Europese steun voor Antwerps innovatief CO2-reductie project

Een consortium bestaande uit Air Liquide, BASF, Borealis, ExxonMobil, INEOS, Fluxys, Port of Antwerp en Total mikt met Antwerp@C erop om CO2 uit de atmosfeer te houden.

Trefwoorden: #Air Liquide, #Antwerp@C, #BASF, #Borealis, #CO2, #CO2 afvangen, #CO2-uitstoot, #ExxonMobil, #Fluxys, #INEOS, #Port of Antwerp, #Total

Lees verder

Nieuws

( Foto: Port of Antwerp )

ENGINEERINGNET.BE - Port of Antwerp bracht deze zeven toonaangevende chemie- en energiebedrijven eind vorig jaar bij elkaar om de technische en economische haalbaarheid van de bouw van CO2 infrastructuur in de haven van Antwerpen te onderzoeken.

Het consortium laat nu weten dat twee aanvragen voor Europese subsidies nu ook werden toegekend. Deze subsidies zullen gebruikt worden om studies uit te voeren voor een exportterminal voor vloeibare CO2, een CO2 pijpleiding in de haven van Antwerpen en een CO2 pijpleiding naar Nederland.

Met deze financiële steun bereikt Antwerp@C een nieuwe mijlpaal en staat het een stap dichter bij de realisatie van haar ambitie om tegen 2030 de helft van de CO2 emissies in de haven (18,65 miljoen ton broeikasgasemissies in 2017) op deze manier potentieel af te vangen.

Beide subsidies (goed voor ongeveer 9 miljoen euro) werden toegekend binnen het Europese financieringsprogramma voor Trans-Europese energienetwerken, CEF.