Snellere R&D dankzij nieuwe Biostrand-software

Bedrijfsnieuws 26/10/2020 8:35:16

Met het softwarepakket Retrieve & Relate (R&R) van IT-bedrijf BioStrand kunnen onderzoekers een half jaar winnen bij de ontwikkeling van nieuwe producten gebaseerd op genetische data.

Lees hieronder verder   
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Overdrukbeveiliging en veiligheidskleppen

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 7/12/2020 tot 10/12/2020

Geotechniekdag 2020

Online studiedag

dinsdag 8 december 2020

Logistiek Manager als Logistiek Auditor

IMF Academy (centraal Nederland)

van 14/01/2021 tot 28/01/2021

Bouwmanager - Innovatie in de bouw

Antwerpen

van 19/01/2021 tot 16/03/2021

Intersolution 2021

Flanders Expo, Gent

van 27/01/2021 tot 28/01/2021

De Logistiek Manager als Logistiek Auditor

IMF Academy (centraal Nederland)

maandag 1 februari 2021

Keuze van de redactie

(30/11) Groter draagvermogen met nieuwe collars voor monopijlerfunderingen

(30/11) Daikin investeert in Gents hypermodern ontwikkelingscomplex

(27/11) Eerste AI-gestuurde verpakkingsmachine ontwikkeld

(25/11) Photovoltatronics: slimme, communicerende zonnecellen onderzocht

(24/11) Autobekledingsbedrijf wordt producent van mondmaskers

(23/11) Nederlandse studenten ontwikkelen oven voor recyclage e-waste

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Het gaat snel voor de Belgische start-up BioStrand. De voorbije vier maanden haalde het bedrijf 2,5 miljoen euro op via privé-investeerders en het Agentschap Innoveren en Ondernemen.

Vandaag brengt het zijn eerste softwareproduct op de markt, waarmee onderzoeksafdelingen van bedrijven maanden winst boeken bij innovaties op vlak van genetisch onderzoek. Dat heeft te maken met het revolutionaire karakter van deze software.

Genetische onderzoekers worstelen wereldwijd met hetzelfde probleem: ze moeten vaak zelf hun eigen technologie creëren om hun onderzoeksresultaten te valideren. Daardoor loopt hun onderzoek maanden en soms zelfs jaren vertraging op.

Zeker nu er massa’s nieuwe genetische data en meerdere genetische databanken bestaan. De nieuwe software zorgt ervoor dat onderzoekers niet langer dataspecialisten hoeven te zijn. Ze kunnen zich voortaan focussen op het echte onderzoek.

Het onderzoeksteam van het gewasbeschermingsbedrijf Globachem maakt als eerste commerciële organisatie gebruik van de software. Guy Vandaele, R&D manager bij Globachem: “Dit is de ontbrekende schakel in ons innovatieverhaal. Het versnelt en verbetert onze bestaande onderzoeksprocessen en zet ons team zelfs op weg naar ontwikkelingen waar het niet eerder aan dacht.”

BioStrand mikt met Retrieve & Relate op de universiteiten, biotech en de farmaceutische industrie. Maar ook de R&D-afdelingen in de voedingssector, de landbouw en de cosmetica hebben baat bij de software.

De start-up kijkt daarvoor niet alleen naar bedrijven in België, maar richt zijn pijlen met de software meteen op de internationale markt. << (Guy Leysen) (foto: kentoh - 123RF)

Over deze technologie:
BioStrand transformeert met de HYFTTM-patronen de huidige algoritmes voor genetische data-analyse. Het is die combinatie van innovatie in biologie en informatica. Door slimme patroonherkenning op basis van de Hyfts toe te voegen, maakt deze technologie het mogelijk gericht, schaalbaar en efficiënt biologische data analyseren. Maar nog belangrijker, het wordt zo ook mogelijk om een volledig multi-dimensioneel datamodel te creëren waarbij DNA, RNA en proteïnen gelijktijdig vergeleken worden. <<

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Groter draagvermogen met nieuwe collars voor monopijlerfunderingen

Op het Duitse offshore windpark Kaskasi van RWE zal voor het eerst gebruik gemaakt worden van hun eigen gepatenteerde, innovatieve funderingstechnologie, de zogenaamde collars.

Koen Bordeaud’huy is preventieadviseur 2020

Koen Bordeaud'huy (40), SHEQ-manager bij Samoco is een industrieel montage­bedrijf in Zwijndrecht, is door Agoria verkozen tot Preventie­adviseur van het Jaar in de categorie contractor.

Opinie: transportsector moet kiezen tussen elektrisch of waterstof

Als we de transportsector duurzamer willen krijgen dient deze sector stevig in te zetten op rijden op waterstof of elektrisch, aldus promovendus Bunyod Holmatov van Universiteit Twente.

Corona versnelt doodsstrijd van Photokina

Na het afblazen van de 2020-editie van ’s werelds belangrijkste fotografiebeurs Photokina zou Koelnmesse GmbH de volgende editie in mei 2022 houden. Eind vorige week kwam het genadeschot.

Daikin investeert in Gents hypermodern ontwikkelingscomplex

Daikin Europe kiest voor Gent als nieuwe locatie voor het EMEA Development Center (EDC), omdat de huidige vestigingen in Oostende en Gent stilaan uit hun voegen barsten.

Antwerpse chemiebedrijven gaan dokwater als proceswater gebruiken

Een nieuw te bouwen ontziltingsinstallatie in de haven van Antwerpen zal vanaf begin 2024 brak dokwater oppompen en omzetten in hoogwaardig proceswater voor de chemiesector.

Eerste AI-gestuurde verpakkingsmachine ontwikkeld

Siemens en Cloostermans hebben samen de eerste machine ter wereld ontwikkeld, die zich met behulp van AI herprogrammeert en herconfigureert om zo alle types producten en verpakkingen aan te kunnen.

Sandvik Coromant en Autodesk Fusion 360 werken samen aan verspaning

Sandvik Coromant, wereldleider in verspanende bewerkingen, en softwarebouwer Autodesk slaan de handen in elkaar om het gebruik van Computer-Aided Manufacturing (CAM) te vereenvoudigen.

EvoTRAC S1901-platform biedt flexibiliteit en ingebouwde AI

Kontron heeft zijn EvoTRAC S1901-platform gelanceerd. geschikt voor veeleisende toepassingen in zware mobiele machines in de bouw-, landbouw-, vrachtwagen- en mijnbouwsector. Het is een modulair AI-geoptimaliseerd systeem, ontworpen om GPU-versnelde applicaties te voeden vanuit een compacte, robuuste vormfactor. >>

Partners