Ruim 8 miljoen euro voor 12 innovatieve COOCK-projecten

Bedrijfsnieuws 3/11/2020 16:55:46

VLAIO lanceert een tweede oproep voor projecten Collectieve Kennisverspreiding en Collectief Onderzoek en Ontwikkeling (COOCK), in navolging van de succesvolle eerste oproep in 2019.

Lees hieronder verder   
Verwant

Odysseusprogramma brengt 13 toponderzoekers naar Vlaanderen

VUB steekt 2,6 miljoen euro extra in wetenschappelijk onderzoek

STEREO III-project MUZUBI: vulkaanrisico bepalen met interferometrie

Onderzoek: dunne plastics synchroniseren hun schommeling

Nieuw mondiaal dataplatform koppelt genetische en metabole data

Vlaanderen investeert jaarlijks vijf miljoen euro in Open Science

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Smart Electrical Grid & Heat Grid Buildings

Live Webinar

van 21/04/2021 tot 28/04/2021

CE-machinerichtlijn 2006-42-EG

Online cursus IE-net

van 27/04/2021 tot 6/05/2021

EPLAN Virtual Fair

Online

van 28/04/2021 tot 29/04/2021

Analyse van het machinepark

online seminarie: datagestuurde optimalisering van bediening en onderhoud

donderdag 29 april 2021

Grand Paris Express

Live Webinar

dinsdag 4 mei 2021

Sensor+Test 2021

Online event

van 4/05/2021 tot 6/05/2021

Keuze van de redactie

(15/4) Prototype voor fysiek internet in haven Antwerpen en Zeebrugge

(14/4) Eerste twee nieuwe KM3NeT-detectorlijnen geïnstalleerd

(13/4) Start-up maakt biobrandstoffen en polymeren uit CO2

(12/4) BYD installeert bladbatterijen in alle elektrische auto’s

(8/4) Eerste groene waterstoffabrieken North Sea Port in ontwerpfase

(7/4) Hugo Thienpont: ”Over fotonica en jong bloed” - topingenieur

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Bij de eerste oproep voor COOCK-projecten zijn 30 projectvoorstellen ingediend, waarvan er 14 projecten werden gesteund voor circa 9.5 miljoen euro.

Tien maanden na de eerste oproep lanceerde VLAIO op 19 februari van dit jaar de tweede oproep voor COOCK-projecten. Half juni werden 25 projectvoorstellen ontvangen.

De oproep stond open voor projecten uit alle sectoren, waarbij onderzoeksorganisaties - waaronder collectieve centra, universiteiten en hogescholen, in samenwerking met federaties, bedrijfsnetwerken en intermediairen - hun kennis overbrengen naar ondernemingen.

Naast een ruime kennisverspreiding (artikels, website, lezingen en filmpjes), worden in deze projecten ook demonstraties, workshops, opleidingen en handleidingen voorzien, zodat ondernemingen de mogelijkheden van nieuwe technologieën te zien krijgen en deze ook kunnen uittesten.

Na evaluatie en selectie worden 12 van de 25 projectvoorstellen uit deze oproep gesteund met 8,04 miljoen euro. De gesteunde projecten zijn gericht op de maakindustrie, kunststofsector, textiel, bouw, havens en data-verwerking, met nadruk op de kleine tot middelgrote ondernemingen. << (Lydia Heida) (foto: Sirris)

Geselecteerde projecten:

