Computer leert hoe rare deeltjesfysica eruit ziet

Onderzoek & Wetenschap 27/10/2020 12:19:13

Zelflerende computers worden een belangrijk hulpmiddel in de speurtocht naar onbekende deeltjes en deeltjesprocessen, aldus het Nikhef en de Radboud Universiteit.

Lees hieronder verder   
Verwant

Supercomputer helpt NASA-onderzoek naar maanmissie’s

Nieuwe satelliet moet stijging zeespiegel in kaart te brengen

Hyperscout 2 schiet veelbelovende plaatjes voor toekomstige aardobservatie

Satellietinstrument registreert uitstoot individuele schepen

Computer leert hoe rare deeltjesfysica eruit ziet

Sterrenkundigen ontdekken meest metaalarme bolhoop

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Overdrukbeveiliging en veiligheidskleppen

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 7/12/2020 tot 10/12/2020

Geotechniekdag 2020

Online studiedag

dinsdag 8 december 2020

Logistiek Manager als Logistiek Auditor

IMF Academy (centraal Nederland)

van 14/01/2021 tot 28/01/2021

Bouwmanager - Innovatie in de bouw

Antwerpen

van 19/01/2021 tot 16/03/2021

Intersolution 2021

Flanders Expo, Gent

van 27/01/2021 tot 28/01/2021

De Logistiek Manager als Logistiek Auditor

IMF Academy (centraal Nederland)

maandag 1 februari 2021

Keuze van de redactie

(30/11) Groter draagvermogen met nieuwe collars voor monopijlerfunderingen

(30/11) Daikin investeert in Gents hypermodern ontwikkelingscomplex

(27/11) Eerste AI-gestuurde verpakkingsmachine ontwikkeld

(25/11) Photovoltatronics: slimme, communicerende zonnecellen onderzocht

(24/11) Autobekledingsbedrijf wordt producent van mondmaskers

(23/11) Nederlandse studenten ontwikkelen oven voor recyclage e-waste

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - De onderzoekers bekeken de prestaties van vier verschillende zelflerende systemen in het ontdekken van afwijkingen van het Standaard Model van de deeltjesfysica.

Vooral combinaties van zulke systemen lijken veelbelovend, zegt oud-Nikhefpromovendus Melissa van Beekveld, sinds kort theoreticus in Oxford.

‘Er zijn erg veel modellen en ideeën, en maar beperkte middelen en mensen om ze allemaal na te lopen. Machines kunnen helpen om de interessante ideeën eruit te selecteren en die verder te bekijken.’

De groep rond RU-onderzoeker Sascha Caron, ook Nikhef, werkt al geruime tijd aan toepassingen van kunstmatige intelligentie in de deeltjesnatuurkunde.

Er wordt onder meer gekeken naar bruikbaarheid bij het ATLAS-experiment, de KM3NeT neutrinotelescoop, bij zwaartekrachtsgolven en gammastraling bij kosmische straling.

Inmiddels zijn er honderden zelflerende algoritmes voor dit type onderzoek. Binnenkort verschijnt daarvan voor het eerst een ranking.

Zelflerende systemen speuren naar uitschieters bij deeltjesprocessen die niet meer in het raamwerk van het Standaard Model passen. Daartoe leren ze wat normaal is door de verwachte patronen bij deeltjesbotsingen in zich op te nemen.

In de test van de vier zelflerende technieken is gebruik gemaakt van kunstmatige data, die met zogeheten Monte Carlo-technieken zijn aangemaakt volgens de regels van het Standaard Model.

In de nieuwe studie is vooral gekeken hoe elk systeem na die training reageert op processen die ondenkbaar zijn in het Standaard Model, zogeheten anomalieën. Sommige van de onderzochte technieken blijken zulke onmogelijkheden makkelijker te spotten dan andere, aldus Van Beekveld.

‘Maar de bottom-line is dat machine learning een bruikbaar hulpmiddel is bij het speuren naar nieuwe fysica. Dit is absoluut de weg voorwaarts.’

Machine learning is in de deeltjesfysica dan ook een snelgroeiende interesse. Maar het is, zegt Van Beekveld, niet waarschijnlijk dat één specifieke benadering of techniek de doorbraak zal leveren.

‘Machine learning is een breed begrip, zoiets als wiskunde. Een enorme gereedschapskist waar je uiteindelijk uit neemt wat je nodig hebt. Wat dat betreft staan we echt nog aan het begin. << (Lydia Heida) (foto: evilrogue - 123RF)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Groter draagvermogen met nieuwe collars voor monopijlerfunderingen

Op het Duitse offshore windpark Kaskasi van RWE zal voor het eerst gebruik gemaakt worden van hun eigen gepatenteerde, innovatieve funderingstechnologie, de zogenaamde collars.

Koen Bordeaud’huy is preventieadviseur 2020

Koen Bordeaud'huy (40), SHEQ-manager bij Samoco is een industrieel montage­bedrijf in Zwijndrecht, is door Agoria verkozen tot Preventie­adviseur van het Jaar in de categorie contractor.

Opinie: transportsector moet kiezen tussen elektrisch of waterstof

Als we de transportsector duurzamer willen krijgen dient deze sector stevig in te zetten op rijden op waterstof of elektrisch, aldus promovendus Bunyod Holmatov van Universiteit Twente.

Corona versnelt doodsstrijd van Photokina

Na het afblazen van de 2020-editie van ’s werelds belangrijkste fotografiebeurs Photokina zou Koelnmesse GmbH de volgende editie in mei 2022 houden. Eind vorige week kwam het genadeschot.

Daikin investeert in Gents hypermodern ontwikkelingscomplex

Daikin Europe kiest voor Gent als nieuwe locatie voor het EMEA Development Center (EDC), omdat de huidige vestigingen in Oostende en Gent stilaan uit hun voegen barsten.

Antwerpse chemiebedrijven gaan dokwater als proceswater gebruiken

Een nieuw te bouwen ontziltingsinstallatie in de haven van Antwerpen zal vanaf begin 2024 brak dokwater oppompen en omzetten in hoogwaardig proceswater voor de chemiesector.

Eerste AI-gestuurde verpakkingsmachine ontwikkeld

Siemens en Cloostermans hebben samen de eerste machine ter wereld ontwikkeld, die zich met behulp van AI herprogrammeert en herconfigureert om zo alle types producten en verpakkingen aan te kunnen.

Sandvik Coromant en Autodesk Fusion 360 werken samen aan verspaning

Sandvik Coromant, wereldleider in verspanende bewerkingen, en softwarebouwer Autodesk slaan de handen in elkaar om het gebruik van Computer-Aided Manufacturing (CAM) te vereenvoudigen.

EvoTRAC S1901-platform biedt flexibiliteit en ingebouwde AI

Kontron heeft zijn EvoTRAC S1901-platform gelanceerd. geschikt voor veeleisende toepassingen in zware mobiele machines in de bouw-, landbouw-, vrachtwagen- en mijnbouwsector. Het is een modulair AI-geoptimaliseerd systeem, ontworpen om GPU-versnelde applicaties te voeden vanuit een compacte, robuuste vormfactor. >>

Partners