Elektromagnetische interferentie in medische hulpmiddelen aangepakt

Onderzoek & Wetenschap 28/10/2020 14:08:09

Het ETERNITY-project heeft 4 miljoen euro aan Horizon 2020-financiering ontvangen om dit soort problemen aan te pakken. Deelnemers aan het project zijn onder meer KU Leuven en TU Eindhoven.

Lees hieronder verder   
Verwant

Kunstmatige intelligentie zoekt nieuwe antibiotica

Nieuwe biosensor regelt automatische medicijndosering

Robotchirurgie met een nieuw magnetisch systeem

Genetische code SARS-CoV-2 snel op te sporen via deep-learning

Arteriële regeneratieve prothesen stap dichterbij

MegaBodies verbeteren Cryo-EM op VUB campus

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Handhaving van octrooirechten

Het Ingenieurshuis - Antwerpen

van 26/01/2021 tot 14/12/2021

New dimensions of adaptive manufacturing

B&R online event

woensdag 27 januari 2021

Alternatief fossiele brandstof voor stoomproductie

Webinar

vrijdag 29 januari 2021

Postgraduaat Vastgoedkunde

Leuven of Kortrijk

van 4/02/2021 tot 10/12/2021

Toekomst federaal energiebeleid

Webinar

woensdag 10 februari 2021

'Digital Twin' versterkt maakindustrie?

Online event

vrijdag 12 februari 2021

Keuze van de redactie

(19/1) Gimv verkoopt telecomspecialist OTN Systems

(19/1) VINCI Energies heeft Legendre Conveyors overgenomen

(15/1) Campine start nieuwe antimoonrecyclage

(14/1) Solvay lanceert waterstofplatform

(12/1) Zinksmelter Nyrstar installeert reuzenbatterij voor energieopslag

(11/1) Slimme radar in Gentse haven laat optimaal gebruik windturbines toe

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Het aantal gerapporteerde incidenten in ziekenhuizen met betrekking tot elektromagnetische storingen (EMI) is de laatste jaren geëscaleerd, vooral in draadloze technologieën.

Plan is om EMI in medische omgevingen aan te pakken, met name wanneer dit van invloed is op apparatuur voor levensondersteunende of belangrijke biometrische bewaking.

In Europa is een verordening ingevoerd om ervoor te zorgen dat er een nieuwe risicobeoordelingsmethode wordt toegepast om de risico's van EMI in medische producten te beperken.

Ook zijn er innovatieve ontwerpoplossingen nodig, aangezien medische technologieën snel veranderen.

Met de komst van 5G- en Internet of Things-apparatuur vinden monitoring, preventie en zorg steeds vaker plaats buiten de traditionele ziekenhuisomgeving, en zelfs onderweg. Voorbeelden hiervan zijn gepersonaliseerde wearables, bio-sensing platforms en draagbare life-support systemen.

Het Europees opleidingsnetwerk voor elektromagnetische risico's in de medische technologie (ETERNITY) heeft als hoofddoel de EMI-risicomanagementbenadering op te nemen in het ontwerp van toekomstige medische hulpmiddelen.

Het EU subsidieprogramma Horizon 2020 heeft hiervoor 4 miljoen euro uitgetrokken. << (Lydia Heida) (foto: TU Eindhoven)

ACHTERGROND
Het consortium achter ETERNITY bestaat uit diverse Europese universiteiten, waaronder de TU Eindhoven, KU Leuven, UTwente en het UPC in Barcelona. En bedrijven als Philips Medical, Ficosa uit Spanje en Plux uit Portugal.

ETERNITY start op 1 maart 2021, maar er is al een open oproep voor jonge onderzoekers om zich bij het project aan te sluiten, voor 14 PhD-functies. <<

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Port of Antwerp beperkt jaarverlies door record containeroverslag

De totale goederenoverslag van Port of Antwerp in 2020 bedroeg 231 miljoen ton cargo, een daling van 3,1%. Dankzij de containeroverslag beperkte de haven de terugvallende totale overslag.

RoboRana bundelt krachten met AI-speler Humain

Door de samenwerking kunnen zij organisaties beter ondersteunen bij succesvolle digitale innovatie door de juiste strategie te verbinden met de meest impactvolle technologie.

Antwerpse Covestro-vestiging verkrijgt ISCC Plus-certificering

Covestro heeft het ISCC (‘International Sustainability & Carbon Certification’) Plus-massabalanscertificaat verkregen voor haar productievestigingen in Antwerpen en Krefeld-Uerdingen.

Nieuwste Airbus A400M geleverd

Enkele maanden na Luxemburg nam ook de Belgische luchtmacht eind december het eerste van zeven Airbus A400M militaire transportvliegtuigen in ontvangst. Dit is de opvolger van de oude C130's.

Nieuwe methode voor efficiëntere omzetting biomassa

Door twee chemische reacties aan elkaar te koppelen, wordt biomassa nu directer en efficiënter omgezet naar bio-aromaten. TNO spin-off Relement gaat de methode in de markt zetten.

Nieuwe certificeringen maken Rockwell Automation ’cyberveiliger’

Omdat industri?le bedrijven hun productie- en IT-systemen steeds meer verbinden, lopen ze ook steeds meer risico door cyberdreigingen die gericht zijn op industriële besturingssystemen.

myPNOZ is nieuwste modulaire veiligheidsrelais van Pilz

Het automatiseringsbedrijf Pilz heeft voor deze veiligheidsrelais een digitaal, compleet concept opgezet - van de bestelling tot de inbedrijfstelling. Dit past volledig bij Industrie 4.0.

Campine start nieuwe antimoonrecyclage

Autobatterijenrecycleur Campine (Beersel) investeerde 4,9 miljoen euro in een unieke installatie om antimoon uit het lood van autobatterijen te recycleren.

B&R vereenvoudigt het beheer van gebruikersgroepen

B&R heeft het centrale gebruikersbeheer op fabrieksniveau vereenvoudigd. Met de mapp UserX softwaremodule is het nu mogelijk diensten op basis van LDAP (Lightweight Directory Access Protocol) te gebruiken om gecentraliseerd beheer van gebruikers en -groepen te implementeren. Bijvoorbeeld met behulp van Active Directory van Microsoft. >>

Partners