Ecosysteem IO.Energy gaat nieuwe fase in

Bedrijfsnieuws 14/10/2020 11:25:41

De eerste testfase met acht proefprojecten werd onlangs afgerond en IO.Energy 2.0 wordt begin 2021 gelanceerd. De projecten gaan daarna de demonstratiefase in.

Lees hieronder verder   
Verwant

State-of-the-art batterijtester voor testlabo EnergyVille

Burgers investeerden mee in zonnedak Leuvense brouwerij

Borealis vergroent door aankoop hernieuwbare energie

Startup re.alto moet digitalisering energiesector versnellen

Ecosysteem IO.Energy gaat nieuwe fase in

Waalse gasnet voor het eerst met groen gas geïnjecteerd

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Navingo Career Event

RDM Rotterdam – Onderzeebootloods

van 27/10/2020 tot 28/10/2020

Always an eye on your assets

B&R Webinar

dinsdag 27 oktober 2020

Aquarama Trade Fair

Brabanthal Leuven

donderdag 29 oktober 2020

IO-Link 4 Life Digital Event

Digital Event

donderdag 29 oktober 2020

Artificial Intelligence

IMF Academy Haarlem (NL)

van 4/11/2020 tot 19/11/2020

Internet of Things (IoT)

IMF Academy (centraal Nederland)

van 9/11/2020 tot 11/11/2020

Keuze van de redactie

(19/10) Nieuwe filtertechnologie als oplossing voor “forever chemicals”

(19/10) Lutgardis Claes, ingenieur met strepen - topingenieur

(15/10) 3D-printen met gebruikte materialen voor een circulaire economie

(15/10) Startup re.alto moet digitalisering energiesector versnellen

(12/10) VLIZ breidt onderzoekscapaciteit uit in nieuwe ’Ocean Innovation Space’

(12/10) Europese steun voor Antwerps innovatief CO2-reductie project

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Sinds februari 2019 zijn Elia, Fluvius, ORES, Sibelga en RESA (de netbeheerders van de Belgische energiesector) samen met zestig bedrijven, overheidsinstanties en academische instellingen een initiatief rond samenwerkende innovatie gestart, met de naam IO.Energy (Internet of Energy).

Het IO.Energy-ecosysteem slaat een brug tussen digitalisering en duurzaamheid en moedigt de energiesector aan tot innovatie. IO.Energy helpt bij de ontwikkeling van nieuwe diensten door de uitwisseling van gegevens tussen alle spelers in de sector.

Doel is om de eindgebruiker centraal te stellen op een digitaal communicatieplatform waar ze hun productie en verbruik afstemmen op de behoeften van het elektriciteitssysteem.

Deze afstemming maakt de optimale integratie van fluctuerende hernieuwbare energie en nieuwe verbruiksgewoonten mogelijk in de diverse netten en in het nationale elektriciteitssysteem.

In juni 2019 werden acht proefprojecten geselecteerd om in reële omstandigheden te testen. Deze sandboxingfase gaf meer inzicht in de obstakels waarop nieuwe producten kunnen stoten en hoe deze weg te werken.

IO.Energy is een ecosysteem dat mee evolueert in een veranderende context. Vandaag is de situatie niet meer dezelfde als bij de start van het project, waardoor nieuwe denkpistes mogelijk worden.

De nieuwe sandboxingfase richt zich op denkpistes die nog niet ten volle geanalyseerd zijn, zoals elektrische mobiliteit en huishoudapparaten.

De proefprojecten van de eerste fase, waarvan de technologie en de waarde voor de consument werden bevestigd, kunnen daarbij hun concept op grotere schaal uitwerken. Leveranciers van energiediensten kunnen de meerwaarde van hun dienstvoorstel bewijzen. Nieuwe pilootprojecten kunnen ook instappen.

In de daaropvolgende demonstratiefase kunnen 100 tot 150 particulieren vrijwillig deelnemen aan een consumentenpanel om innovatieve projecten van hun keuze uit te testen.

Zodra de technologie volledig goedgekeurd is, moet de regelgeving worden aangepast en kan de markt worden gecreëerd. << (Lydia Heida) (foto: Fluvius)

Video closing event:

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Sterrenkundigen ontdekken meest metaalarme bolhoop

Het internationale team van sterrenkundigen staan voor een raadsel, omdat tot nu toe werd gedacht dat grote bolvormige sterrenhopen behoorlijk wat metalen moesten bevatten.

Bluswatersystemen waarop u kan rekenen

Bluswatersystemen hebben maar één taak, maar het is wel een vitale: functioneren wanneer ze nodig zijn. Kenbri zet hierbij in op duurzame producten, technisch advies en deskundig onderhoud.

Start Europese aanbesteding rond één walstroomsysteem

Port of Antwerp, Havenbedrijf Rotterdam, Havenbedrijf Amsterdam, North Sea Port, Drechtsteden en de Vlaamse Waterweg willen komen tot één uniform walstroomsysteem voor de binnenvaart.

Softwareproblemen: wat kan u doen? - column

Niemand kan nog zonder computer. En dus evenmin zonder software. Maar soms raken softwareproblemen maar niet opgelost. Als ondernemer kan u dit aardig wat schade berokkenen.

Nieuwe filtertechnologie als oplossing voor “forever chemicals”

KUL bio-ingenieurs hebben een nieuwe methode gevonden om schadelijke geperfluoreerde chemicaliën uit het water te filteren. De zogenaamde PFAS breken niet af en stapelen zich op in het milieu.

Lutgardis Claes, ingenieur met strepen - topingenieur

Generaal-majoor Lutgardis Claes werd de eerste vrouwelijke rector van de Brusselse Koninklijke Militaire School (KMS). Ze is Burgerlijk Ingenieur in de vliegtuigbouw en bewapening-ballistiek

State-of-the-art batterijtester voor testlabo EnergyVille

Het batterijtestlabo van EnergyVille werd onlangs uitgebreid met een state-of-the-art batterijtester van de fabrikant PEC. Tegelijkertijd werd ook een temperatuurkamer in gebruik genomen.

Iconische brug bindmiddel voor Antwerpen-Noord

Sinds juli 2016 vormt de Parkbrug over de Italiëlei een verkeersveilige verbinding voor voetgangers en fietsers tussen Park Spoor Noord, het oude stadscentrum en het Eilandje.

ABB introduceert nieuwe ultrasone niveautransmitter

ABB heeft een nieuwe ultrasone niveautransmitter met vele functies gelanceerd, speciaal ontworpen voor industrieën met een groot aantal geïnstalleerde niveaumeters. Met zijn modulaire ontwerp en intelligente algoritmen is de LST200 eenvoudig te installeren, in bedrijf te stellen en te onderhouden en is stabiel in gebruik. >>

Partners