 • COBOFIN (Sirris): gebruik van collaboratieve robots, als assistent naast een ervaren operator, voor geautomatiseerd schuren en ontbramen van kleine reeksen werkstukken uit metaal en kunststof.
 • Visie in de maakindustrie (Flanders Make): moderne visiesystemen en beeldverwerkingstechnieken voor opmeten en detectie in industriële productielijnen.
 • Connected Manufacturing - voor een transparante productie op weg naar Industrie 4.0 (Sirris / Flanders Make): het connecteren van machines om een veelheid aan data uit productie te halen en te gebruiken om zo de productie te optimaliseren.
 • SURFACESCRIPT (Sirris): het functioneel micro- en nanotextureren van het oppervlak van een nieuwe generatie van componenten met behulp van lasertechnologie.
 • SWW 2.0 (WTCB / Thomas More Kempen / UAntwerpen): ontwerp en dimensionering (comfort, energie en gezondheid) van sanitair-warmwaterproductie-installaties, inclusief alternatieve energiebronnen zoals warmtepompen en zonne-energiesystemen.
 • BREPLA - Biobased fibre REinforced PLAstics (Centexbel – VKC / Sirris): transitie naar biogebaseerde composieten versnellen in de meubelindustrie, de transportsector en consumentengoederen.
 • Conditie-gebaseerd onderhoud (Flanders Make): het realiseren van predictief onderhoud gebaseerd op continu monitoren van de “conditie” van cruciale onderdelen in productiemachines.
 • QualiKnife (Sirris): Het verbeteren van de prestaties en levensduur van industriële messen.
 • Smart Port 2025 (Imec - UAntwerpen): verbeteren en versnellen van operationele efficiëntie in een haven ecosysteem door toepassing van intelligente en data gedreven technologieën.
 • COED - Computing on Encrypted Data (KU Leuven / L-Sec): mogelijk maken van gegevensverwerking op versleutelde data, waardoor persoonlijke, gevoelige en betrouwbare data veilig zijn te gebruiken in AI toepassingen.
 • DWI4Manufacturing (Flanders Make / UGent / UHasselt): opstellen aantal tools die bedrijven ondersteunen in het efficiënt creëren, gebruiken en onderhouden van Digitale Werk Instructies zodat de kwaliteit van complexe producten gegarandeerd blijft en personeel met minder trainingstijd is in te zetten.
 • Circular Bonding (Flanders Make / BIL / VITO): het ontwerpen van multi-materiaal lijmverbindingen die nadien ontbindbaar zijn om producten beter te kunnen herstellen, hergebruiken of recycleren.

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Data leiden naar DNA verspaningsproces - artikel

Eind vorig jaar organiseerde Sirris een masterclass rond het potentieel van datagebruik in de verspaning in het kader van Machining 4.0. Tom Jacobs van Sirris legt uit.

Logflow neemt intrek op O-Forty-site

Het bedrijf heeft onlangs het nieuwe hoofdkantoor op de O-Forty-site in Oostkamp in gebruik genomen. Met de investering gaat een prijskaartje van 6,5 miljoen euro gepaard.

Start-up maakt biobrandstoffen en polymeren uit CO2

D-CRBN, gegroeid uit de onderzoeksgroep PLASMANT van de UAntwerpen, splitst schadelijke CO2-moleculen op, om er onder meer biobrandstoffen en polymeren mee te maken.

Bosch Rexroth wint de Hermes Award 2021

De Hermes Award werd gisteren uitgereikt tijdens de Hannover Messe Digital Edition. Bosch Rexroth won met hun elektrische actuator die proceskleppen onder water kan aansturen.

On-demand 3D-printen nog niet vanzelfsprekend - artikel

Toen begin vorig jaar door de coronapandemie aanvoerlijnen vanuit het Verre Oosten stilvielen, kwam additive manufacturing in veel directiekamers op de agenda. Is 3D-printen een oplossing?

Promovendus ontwikkelt slimme ramen voor glastuinbouw

Omdat de hoeveelheid invallend licht zelfs in hightech kassen nog steeds erg lastig blijkt te regelen, ontwikkelde Gilles Timmermans ‘slimme ramen’ met een fluorescerende kleurstof.

BYD installeert bladbatterijen in alle elektrische auto’s

BYD gaat al zijn volledig elektrische personenauto’s leveren met de ultraveilige bladbatterijen van het merk dat de spijkerpenetratietest als teststandaard aangenomen.

Intracto Group gaat internationale tour op met overname Orangedotcom

Intracto Group versterkt zich met het Amsterdamse digital marketing agency Orangedotcom, waar een team van 30 digitale experts zich richt op het realiseren van digitale groei van klanten.

Typhoon heeft eigen 'DOME' in gebruik genomen

Dit nieuwe gebouw is een hoge opslaglocatie ingericht met rolbruggen en voldoende plaatsen voor stockage en laden en lossen. Het gebouw, op een oppervlakte van 1.200 m², is 14.5 meter hoog. Het dak is uitgevoerd in doorzichtige folie waardoor er overdag geen extra verlichting nodig is. Er kunnen ook elektrische wagens opgeladen worden. >>

Partners