Efficiëntere waterbehandeling van stoomketels - artikel

Plant & Factory 5/11/2020 8:28:45

Een voedingsbedrijf vroeg Hydris om hun bestaande waterbehandeling voor zijn twee stoomketels onder de loep te nemen. Het is van groot belang dat continu zacht water kan geleverd worden.

Lees hieronder verder   
Verwant

Daikin investeert in Gents hypermodern ontwikkelingscomplex

Antwerpse chemiebedrijven gaan dokwater als proceswater gebruiken

Concurrentievermogen van duurzame chemische industrie in EU stimuleren

Biar sampling valves verdeeld door Gielink

Debietmeters, het belang van turndown, meetfout en inbouwlengte - artikel

Efficiëntere waterbehandeling van stoomketels - artikel

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Electrical Safety in Industrial Installations

Pilz Academy - Herentals

woensdag 2 december 2020

Logistiek Manager als Logistiek Auditor

IMF Academy (centraal Nederland)

van 3/12/2020 tot 17/12/2020

Energy Mission Webinar

online event

donderdag 3 december 2020

Safety validation training

Pilz Academy - Herentals

donderdag 3 december 2020

Overdrukbeveiliging en veiligheidskleppen

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 7/12/2020 tot 10/12/2020

Geotechniekdag 2020

Online studiedag

dinsdag 8 december 2020

Keuze van de redactie

(27/11) Eerste AI-gestuurde verpakkingsmachine ontwikkeld

(25/11) Photovoltatronics: slimme, communicerende zonnecellen onderzocht

(24/11) Autobekledingsbedrijf wordt producent van mondmaskers

(23/11) Nederlandse studenten ontwikkelen oven voor recyclage e-waste

(19/11) Proximus, SkeyDrone en DroneMatrix ontwikkelen drone-platform

(18/11) 600.000 euro voor 25 innovatieve West-Vlaamse samenwerkingsprojecten

>> Meer blikvangers

Download het artikel in

ENGINEERINGNET.BE - Hard water zorgt namelijk voor kalkaanslag in de stoomketels, wat het energierendement verlaagt en de energiekosten sterk verhoogt. Naast een meer betrouwbare oplossing was de klant ook op zoek naar de meest duurzame.

Hydris plaatste een 20 m³/u upflow ontharder die een lager zout/pekel- (50% minder) en spoelwater (75% minder) verbruik kent dan traditionele downflow ontharders. Dergelijke besparingen kunnen gerealiseerd worden door een intelligente bedrijfsvoering. Een compact bed met harsen zorgt ervoor dat meer verzadigde (onderaan) en minder verzadigde (bovenaan) harsen niet gemengd geraken, wat een kleinere hoeveelheid zout/pekel vraagt om zijn originele capaciteit opnieuw te bereiken.


Figuur 2: De factoren die de kost van een ton stoom bepalen. (Grafiek : Hydris)

Hetzelfde geldt voor het tegenstroom aanbrengen van de pekel: minder overmaat pekel is nodig indien eerst de minder verzadigde harsen worden geregenereerd en nadien de meer verzadigde harsen. Dan is er geen onnodige uitwisseling tussen de pekel en de hardheid die zich terug op het hars wil hechten. De voordelen van deze moderne installaties zijn onder andere: minder aankoop en handmatig vullen van zout, minder aankoop van stadswater en lozing van spoelwater, minder lozing van chloriden, meer metingen en online opvolging van drukken, debieten, verbruiken en geleidbaarheid.


Figuur 3: Omgekeerde osmose (RO) bij een groenteverwerker die MBR-effluent recupereert en toepast voor stoom en koeling. (Foto : Hydris)

Op de site was er ook een omgekeerde osmose (RO)-installatie aanwezig waarvan de membranen verstopt geraakt waren door hardheidslekken van de bestaande ontharder. De klant stelde de vraag of het renoveren van de RO-membranen nog zin had. In principe is onthard water mits conditionering voldoende als suppletiewater. Na overleg heeft Hydris de klant makkelijk kunnen overtuigen om de ontharder alsnog aan te vullen met een RO, met onderstaande argumentatie.


