Nieuwe experimenten lonken naar quantumrekenen met IBM

Onderzoek & Wetenschap 9/10/2020 8:54:15

De toekomstige Einstein Telescope en de vernieuwde LHCb-deeltjesdetector op CERN maken mogelijk gebruik van quantumcomputers, in samenwerking met de universiteit Maastricht en IBM.

Lees hieronder verder   
Verwant

Sterrenkundigen ontdekken meest metaalarme bolhoop

Nieuwe satellieten zorgen voor veel beter beeld methaanemissie

Nieuwe experimenten lonken naar quantumrekenen met IBM

Op zoek naar aardwarmtevelden met data van ISS

Wordt Einstein Telescope opgenomen Europese research roadmap?

Eerste protonen vliegen weer in Genève

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Navingo Career Event

RDM Rotterdam – Onderzeebootloods

van 27/10/2020 tot 28/10/2020

Always an eye on your assets

B&R Webinar

dinsdag 27 oktober 2020

Aquarama Trade Fair

Brabanthal Leuven

donderdag 29 oktober 2020

IO-Link 4 Life Digital Event

Digital Event

donderdag 29 oktober 2020

Artificial Intelligence

IMF Academy Haarlem (NL)

van 4/11/2020 tot 19/11/2020

Internet of Things (IoT)

IMF Academy (centraal Nederland)

van 9/11/2020 tot 11/11/2020

Keuze van de redactie

(19/10) Nieuwe filtertechnologie als oplossing voor “forever chemicals”

(19/10) Lutgardis Claes, ingenieur met strepen - topingenieur

(15/10) 3D-printen met gebruikte materialen voor een circulaire economie

(15/10) Startup re.alto moet digitalisering energiesector versnellen

(12/10) VLIZ breidt onderzoekscapaciteit uit in nieuwe ’Ocean Innovation Space’

(12/10) Europese steun voor Antwerps innovatief CO2-reductie project

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - De Nederlandse universiteit Maastricht treedt daarvoor toe tot het IBM Q Network, een samenwerkingsverband van Fortune-500 bedrijven, academische instellingen, startups en onderzoekslaboratoria op het gebied van quantumcomputing.

Wereldwijd is een aantal bedrijven in de race om de eerste werkende quantumcomputer. In de aanloop werken zij veel samen met onderzoekers die behoefte hebben aan extreme rekencapaciteit. IBM is daarbij een wereldspeler op het gebied van quantumrekenen.

De Maastrichtse Nikhef-groep is zeer nauw betrokken bij de voorbereiding van de grootste zwaartekrachtsgolfdetector ter wereld, de Einstein Telescope. Daarnaast is de groep met Amsterdamse Nikhef-collega’s betrokken bij de LHCb-deeltjesdetector op CERN.

In beide projecten wordt enorme vraag om rekencapaciteit voorzien. De Einstein Telescope gaat tientallen zwaartekrachtsgolven per dag opvangen, die moeten worden onderscheiden van eventuele achtergrondruis en verder geanalyseerd.

De LHCb-detector krijgt op termijn extreem veel meer deeltjesbotsingen door te rekenen, als de LHC-versneller op CERN nog intenser wordt.

Voor de Einstein Telescope bestaan vergevorderde plannen voor een ondergrondse driehoekige laseropstelling met armen van tien kilometer. Voor de lokatie zijn er twee opties: de Euregio van Nederland, België en Duitsland rond Vaals of op Sardinië in Italië. Het project zou rond 2035 gerealiseerd moeten zijn.

De LHCb-deeltjesdetector op CERN in Genève ondergaat momenteel een vergaande verbouwing, ook met het oog op de tienmaal intensere protonenbundels die rond 2030 uit de HL-LHC-versneller zullen komen.

Als eerste stap in de samenwerking zal IBM twee postdocs sponsoren met een dubbele aanstelling bij IBM Research in Zürich en op het instituut in Maastricht. IBM ondersteunt de projecten ook met toegang tot zijn kennis en huidige experimentele quantumcomputers. << (Lydia Heida) (foto: Nikhef)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Sterrenkundigen ontdekken meest metaalarme bolhoop

Het internationale team van sterrenkundigen staan voor een raadsel, omdat tot nu toe werd gedacht dat grote bolvormige sterrenhopen behoorlijk wat metalen moesten bevatten.

Bluswatersystemen waarop u kan rekenen

Bluswatersystemen hebben maar één taak, maar het is wel een vitale: functioneren wanneer ze nodig zijn. Kenbri zet hierbij in op duurzame producten, technisch advies en deskundig onderhoud.

Start Europese aanbesteding rond één walstroomsysteem

Port of Antwerp, Havenbedrijf Rotterdam, Havenbedrijf Amsterdam, North Sea Port, Drechtsteden en de Vlaamse Waterweg willen komen tot één uniform walstroomsysteem voor de binnenvaart.

Softwareproblemen: wat kan u doen? - column

Niemand kan nog zonder computer. En dus evenmin zonder software. Maar soms raken softwareproblemen maar niet opgelost. Als ondernemer kan u dit aardig wat schade berokkenen.

Nieuwe filtertechnologie als oplossing voor “forever chemicals”

KUL bio-ingenieurs hebben een nieuwe methode gevonden om schadelijke geperfluoreerde chemicaliën uit het water te filteren. De zogenaamde PFAS breken niet af en stapelen zich op in het milieu.

Lutgardis Claes, ingenieur met strepen - topingenieur

Generaal-majoor Lutgardis Claes werd de eerste vrouwelijke rector van de Brusselse Koninklijke Militaire School (KMS). Ze is Burgerlijk Ingenieur in de vliegtuigbouw en bewapening-ballistiek

State-of-the-art batterijtester voor testlabo EnergyVille

Het batterijtestlabo van EnergyVille werd onlangs uitgebreid met een state-of-the-art batterijtester van de fabrikant PEC. Tegelijkertijd werd ook een temperatuurkamer in gebruik genomen.

Iconische brug bindmiddel voor Antwerpen-Noord

Sinds juli 2016 vormt de Parkbrug over de Italiëlei een verkeersveilige verbinding voor voetgangers en fietsers tussen Park Spoor Noord, het oude stadscentrum en het Eilandje.

ABB introduceert nieuwe ultrasone niveautransmitter

ABB heeft een nieuwe ultrasone niveautransmitter met vele functies gelanceerd, speciaal ontworpen voor industrieën met een groot aantal geïnstalleerde niveaumeters. Met zijn modulaire ontwerp en intelligente algoritmen is de LST200 eenvoudig te installeren, in bedrijf te stellen en te onderhouden en is stabiel in gebruik. >>

Partners