Ruim 8 miljoen euro voor 12 innovatieve COOCK-projecten

Bedrijfsnieuws 3/11/2020 16:55:46

VLAIO lanceert een tweede oproep voor projecten Collectieve Kennisverspreiding en Collectief Onderzoek en Ontwikkeling (COOCK), in navolging van de succesvolle eerste oproep in 2019.

Lees hieronder verder   
Verwant

Vlaanderen investeert jaarlijks vijf miljoen euro in Open Science

Cryomodules ontwikkeld voor onderzoeksreactor MYRRHA

Ruim 8 miljoen euro voor 12 innovatieve COOCK-projecten

imec wipt over de terahertzgap - artikel

Nieuwe drone voor verbeteren veerkracht wegeninfrastructuur

Autobouwer ontwikkelt lichte voertuigen dankzij ruimtevaarttechnologie

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Alternatief fossiele brandstof voor stoomproductie

Webinar

vrijdag 29 januari 2021

Postgraduaat Vastgoedkunde

Leuven of Kortrijk

van 4/02/2021 tot 10/12/2021

Toekomst federaal energiebeleid

Webinar

woensdag 10 februari 2021

'Digital Twin' versterkt maakindustrie?

Online event

vrijdag 12 februari 2021

Interpack

Messe Düsseldorf

van 25/02/2021 tot 3/03/2021

Klimatisatie van gebouwen

Online

van 5/03/2021 tot 25/06/2021

Keuze van de redactie

(25/1) Deloitte opent nieuw duurzaam kantoor op West-Vlaamse innovatiecampus

(25/1) Pauwels Consulting heeft Nederlandse Javaspecialist overgenomen

(21/1) Jan De Nul baggert met 100% duurzame drop-in biobrandstof

(20/1) Siemens combineert offshore productie van groene waterstof

(19/1) Gimv verkoopt telecomspecialist OTN Systems

(19/1) VINCI Energies heeft Legendre Conveyors overgenomen

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Bij de eerste oproep voor COOCK-projecten zijn 30 projectvoorstellen ingediend, waarvan er 14 projecten werden gesteund voor circa 9.5 miljoen euro.

Tien maanden na de eerste oproep lanceerde VLAIO op 19 februari van dit jaar de tweede oproep voor COOCK-projecten. Half juni werden 25 projectvoorstellen ontvangen.

De oproep stond open voor projecten uit alle sectoren, waarbij onderzoeksorganisaties - waaronder collectieve centra, universiteiten en hogescholen, in samenwerking met federaties, bedrijfsnetwerken en intermediairen - hun kennis overbrengen naar ondernemingen.

Naast een ruime kennisverspreiding (artikels, website, lezingen en filmpjes), worden in deze projecten ook demonstraties, workshops, opleidingen en handleidingen voorzien, zodat ondernemingen de mogelijkheden van nieuwe technologieën te zien krijgen en deze ook kunnen uittesten.

Na evaluatie en selectie worden 12 van de 25 projectvoorstellen uit deze oproep gesteund met 8,04 miljoen euro. De gesteunde projecten zijn gericht op de maakindustrie, kunststofsector, textiel, bouw, havens en data-verwerking, met nadruk op de kleine tot middelgrote ondernemingen. << (Lydia Heida) (foto: Sirris)

Geselecteerde projecten:

