Waalse gasnet voor het eerst met groen gas geïnjecteerd

Onlangs werd in Fleurus de eerste Waalse site voor de injectie van gas uit hernieuwbare bronnen in de distributie- en transportnetten plechtig in gebruik genomen.

Trefwoorden: #biomethaan, #Cinergie, #groen gas, #Luminus, #Wallonië, #warmtekrachtkoppeling

Lees verder

Nieuws

( Foto: Luminus )

ENGINEERINGNET.BE - Cinergie, een agro-industriel bedrijf uit Fleurus, recycleert al verscheidene jaren ongeveer 100.000 ton per jaar aan materialen die hoofdzakelijk bestaan uit dierlijke mest van veeteeltbedrijven, landbouwproducten en agro-voedingsafval.

Tot nu toe werden deze materialen via een systeem van warmte-krachtkoppeling gebruikt om enerzijds elektriciteit op te wekken (die in het elektriciteitsnet wordt geïnjecteerd) en anderzijds warmte te produceren (toegepast in een lokaal warmtenetwerk).

Voortaan worden deze organische producten ook omgezet in biomethaan, een 100% hernieuwbaar gas, dat dezelfde kwaliteit haalt als het klassieke aardgas. Dit biomethaan wordt nu voor het eerst getransporteerd via het collectieve netwerk. De geproduceerde energie stemt momenteel ongeveer overeen met het verbruik van een stad van de omvang van Gembloux.

Éric Pierart, gedelegeerd bestuurder van Cinergie: “Het doet ons veel genoegen dat wij, met de steun van onze partners en investeerders, een oplossing voor de productie van groene energie ten dienste van Wallonië en de Waalse burgers kunnen introduceren.”

In Wallonië en meer bepaald in de provincies Henegouwen en Luxemburg lopen nog vier andere projecten voor de bouw van eenheden voor de injectie van biomethaan.


ACHTERGROND
Met zijn uitgebreid landbouwareaal beschikt Wallonië over een belangrijk potentieel aan biomethaan (geraamd op 8,7 TWh), dat een aanzienlijke bijdrage kan leveren aan de Belgische doelstellingen om hernieuwbare energie te produceren en de uitstoot van broeikasgassen te verminderen, zowel inzake verwarming als mobiliteit en industriële processen.