw-, landbouw-, vrachtwagen- en mijnbouwsector. Het is een modulair AI-geoptimaliseerd systeem, ontworpen om GPU-versnelde applicaties te voeden vanuit een compacte, robuuste vormfactor. >>

Partners