essenscia over hervorming Europese chemiewetgeving

De Europese Commissie heeft haar Chemicals Strategy for Sustainability gelanceerd als onderdeel van de Europese Green Deal. Sectorfederatie essenscia geeft alvast zijn mening hierover.

Trefwoorden: #chemie, #esscenscia, #Europa, #Europese Commissie, #green deal, #hervorming

Lees verder

Columns

( Foto: anyaivanova - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - Met deze Europese Green Deal wil Europa zijn al zeer uitgebreide wetgevend kader over chemische stoffen en producten hervormen en beter afstemmen op het hergebruik van materialen in een circulaire economie.

Voor essenscia, de sectorfederatie van de chemie en life sciences, zijn drie basisprincipes daarbij prioritair. Een wetenschappelijke en risicogebaseerde aanpak op Europees niveau, meer innovatiesteun voor duurzame productontwikkeling en de garantie op een gelijk speelveld met andere continenten waarbij ingevoerde producten en consumentengoederen aan dezelfde hoge veiligheidseisen moeten voldoen om onze gezondheid en ons leefmilieu te beschermen.

Met haar nieuwe Chemicals Strategy for Sustainability erkent de Europese Commissie in de eerste plaats het belang van chemie in ons dagelijks leven. Het is de chemie die de essentiële bouwstenen levert voor heel wat gebruiksvoorwerpen. Die onmiskenbare maatschappelijke meerwaarde dient evident hand in hand te gaan met de optimale bescherming van mens en milieu tegen de mogelijke risico’s die bepaalde chemische stoffen kunnen opleveren.

Daarvoor beschikt Europa al over de meest uitgebreide en strengste chemiewetgeving ter wereld. Sinds de invoering van REACH in 2007 is voor meer dan 23.000 chemische stoffen informatie om een veilig en verantwoord gebruik te kunnen garanderen beschikbaar bij het Europees Agentschap voor chemische stoffen (ECHA).

Omdat wetenschap evolueert en innovatie niet stilstaat, wil Europa zijn productwetgevingen meer stroomlijnen, transparanter maken en beter afstemmen op elkaar en op de principes van een circulaire economie.

Het is daarbij belangrijk dat voor alle Europese lidstaten dezelfde spelregels gelden en dat de strenge Europese criteria voor chemische stoffen ook wereldwijd worden promoot als een internationale standaard.

Recent onderzoek van ECHA heeft aangetoond dat 1 op de 4 geïnspecteerde producten geïmporteerd vanuit andere werelddelen onjuiste productinfo vermeldde of te hoge concentraties aan gevaarlijke stoffen bevatte.