Nieuw Europees centrum voor exascale computing

Onderzoek & Wetenschap 2/11/2020 8:30:56

TREX gaat geavanceerde exascale-ready software ontwikkelen om het gebied van kwantumchemie en materiaalsimulaties naar een hoger niveau te tillen.

Lees hieronder verder   
Verwant

Onderzoekers laten drones beter navigeren

Gimv verkoopt telecomspecialist OTN Systems

RoboRana bundelt krachten met AI-speler Humain

Spin van elektronen in quantumdots bruikbaar als bit voor quantumcomputer?

Hugo Thienpont wint SPIE Gold Medal Award

Volledige controle en beheer van auto­matiserings­systemen wereldwijd

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Alternatief fossiele brandstof voor stoomproductie

Webinar

vrijdag 29 januari 2021

Postgraduaat Vastgoedkunde

Leuven of Kortrijk

van 4/02/2021 tot 10/12/2021

Toekomst federaal energiebeleid

Webinar

woensdag 10 februari 2021

'Digital Twin' versterkt maakindustrie?

Online event

vrijdag 12 februari 2021

Interpack

Messe Düsseldorf

van 25/02/2021 tot 3/03/2021

Klimatisatie van gebouwen

Online

van 5/03/2021 tot 25/06/2021

Keuze van de redactie

(25/1) Deloitte opent nieuw duurzaam kantoor op West-Vlaamse innovatiecampus

(25/1) Pauwels Consulting heeft Nederlandse Javaspecialist overgenomen

(21/1) Jan De Nul baggert met 100% duurzame drop-in biobrandstof

(20/1) Siemens combineert offshore productie van groene waterstof

(19/1) Gimv verkoopt telecomspecialist OTN Systems

(19/1) VINCI Energies heeft Legendre Conveyors overgenomen

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - In de afgelopen jaren heeft de EU zich ingezet voor de uitdaging, waarbij ook de VS en China concurreren, om een van de eerste computers te bouwen die de rekenkracht van 1 Exaflop bereikt.

Deze enorme rekenkracht maakt het mogelijk om simulaties uit te voeren waar op het moment nog onvoldoende rekenkracht voor beschikbaar is, zoals weersvoorspelling, fundamentele fysica en materiaalontwerp.

Om de overgang naar exascale mogelijk te maken, financiert de EU diverse Centers of Excellence, elk om een specifieke wetenschappelijke gemeenschap te versterken.

"Om te kunnen profiteren van de komende computerarchitecturen moeten er nieuwe softwarestrategieën worden bedacht en dit vereist een gezamenlijke inspanning van domeinwetenschappers en computerdeskundigen", zegt coördinator en UT Professor Claudia Filippi.

In de laatste Horizon 2020-oproep is TREX bekroond als Center of Excellence voor de gemeenschap van de kwantumchemie.

TREX verenigt Europese wetenschappers, belanghebbenden op het gebied van High Performance Computing en midden- en kleinbedrijf om hoogwaardige softwareoplossingen te ontwikkelen en toe te passen voor kwantummechanische simulaties op exascale schaal.

"In de kwantumchemie en de materiaalkunde is het voor de meeste methoden echt moeilijk om op grotere schaal te werken en de kostbare middelen die beschikbaar komen optimaal te benutten", zegt Filippi.

De kwantum Monte Carlo-simulaties in het hart van TREX behoren tot de weinige methoden op het gebied van kwantumsimulaties die gebruik maken van het parallellisme van toekomstige exascale supercomputers.

De combinatie van deze geavanceerde methoden met exascale computing maakt het mogelijk om simulaties op nanoschaal uit te voeren met een ongekende nauwkeurigheid, gericht op een consistente beschrijving van het kwantummechanische elektronenprobleem voor zeer grote systemen.

TREX richt zich vooral op de ontwikkeling van een gebruiksvriendelijke en open-source softwaresuite op het gebied van stochastische kwantumchemische simulaties, die de TREX-gemeenschapscodes integreert in een interoperabel, goed presterend platform.

Dit maakt het mogelijk om de instrumenten die beschikbaar zijn voor de wetenschappelijke gemeenschap voor het ontwerp van nieuwe materialen en het begrip van de fundamentele eigenschappen van de materie sterk te verbeteren.

De nauwe samenwerking tussen kwantumchemici en fysici en computerwetenschappers zal de sleutel tot het succes van TREX vormen. << (Lydia Heida) (foto: UTwente)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Ontwikkeling zonnefolies voor ramen en zonnepanelen

TNO ontwikkelt met universiteiten en bedrijven functionele folies voor ramen en gebouwgeïntegreerde zonnepanelen, om 20% van het energieverbruik van gebouwen te besparen.

Jan De Nul baggert met 100% duurzame drop-in biobrandstof

Vanaf 1 februari zal Jan De Nul in opdracht van de Vlaamse Overheid, agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK), zo’n 500.000 m³ zand op het strand van Raversijde aanbrengen.

Uniek resistentiegen tegen bladvlekkenziekte

Een internationaal consortium kan het resistente Stb16q-gen kloneren en succesvol in tarwe introduceren. Om zo de strijd aan te binden met de gevreesde schimmel Zymoseptoria tritici.

VIL IT-systemen leiden tot efficiëntere grenscontroles

In het project Digital Gateway2Governement werden systemen ontworpen voor gedigitaliseerde communicatie tussen de bedrijven en de overheidsdiensten die betrokken zijn bij de grenscontroles.

Groene waterstof moet energietransitie in Picardisch Wallonië versnellen

Luminus en het Agentschap voor Territoriale Ontwikkeling IDETA hebben een gezamenlijk project voorgesteld voor de ontwikkeling van vier groene waterstofstations in Picardisch Wallonië.

HTC-Enterprise als deel van de oplossing

HTC-Enterprise is een onderneming gegroeid uit de passie voor technologie en het ondernemerschap op zich. Het bedrijf biedt voor tal van bedrijven en sectoren een gepaste oplossing aan.

Kunstmatige intelligentie zoekt nieuwe antibiotica

Slimme software (kunstmatige intelligentie) van de Leidse en Wageningse universiteit doorzocht genomen van bacteriën en vond 42 clusters DNA die coderen voor eiwitten met antibiotica-werking.

DEME voert onderhoudsbaggerwerken op Schelde op LNG uit

Een dual fuel sleephopperzuiger van DEME voert sinds kort de onderhoudsbaggerwerken uit op de Schelde. Tijdens deze werken vaart het schip op LNG, een primeur in Vlaanderen.

Vernieuwde VPLog-i-R stroomsensor met Modbus interface

VPInstruments, fabrikant en wereldwijde leverancier van instrumentatie en monitoringssystemen voor perslucht en gassen, biedt nu een vernieuwde versie van de bewezen VPLog-i stroomsensor met een Modbus interface. De VPLog-i-R is het enige type Rogowski stroomsensor met RS485 (Modbus RTU) uitgang. >>

Partners