Circulaire tuinbouwsector steeds dichterbij

Na drie jaar kennis en ervaringen verzamelen, kan het BioBoost-project ideeën aanreiken om reststromen uit de tuinbouw beter te benutten, met verdienmodel voor tuinders.

Trefwoorden: #BioBoost, #biogas, #bouw, #circulair, #compost, #diervoederindustrie, #fruit, #glastuinbouw, #groen gas, #groenten, #ILVO, #Inagro, #papier, #reststromen, #teelt, #tuinbouw, #voedingsindustrie, #voedselverspilling

Lees verder

Techniek

( Foto: Inagro )

ENGINEERINGNET.BE - Een derde van het geproduceerde voedsel wordt verspild, waarvan ongeveer de helft bij de teelt van gewassen. Na de oogst blijft een grote massa bladeren en stengels achter op het veld.

Tuinbouwers produceren ook veel onverkoopbare groenten en fruit. Dat wordt nu weggegooid, gecomposteerd of er wordt groen biogas van gemaakt.

Er zijn steeds meer initiatieven om verspilling te voorkomen, maar de reststroom uit de tuinbouw zal altijd heel groot blijven. Er is dus een enorm potentieel aan grondstoffen beschikbaar voor hoogwaardige toepassingen.

“We vonden ruim 80 nieuwe toepassingen in de voedings- en diervoederindustrie, cosmetica, gezondheidssector en voor de bouw- , papier- en kartonindustrie. Om zo de duurzaamheid in de tuinbouw te verbeteren”, stelt Veronique De Mey, onderzoeker bij Inagro.

Zo kan je bier maken van verspilde aardappelen. Of t-shirts en papier met het snoeiafval van tomaten. Op tuinbouwafval kan je zwarte soldatenvliegen kweken die op hun beurt zijn te verwerken tot hondensnack.

Tulpenbollen, koffiegruis of okkernootschalen bevatten interessante componenten voor cosmeticaproducten. En binnenkort kunnen we plantaardige loopschoenen kopen.

“Vanuit ILVO Food Pilot hebben we vooral met telers en verwerkers samengewerkt rond het opwaarderen van eetbare groenten- en fruitreststromen tot eindproducten of ingrediënten voor nieuwe voedsel- en drankentoepassingen. We ontwikkelden groenteconfituren en chutneys, sappen, smoothies, passata’s en andere gezonde lekkernijen”, aldus Bart Van Droogenbroeck, onderzoeker bij ILVO.

Alle ideeën staan op het bioboost-platform.com. Dit digitale platform inspireert en verbindt tuinbouwers, ondernemers en anderen die biogebaseerde tuinbouw een boost willen geven. Tuinbouwers kunnen er initiatiefnemers zoeken die reststromen willen valoriseren.

BioBoost heeft aangetoond dat er veel kansen zijn voor de tuinbouwsector. Er is een markt voor biogebaseerde producten, en het is bewezen dat ook de producent van biomassa, de (glas)tuinbouwer, hieraan kan verdienen.