Figuur 4: Jaarlijkse besparingen bij huidige situatie (downflow), nieuwe ontharder (upflow) en totaalrenovatie (upflow + RO).

In figuur 2 is te zien dat vooral brandstof de kosten van een ton stoom bepaalt. Omgekeerde osmose zorgt ervoor dat het voedingswater zeer laag in zouten wordt, waardoor een hogere indikking in de ketel bekomen kan worden. Zo moet er minder voedingswater opgewarmd worden, waardoor er een lager energiegebruik is. Een voorbeeld van RO is te zien in figuur 3. De totale investering van de upflow ontharder en RO-membranen heeft een terugverdientijd van


Figuur 5: Stoomkosten over 15 jaar bij huidige situatie (downflow), nieuwe ontharder (upflow) en totaalrenovatie (upflow + RO). (Grafieken : Hydris)

8 maanden, zoals weergegeven wordt in figuur 4. De totale renovatie zorgt over 15 jaar voor een kostenbesparing van € 1.500.000 tegenover de huidige situatie. Zie ook figuur 5. Daarmee wordt aangetoond dat een betrouwbare en intelligente waterbehandeling voor een sterke verlaging van de operationele kosten kan zorgen. <<
Door Daan Vandeplassche, Hydris-Pollet Water Group

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Goedkope en groene waterstof op industriële schaal

TNO en andere vooraanstaande kennisinstellingen in Europa lanceren voorstellen om elektrolyse van waterstof met duurzame energie op grotere schaal snel te introduceren, tegen lagere kosten.

Toekomstig hoorapparaat luistert naar hersengolven

KU Leuven heeft een techniek ontwikkeld, dat op basis van hersengolven binnen de seconde bepaalt naar wie je luistert, en ruis weg filtert. Dit moet leiden tot betere hoorapparaten.

Consortium met DEME wint contract voor bouw Italiaanse haven

Een consortium met Dredging International (dochter van DEME) en het Italiaanse bouwbedrijf Consorzio Stabile Grandi Lavori gaat de Ravenna Port Hub in Italië bouwen.

Photovoltatronics: slimme, communicerende zonnecellen onderzocht

TU Delft gaat zonnecellen zo ontwerpen dat er sprake is van een nieuwe component die naast elektriciteitsopwekking ook informatie kan verwerken en delen.

Autobekledingsbedrijf wordt producent van mondmaskers

In het Oost-Vlaamse Assenede produceert ECA sinds juli chirurgische mondmaskers. Daarvoor zette het Belgische autobekledingsbedrijf een volledig nieuwe afdeling op.

Europees herstelplan: 10 voorstellen van Agoria voor Belgisch digitaal plan

In het Europees herstelplan staat dat minstens 20% van het budget van de 'faciliteit voor herstel en veerkracht' wordt aangewend voor digitaal. Dit is ruim 1 miljard euro voor België.

Biodiesel uit afval helpt CO2-emissies te verminderen

In de transportsector wordt bij het verlagen van CO2-emissies vaak richting elektrische trucks gekeken, maar biodiesel HVO, gemaakt uit afvalstoffen, is eveneens een valabel alternatief.

Elektrisch aangedreven locomotief milieuvriendelijker en kostenefficiënter

Siemens Mobility ontwikkelde de Vectron Dual Mode-locomotief, die de voordelen van elektrische aandrijving gebruikt waar mogelijk en overschakelt naar diesel waar nodig.

EvoTRAC S1901-platform biedt flexibiliteit en ingebouwde AI

Kontron heeft zijn EvoTRAC S1901-platform gelanceerd. geschikt voor veeleisende toepassingen in zware mobiele machines in de bouw-, landbouw-, vrachtwagen- en mijnbouwsector. Het is een modulair AI-geoptimaliseerd systeem, ontworpen om GPU-versnelde applicaties te voeden vanuit een compacte, robuuste vormfactor. >>

Partners