Virusdodende luchtzuivering voor autocars Van Hool

Van Hool, onafhankelijk constructeur van bussen, touringcars en industriële voertuigen, introduceert CAPS (Clean Air Purifying System) luchtzuivering in haar EX en TX autocargamma.

Trefwoorden: #actieve filtering, #CAPS, #Clean Air Purifying System, #luchtzuivering, #touringcar, #UV-C, #Van Hool

Lees verder

Techniek

( Foto: Van Hool )

ENGINEERINGNET.BE - CAPS biedt een betere oplossing dan passieve filtering (filters klasse G3 bijvoorbeeld hebben nagenoeg geen effect op virussen en bacteriën). Het studiebureau van Van Hool heeft deze oplossing in nauwe samenwerking met het Spaanse Sanz Clima uitgewerkt.

In tegenstelling tot de HVAC software-optimalisatie, waarbij zoveel mogelijk verse buitenlucht in het voertuig wordt toegelaten (80 tot 100% volgens type voertuig), gaat CAPS aan de slag met gebruikte binnenlucht, die aerosolen bevatten met bacteriën en ziektekiemen (bijv. Covid-19).

Hierbij wordt gebruik gemaakt van een actieve filtering aan de ingang van de luchtrecirculatie van het interieur. Afhankelijk van het type voertuig, wordt de aanzuiging van de te recirculeren binnenlucht voorzien van vier of zes filterelementen.

Elk filterelement past 3 verschillende technologieën toe, allemaal gericht op de vernietiging van bacteriën en virussen die mogelijk aanwezig zijn in de te recirculeren lucht. Een elektrostatische filter vangt stofdeeltjes, bacteriën en viruspartikels op en vernietigt deze door middel van een hoge elektrische spanning (ionisatie).

Vervolgens wordt de lucht gesteriliseerd aan de hand van een UV-C lamp om virussen en bacteriën uit te schakelen. Tegelijkertijd gebeurt er een fotokatalyse, een chemisch proces waarbij virussen en bacteriën worden ontbonden door toedoen van absorptie van UV-C licht.