Europa financiert “PhotonHub Europe” met 19 miljoen euro

Economie 21/10/2020 11:27:23

Deze fotonica hub wordt een Europa-brede digitale hub voor fotonica innovatie en wil ondernemingen ondersteunen bij een snellere invoering van op fotonica gebaseerde technologieën.

Lees hieronder verder   
Verwant

Cryomodules ontwikkeld voor onderzoeksreactor MYRRHA

Ruim 8 miljoen euro voor 12 innovatieve COOCK-projecten

imec wipt over de terahertzgap - artikel

Nieuwe drone voor verbeteren veerkracht wegeninfrastructuur

Autobouwer ontwikkelt lichte voertuigen dankzij ruimtevaarttechnologie

Ontwikkeling goedkope, printbare sensoren in stroomversnelling

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Overdrukbeveiliging en veiligheidskleppen

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 7/12/2020 tot 10/12/2020

Geotechniekdag 2020

Online studiedag

dinsdag 8 december 2020

Logistiek Manager als Logistiek Auditor

IMF Academy (centraal Nederland)

van 14/01/2021 tot 28/01/2021

Bouwmanager - Innovatie in de bouw

Antwerpen

van 19/01/2021 tot 16/03/2021

Intersolution 2021

Flanders Expo, Gent

van 27/01/2021 tot 28/01/2021

De Logistiek Manager als Logistiek Auditor

IMF Academy (centraal Nederland)

maandag 1 februari 2021

Keuze van de redactie

(30/11) Groter draagvermogen met nieuwe collars voor monopijlerfunderingen

(30/11) Daikin investeert in Gents hypermodern ontwikkelingscomplex

(27/11) Eerste AI-gestuurde verpakkingsmachine ontwikkeld

(25/11) Photovoltatronics: slimme, communicerende zonnecellen onderzocht

(24/11) Autobekledingsbedrijf wordt producent van mondmaskers

(23/11) Nederlandse studenten ontwikkelen oven voor recyclage e-waste

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Fotonica (wetenschap en technologie van het licht) is een digitale technologie die de traditionele industrie radicaal heeft veranderd. Fotonische technologieën worden gebruikt om producten te creëren in de meest uiteenlopende toepassingsgebieden zoals gezondheid, veiligheid, ruimtevaart, voeding, mobiliteit of energie.

Denk aan optische vezels die zorgen voor ultrasnelle online communicatie, optische sensoren die de kwaliteit van voedsel, lucht en drinkwater bewaken, zonnecellen die groene energie aanmaken, lasers die 3-D printing van metalen mogelijk maken, endoscopen voor minimaal-invasieve kijkoperaties, laserscanners voor zelfrijdende wagens, en optische sensoren voor robots.

Prof. Hugo Thienpont, directeur van Brussels Photonics (B-PHOT) aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en algemeen coördinator van PhotonHub Europe: "De Europese industrie mag onder geen beding de kans missen om volop op deze innovatiegolf in te zetten. Daarom moeten we de kennis en ervaring die aanwezig zijn in tientallen onderzoeks- en innovatiecentra in Europa bundelen."

Om de invoering en ontplooiing van fotonicatechnologieën voor de Europese industrie te versnellen, zal PhotonHub Europe een one-stop-shop voor fotonica oprichten met front-office op de Fotonica Innovatie Campus van de VUB. Via dit loket kunnen bedrijven toegang krijgen tot de expertise en de fotonica technologie platformen van 53 top onderzoeksinstellingen uit heel Europa.

PhotonHub Europe gaat van start op 1 januari 2021 en gedurende de eerste vier jaar van haar bestaan zal immers één-op-één-expertiseoverdracht voorzien worden met ongeveer 8.000 bedrijven. Daarnaast zullen 6.000 technici een praktische fotonica opleiding genieten in de technische faciliteiten, die verspreid liggen over heel Europa.

Verder zullen 280 bedrijven genieten van matchmaking met investeerders en meer dan 250 bedrijven zullen grensoverschrijdende innovatiesteun ontvangen, gesubsidieerd door de Europese Commissie.

De hub verwacht dat de activiteiten rechtstreeks zullen leiden tot het scheppen van meer dan 1.000 nieuwe hightech-banen in de Europese Unie, het genereren van ongeveer 1 miljard euro aan nieuwe inkomsten bij de ondersteunde bedrijven, en de investering van 125 miljoen euro aan nieuw durf- en groeikapitaal in start-ups en snel groeiende jonge bedrijven. << (Guy Leysen) (foto: VUB B-Phot)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Groter draagvermogen met nieuwe collars voor monopijlerfunderingen

Op het Duitse offshore windpark Kaskasi van RWE zal voor het eerst gebruik gemaakt worden van hun eigen gepatenteerde, innovatieve funderingstechnologie, de zogenaamde collars.

Koen Bordeaud’huy is preventieadviseur 2020

Koen Bordeaud'huy (40), SHEQ-manager bij Samoco is een industrieel montage­bedrijf in Zwijndrecht, is door Agoria verkozen tot Preventie­adviseur van het Jaar in de categorie contractor.

Opinie: transportsector moet kiezen tussen elektrisch of waterstof

Als we de transportsector duurzamer willen krijgen dient deze sector stevig in te zetten op rijden op waterstof of elektrisch, aldus promovendus Bunyod Holmatov van Universiteit Twente.

Corona versnelt doodsstrijd van Photokina

Na het afblazen van de 2020-editie van ’s werelds belangrijkste fotografiebeurs Photokina zou Koelnmesse GmbH de volgende editie in mei 2022 houden. Eind vorige week kwam het genadeschot.

Daikin investeert in Gents hypermodern ontwikkelingscomplex

Daikin Europe kiest voor Gent als nieuwe locatie voor het EMEA Development Center (EDC), omdat de huidige vestigingen in Oostende en Gent stilaan uit hun voegen barsten.

Antwerpse chemiebedrijven gaan dokwater als proceswater gebruiken

Een nieuw te bouwen ontziltingsinstallatie in de haven van Antwerpen zal vanaf begin 2024 brak dokwater oppompen en omzetten in hoogwaardig proceswater voor de chemiesector.

Eerste AI-gestuurde verpakkingsmachine ontwikkeld

Siemens en Cloostermans hebben samen de eerste machine ter wereld ontwikkeld, die zich met behulp van AI herprogrammeert en herconfigureert om zo alle types producten en verpakkingen aan te kunnen.

Sandvik Coromant en Autodesk Fusion 360 werken samen aan verspaning

Sandvik Coromant, wereldleider in verspanende bewerkingen, en softwarebouwer Autodesk slaan de handen in elkaar om het gebruik van Computer-Aided Manufacturing (CAM) te vereenvoudigen.

EvoTRAC S1901-platform biedt flexibiliteit en ingebouwde AI

Kontron heeft zijn EvoTRAC S1901-platform gelanceerd. geschikt voor veeleisende toepassingen in zware mobiele machines in de bouw-, landbouw-, vrachtwagen- en mijnbouwsector. Het is een modulair AI-geoptimaliseerd systeem, ontworpen om GPU-versnelde applicaties te voeden vanuit een compacte, robuuste vormfactor. >>

Partners