Hogeschool AI-projecten krijgen 2 miljoen euro steun

In het kader van het Vlaams beleidsplan Artificiële Intelligentie uit 2019, is in februari 2020 de tweede projectoproep TETRA Hogescholen-AI opengesteld. Er werden nu 5 projecten goedgekeurd.

Trefwoorden: #AI, #Artificiële Intelligentie, #Beleidsplan, #digitalisering, #hogescholen, #innoveren, #kennisregio, #projectaanvraag, #subsidie, #TETRA, #Vlaams, #Vlaanderen, #VLAIO

Lees verder

Nieuws

( Foto: everythingpossible - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - In maart 2019 keurde de Vlaamse Regering het Vlaams Beleidsplan Artificiële Intelligentie goed. Het doel is om Vlaanderen als kennisregio op het vlak van AI op de kaart zetten.

Dit door enerzijds onderzoek te stimuleren en anderzijds ondernemingen warm te maken voor alle mogelijkheden die deze nieuwste technologieën bieden en hen de kennis aan te reiken om te kunnen innoveren.

VLAIO neemt in het Vlaams AI-beleidsplan een trekkersrol op, om ervoor te zorgen dat de kennis uit het AI-onderzoek aan de Vlaamse kennisinstellingen en onderzoeksorganisaties, tot bij de Vlaamse ondernemingen geraakt en zij daarmee aan de slag kunnen gaan om nieuwe producten, processen en diensten te ontwikkelen.

In het kader van het beleidsplan Artificiële Intelligentie, is in februari 2020 de tweede projectoproep TETRA Hogescholen-AI opengesteld. De oproep is gericht op digitaliseringsprojecten vanuit hogescholen, met specifieke aandacht voor AI-toepassingen bij ondernemingen en non-profitorganisaties.

Dit zijn projecten waarbij hogescholen, in samenwerking met andere onderzoeksorganisaties, door middel van toepassingsgericht onderzoek in twee jaar tijd een grote groep ondernemingen kennis rond digitalisering en AI aanreiken.

Door nieuwe kennis aan te bieden in een vorm aangepast aan hun mogelijkheden en hun noden, helpen deze projecten Vlaamse ondernemingen en non-profitorganisaties die zelf niet actief aan onderzoek doen, om toch te innoveren.

Deze kennis stroomt ook door naar opleidingen aan de hogescholen, om zo studenten in contact te brengen met nieuwe technologieën. De projecten zijn collectief en worden begeleid door een groep van potentiële gebruikers.

In juni 2020 werden in het kader van de tweede oproep in totaal 23 projectaanvragen ingediend voor een totale aangevraagde subsidie van bijna 9 miljoen euro. Na evaluatie en selectie worden finaal 5 projecten gesteund, goed voor 2,06 miljoen euro subsidie.