Nieuwe filtertechnologie als oplossing voor “forever chemicals”
Onderzoek & Wetenschap 19/10/2020 15:22:13
KUL bio-ingenieurs hebben een nieuwe methode gevonden om schadelijke geperfluoreerde chemicaliën uit het water te filteren. De zogenaamde PFAS breken niet af en stapelen zich op in het milieu.
Sensoren, half zo duur, dubbel zo performant - artikel
Elektronenmicroscopie maakt 20 keer snellere beeldvorming mogelijk
Elektrische wagens met grote autonomie - artikel
Lanxess plant productie van elektrolyt voor lithium-ionbatterijen
BASF investeert 25 miljoen euro in nieuw Antwerps Excellence Center
io-key, de sleutel tot de industriële IoT
>> Meer verwant nieuwsSmart Electrical Grid & Heat Grid Buildings
Live Webinar
van 21/04/2021 tot 28/04/2021
CE-machinerichtlijn 2006-42-EG
Online cursus IE-net
van 27/04/2021 tot 6/05/2021
EPLAN Virtual Fair
Online
van 28/04/2021 tot 29/04/2021
Analyse van het machinepark
online seminarie: datagestuurde optimalisering van bediening en onderhoud
donderdag 29 april 2021
Grand Paris Express
Live Webinar
dinsdag 4 mei 2021
Sensor+Test 2021
Online event
van 4/05/2021 tot 6/05/2021
(15/4) Prototype voor fysiek internet in haven Antwerpen en Zeebrugge
(14/4) Eerste twee nieuwe KM3NeT-detectorlijnen geïnstalleerd
(13/4) Start-up maakt biobrandstoffen en polymeren uit CO2
(12/4) BYD installeert bladbatterijen in alle elektrische auto’s
(8/4) Eerste groene waterstoffabrieken North Sea Port in ontwerpfase
(7/4) Hugo Thienpont: ”Over fotonica en jong bloed” - topingenieur
>> Meer blikvangersENGINEERINGNET.BE - Midden augustus werd in de haven van Antwerpen een ernstige vervuiling vastgesteld. De boosdoener: PFAS (PerFluorinated Alkylated Substances).
Deze klasse van verschillende chemische stoffen is van naam misschien niet zo bekend, maar de toepassingen ervan zijn dat wel: pannen met anti-aanbaklaag, brandblusschuimen, voedselverpakkingen, waterafstotende kledij …
De stoffen zijn populair vanwege hun chemische eigenschappen: ze zijn bestand tegen hoge temperaturen, bijtende producten en elektriciteit, en bovendien zijn ze water- en vuilafstotend.
Maar omdat deze chemische stoffen zo robuust zijn, zijn ze ook niet biologisch afbreekbaar. Daarom worden ze ook forever chemicals genoemd. Deze fluorvervuiling is wijdverspreid: de chemicaliën verspreiden zich via de lucht en het water, en komen zo in onze voeding en drinkwater terecht. Er zijn ook aanwijzingen dat PFAS op lange termijn de gezondheid kunnen schaden: de stoffen zijn mogelijk kankerverwekkend en hormonaal verstorend.
Matthias Van den Bergh, onderzoeker aan het Departement Microbiële en Moleculaire Systemen: “Door de strenge regulering gaat de industrie op zoek naar andere moleculen met gelijkaardige eigenschappen, maar dat is uiteraard geen oplossing voor de fluorvervuiling die zich de voorbije decennia heeft opgestapeld in de natuur.”
Het doctoraatsonderzoek van Matthias Van den Bergh, onder begeleiding van professor Dirk De Vos en in samenwerking met VITO, kan op termijn wel een oplossing bieden. De grote uitdaging is dat deze PFAS-moleculen slechts in zeer lage concentraties in het water aanwezig zijn.
Van den Bergh: “Toch zijn we erin geslaagd om een efficiënt filtermateriaal te ontwikkelen We gebruiken een zeoliet, een poreuze stof met minuscule holtes. Dit materiaal, in poedervorm, trekt als het ware de PFAS-moleculen aan en houdt ze gevangen in zijn poriën. Het mooie aan deze technologie is dat ze zeer selectief werkt: de schadelijke PFAS-stoffen worden wel gefilterd, maar de andere onschuldige componenten in het water niet.”
De onderzoekers hebben het concept gepatenteerd, maar er is nog een hele weg af te leggen om tot een werkende toepassing te komen, verduidelijkt professor Dirk De Vos. << (Guy Leysen) (foto: KU Leuven)