VLIZ breidt onderzoekscapaciteit uit in nieuwe ’Ocean Innovation Space’

Met het nieuwe gebouw zal het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) zijn onderzoekscapaciteit kunnen vergroten en tegemoetkomen aan de doorgedreven en snelle groei van het instituut.

Trefwoorden: #dakstructuur, #energieneutraal, #gevelmateriaal, #InnovOcean Campus, #labo, #Marien Station. Oostende, #Marine Robotics Centre, #Ocean Innovation Space, #onderzoek, #VLIZ, #werkruimte

Lees verder

research

( Foto: VLIZ - Claeys/Haelvoet architecten )

ENGINEERINGNET.BE - Onder de naam ‘Ocean Innovation Space’ gaf VLIZ op 2 oktober 2020 het startschot voor de uitbreiding van het Marien Station Oostende.

Het drie verdiepingen tellende ‘Ocean Innovation Space’ zal grenzen aan het huidige Marien Station op de Halve Maan Site in Oostende. De architecten ontwierpen een hedendaags, compact en bijna-energieneutraal gebouw gebaseerd op de typologie van een vissersdorp.

Het ontwerp reflecteert tevens de hellende dakstructuur en het gevelmateriaal van de huidige gebouwen om de erfgoedwaarde van de site zo goed als mogelijk te respecteren.

Waar de ‘InnovOcean Campus’ - momenteel onder constructie in de Ankerstraat - voor VLIZ en haar (inter)nationale partners voorziet in kantoorruimten, seminarie- en vergaderfaciliteiten en een zeebibliotheek, zal de ‘Ocean Innovation Space’ een uitbreiding van de onderzoekscapaciteit van het VLIZ mogelijk maken.

Zo zal de Ocean Innovation Space, naast het recent opgerichte Marine Robotics Centre, ook onder meer technische werkruimtes, koel- en vriesruimtes en laboratoria herbergen.

De realisatie van de ‘Ocean Innovation Space’ vormt de start van de eerste fase van een masterplan voor de site die in totaal een oppervlakte van 1.250 m² beslaat.

In een tweede fase is het de ambitie om bijkomend te voorzien in de realisatie van natte en droge werkruimtes, extra laboratoria, opslagruimte, kantoren, en polyvalente ruimtes voor de educatieve en publiekswerking van het VLIZ.

Het VLIZ kende de opdracht voor het ontwerp en de realisatie van de site via een ‘Design & Build’-formule toe aan het consortium Stadsbader en Claeys/Haelvoet architecten.

Het gebouw telt in straks 550 m² bruto vloeroppervlakte en gaat onderdak bieden aan 40 VLIZ-werknemers. De totale investeringswaarde ligt op 1,3 miljoen euro. Plan is om het gebouw voorjaar 2022 in gebruik te nemen.