Supercomputer LUMI midden 2021 operationeel

Onderzoek & Wetenschap 27/10/2020 14:03:56

LUMI komt in het datacenter te staan van CSC in Kajaani, Finland. België is, na Finland, de belangrijkste partner, en verkrijgt zo een dubbele rekencapaciteit voor de komende 5 jaar.

Lees hieronder verder   
Verwant

Uitbouw internationale provider van total connectivity oplossingen

Tracering aardbeien Coöperatie Hoogstraten met visie en RFID

Privacy-vriendelijke data-analyse technologieën in ontwikkeling

Halfgeleider qubits schalen in twee dimensies

Zelfhelende TNO-software ingezet voor cyberbeveiliging

Europees miljoenenproject ‘inspireert’ vooruitgang in fotonica

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

The future of smart manufacturing with IIOT

Virtueel online event

donderdag 15 april 2021

Smart Electrical Grid & Heat Grid Buildings

Live Webinar

van 21/04/2021 tot 28/04/2021

CE-machinerichtlijn 2006-42-EG

Online cursus IE-net

van 27/04/2021 tot 6/05/2021

EPLAN Virtual Fair

Online

van 28/04/2021 tot 29/04/2021

Grand Paris Express

Live Webinar

dinsdag 4 mei 2021

Sensor+Test 2021

Online event

van 4/05/2021 tot 6/05/2021

Keuze van de redactie

(8/4) Eerste groene waterstoffabrieken North Sea Port in ontwerpfase

(7/4) Hugo Thienpont: ”Over fotonica en jong bloed” - topingenieur

(7/4) Elektronenmicroscopie maakt 20 keer snellere beeldvorming mogelijk

(6/4) UHasselt legt laatste hand aan diamantgebaseerde kwantummagnetometer

(1/4) Batterij krijgt hoge actieradius en snelle oplaadtijd

(31/3) Odysseusprogramma brengt 13 toponderzoekers naar Vlaanderen

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Doel is om met LUMI (Large Unified Modern Infrastructure) een platform te creëren voor AI en grootschalige simulaties met krachtige data-analyse.

De piekprestatie van LUMI zal 553 petaflop/s zijn, wat de capaciteit overstijgt van ‘s werelds huidige snelste supercomputer in Fugaku, Japan. Op het ogenblik van de operationalisering, midden 2021, zal LUMI tot de krachtigste supercomputers behoren.

De supercomputer is één element van een HPC en HPDA architectuur met ruime opslagcapaciteit, flexibele IaaS (Infrastructure-as-a-Service) en cloudservice componenten. De connectie met ultrasnelle netwerken verankert de LUMI architectuur in een complex Europees HPC/HPDA ecosysteem.

Onderzoeksgemeenschappen zijn nu aan het nadenken over hoe ze gebruik willen maken van de aanzienlijke toename van rekencapaciteit die LUMI zal bieden.

Vlaanderen wil de toepassing van supercomputing en big data analyse binnen onderzoek, industrie en overheden naar een hoger niveau tillen.

Door de zeer grote schaal en de specifieke architectuur van LUMI komt een aanzienlijke rekenkracht ter beschikking tegen een in verhouding lagere kost dan de eigen infrastructuur.

Met deze investering van 3,5 miljoen euro verdubbelt minstens de totaal beschikbare rekencapaciteit voor Vlaanderen voor de komende 5 jaar.

20% van de LUMI capaciteit is beschikbaar voor industrie, met een bijzondere aandacht voor innovatieve KMO’s. Dit zal de belangrijke opstap zijn om de competitiviteit en efficiëntie van de Vlaamse innovatieve ondernemer een boost te geven.

Elke partner heeft een deel evenredig aan bijdrage van het land aan de LUMI-financiering. Aangezien België, na Finland de belangrijkste partner in het consortium, zal dat deel aanzienlijk zijn. Andere partners zijn: Tsjechië, Denemarken, Estland, Ijsland, Noorwegen, Polen, Zweden en Zwitserland.

Het datacenter van LUMI gebruikt duurzame en CO2-neutrale elektra. Verder maakt LUMI gebruik van warmwaterkoeling, en de restwarmte wordt benut in het stadsverwarmingsnet. << (Lydia Heida) (foto: screen YouTube - LUMI)

Video:

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Nieuw decentraal aandrijfsysteem ontworpen voor transportbandtoepassingen

Met de Sinamics G115D presenteert Siemens een nieuw, compact en krachtig aandrijfsysteem, dat specifiek ontworpen werd voor horizontale transport­band­toepas­singen.

Belgische milieuprestaties krijgen compliment van OESO

De OESO doet in haar rapport Environmental Performance Review voor België aanbevelingen voor het afval-, materialen- en bodembeheer, en de transitie naar een circulaire economie.

SusPhos proces leidt uiteindelijk naar volledige circulariteit

Onderzoekers van de UvA hebben een belangrijke stap gezet op weg naar volledige circulariteit van fosfaat­recycling volgens het SusPhos proces, waarbij ook magnesium is terug te winnen.

Elektrische wagens met grote autonomie - artikel

Engineeringbedrijf Exypnos uit Kruibeke ontwikkelt kant-en-klare industriële installaties op maat voor de framing en verlijming van componenten met gegoten polyurethaan.

Tracering aardbeien Coöperatie Hoogstraten met visie en RFID

Coöperatie Hoogstraten hecht veel belang aan de traceerbaarheid van haar aardbeien doorheen de keten, maar met een 200-tal telers is dit proces logistiek gezien niet eenvoudig te realiseren.

Privacy-vriendelijke data-analyse technologieën in ontwikkeling

TNO roept overheidspartijen, bedrijven, commerciële technologiepartijen en kennisinstellingen op om gezamenlijk hiervoor Multi-Party Computation en Federated Learning in te zetten.

Elia incubator stimuleert digitale innovatie

The Nest, de incubator van Elia Group, maakt het mogelijk voor medewerkers om digitale ideeën snel te ontwikkelen, om er prototypes van te maken en ze te testen in een sandboxomgeving.

Suez investeert 10 miljoen euro in nieuwe duurzame sorteerlijn

Om te voldoen aan de nieuwe milieu­regle­men­tering van de Vlaamse regering installeert afval­verwer­kend bedrijf Suez in de Gentse haven een nieuwe sorteerlijn, die 35% meer afval zal uitsorteren.

ABB breidt YuMi-cobotportfolio uit

ABB heeft haar portfolio van collaboratieve robots (cobots) uitgebreid met twee nieuwe cobotfamilies: GoFa en SWIFTI met een intuïtief ontwerp. Als aanvulling YuMi en Single Arm YuMi bieden de nieuwe cobots een hogere payload en hogere snelheden. ABB speelt met deze toename in kracht en snelheid in op vragen vanuit de markt. >>

Partners