 • COBOFIN (Sirris): gebruik van collaboratieve robots, als assistent naast een ervaren operator, voor geautomatiseerd schuren en ontbramen van kleine reeksen werkstukken uit metaal en kunststof.
 • Visie in de maakindustrie (Flanders Make): moderne visiesystemen en beeldverwerkingstechnieken voor opmeten en detectie in industriële productielijnen.
 • Connected Manufacturing - voor een transparante productie op weg naar Industrie 4.0 (Sirris / Flanders Make): het connecteren van machines om een veelheid aan data uit productie te halen en te gebruiken om zo de productie te optimaliseren.
 • SURFACESCRIPT (Sirris): het functioneel micro- en nanotextureren van het oppervlak van een nieuwe generatie van componenten met behulp van lasertechnologie.
 • SWW 2.0 (WTCB / Thomas More Kempen / UAntwerpen): ontwerp en dimensionering (comfort, energie en gezondheid) van sanitair-warmwaterproductie-installaties, inclusief alternatieve energiebronnen zoals warmtepompen en zonne-energiesystemen.
 • BREPLA - Biobased fibre REinforced PLAstics (Centexbel – VKC / Sirris): transitie naar biogebaseerde composieten versnellen in de meubelindustrie, de transportsector en consumentengoederen.
 • Conditie-gebaseerd onderhoud (Flanders Make): het realiseren van predictief onderhoud gebaseerd op continu monitoren van de “conditie” van cruciale onderdelen in productiemachines.
 • QualiKnife (Sirris): Het verbeteren van de prestaties en levensduur van industriële messen.
 • Smart Port 2025 (Imec - UAntwerpen): verbeteren en versnellen van operationele efficiëntie in een haven ecosysteem door toepassing van intelligente en data gedreven technologieën.
 • COED - Computing on Encrypted Data (KU Leuven / L-Sec): mogelijk maken van gegevensverwerking op versleutelde data, waardoor persoonlijke, gevoelige en betrouwbare data veilig zijn te gebruiken in AI toepassingen.
 • DWI4Manufacturing (Flanders Make / UGent / UHasselt): opstellen aantal tools die bedrijven ondersteunen in het efficiënt creëren, gebruiken en onderhouden van Digitale Werk Instructies zodat de kwaliteit van complexe producten gegarandeerd blijft en personeel met minder trainingstijd is in te zetten.
 • Circular Bonding (Flanders Make / BIL / VITO): het ontwerpen van multi-materiaal lijmverbindingen die nadien ontbindbaar zijn om producten beter te kunnen herstellen, hergebruiken of recycleren.

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Ontwikkeling zonnefolies voor ramen en zonnepanelen

TNO ontwikkelt met universiteiten en bedrijven functionele folies voor ramen en gebouwgeïntegreerde zonnepanelen, om 20% van het energieverbruik van gebouwen te besparen.

Jan De Nul baggert met 100% duurzame drop-in biobrandstof

Vanaf 1 februari zal Jan De Nul in opdracht van de Vlaamse Overheid, agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK), zo’n 500.000 m³ zand op het strand van Raversijde aanbrengen.

Uniek resistentiegen tegen bladvlekkenziekte

Een internationaal consortium kan het resistente Stb16q-gen kloneren en succesvol in tarwe introduceren. Om zo de strijd aan te binden met de gevreesde schimmel Zymoseptoria tritici.

VIL IT-systemen leiden tot efficiëntere grenscontroles

In het project Digital Gateway2Governement werden systemen ontworpen voor gedigitaliseerde communicatie tussen de bedrijven en de overheidsdiensten die betrokken zijn bij de grenscontroles.

Groene waterstof moet energietransitie in Picardisch Wallonië versnellen

Luminus en het Agentschap voor Territoriale Ontwikkeling IDETA hebben een gezamenlijk project voorgesteld voor de ontwikkeling van vier groene waterstofstations in Picardisch Wallonië.

HTC-Enterprise als deel van de oplossing

HTC-Enterprise is een onderneming gegroeid uit de passie voor technologie en het ondernemerschap op zich. Het bedrijf biedt voor tal van bedrijven en sectoren een gepaste oplossing aan.

Kunstmatige intelligentie zoekt nieuwe antibiotica

Slimme software (kunstmatige intelligentie) van de Leidse en Wageningse universiteit doorzocht genomen van bacteriën en vond 42 clusters DNA die coderen voor eiwitten met antibiotica-werking.

DEME voert onderhoudsbaggerwerken op Schelde op LNG uit

Een dual fuel sleephopperzuiger van DEME voert sinds kort de onderhoudsbaggerwerken uit op de Schelde. Tijdens deze werken vaart het schip op LNG, een primeur in Vlaanderen.

Vernieuwde VPLog-i-R stroomsensor met Modbus interface

VPInstruments, fabrikant en wereldwijde leverancier van instrumentatie en monitoringssystemen voor perslucht en gassen, biedt nu een vernieuwde versie van de bewezen VPLog-i stroomsensor met een Modbus interface. De VPLog-i-R is het enige type Rogowski stroomsensor met RS485 (Modbus RTU) uitgang. >>

Partners