Primeur: meettoestel vervangt testen op proefdieren

Economie 5/11/2020 11:31:57

VITO ontwikkelde een lasertoestel om te meten of een bepaald product een schadelijk effect heeft op een mensenoog. Het Belgische bedrijf Exmore brengt het nu wereldwijd op de markt.

Lees hieronder verder   
Verwant

Nieuwe biosensor regelt automatische medicijndosering

Robotchirurgie met een nieuw magnetisch systeem

Genetische code SARS-CoV-2 snel op te sporen via deep-learning

Arteriële regeneratieve prothesen stap dichterbij

MegaBodies verbeteren Cryo-EM op VUB campus

VITO krijgt Europese accreditatie voor testen mondmaskers

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Handhaving van octrooirechten

Het Ingenieurshuis - Antwerpen

van 26/01/2021 tot 14/12/2021

New dimensions of adaptive manufacturing

B&R online event

woensdag 27 januari 2021

Alternatief fossiele brandstof voor stoomproductie

Webinar

vrijdag 29 januari 2021

Postgraduaat Vastgoedkunde

Leuven of Kortrijk

van 4/02/2021 tot 10/12/2021

Toekomst federaal energiebeleid

Webinar

woensdag 10 februari 2021

'Digital Twin' versterkt maakindustrie?

Online event

vrijdag 12 februari 2021

Keuze van de redactie

(19/1) Gimv verkoopt telecomspecialist OTN Systems

(19/1) VINCI Energies heeft Legendre Conveyors overgenomen

(15/1) Campine start nieuwe antimoonrecyclage

(14/1) Solvay lanceert waterstofplatform

(12/1) Zinksmelter Nyrstar installeert reuzenbatterij voor energieopslag

(11/1) Slimme radar in Gentse haven laat optimaal gebruik windturbines toe

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Bijna alle producten die op de markt komen, bevatten chemische stoffen en de Europese wetgever eist dat elk product met chemische stoffen wordt getest op de veiligheid voor consumenten.

De voorwaarden staan in de REACH-wetgeving (Registration, Evaluation and Authorization of Chemicals). Omdat het mensenoog zo kwetsbaar is, worden die chemische producten ook altijd op ogen getest. Bijvoorbeeld in de ogen van levende konijnen.

De zoektocht naar adequate en betrouwbare methoden zonder gebruik van levende dieren is al lang bezig, maar met nieuwe oplossingen rezen ook nieuwe problemen.

Daarom engageerde VITO zich in 2015 in het CON4EI-project, een internationaal project dat oogirritatie onderzoekt. Er werd een databank voor alternatieve testen ontwikkeld en een mix van methoden gecombineerd voor een betrouwbare teststrategie.

Cruciaal hierbij is de opaciteitsmeter. Die kan de schadelijkheid van een chemische stof op de ogen meten door gebruik te maken van de ogen van dode dieren. Daarbij gaat het meestal om de ogen van kalveren die in slachthuizen uit het slachtafval worden gehaald.

De BCOP-methode (Bovine Corneale Opaciteit en Permeabiliteit) is een test die rechtstreeks de effecten van testchemicaliën op de doorschijnbaarheid en de doorlaatbaarheid van het hoornvlies van runderen meet.

Tot nog toe gebeurde dat met een toestel dat de lichtdoorlaatbaarheid van het hoornvlies meet, maar enkel schade aan het centrum van het hoornvlies toont.

In het lasertoestel dat VITO samen met technologiepartner Exmore ontwikkelde, werd het gewone licht vervangen door laserlicht en kan schade aan de hele cornea gemeten worden. Deze resultaten zijn betrouwbaarder en geven een vollediger beeld van de schade die een stof eventueel aanricht.

Om dit toestel Europees erkend te krijgen als betrouwbaar instrument voor het meten van het effect van chemische stoffen op de ogen, moest het toestel gevalideerd worden en door alle lidstaten als methode erkend worden.

De OECD heeft dit lasertoestel nu opgenomen in de officiële richtlijn 437, waardoor het wereldwijd als betrouwbare methode is in te zetten bij testen voor oogirritatie waarbij vroeger levende dieren werden gebruikt.

Deze procedure van technologieontwikkeling bij VITO tot transfer van lasertoestel naar Exmore voor commercialisatie duurde 12 jaar. VITO zet dit proces van ‘levenscyclusdenken’ nu verder voor ontwikkeling van nieuwe technologie op vlak van diagnostiek. << (Lydia Heida) (foto: VITO)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Spin van elektronen in quantumdots bruikbaar als bit voor quantumcomputer?

TU Eindhoven onderzocht of de spin van elektronen in quantumdots is te manipuleren door de quantumdot in een nanodraad te onderwerpen aan trekkrachten, voor gebruik in quantumcomputers.

Hugo Thienpont wint SPIE Gold Medal Award

VUB-professor Hugo Thienpont, vicerector Innovatie- en Valorisatiebeleid en onderzoeksdirecteur van de VUB-onderzoeksgroep B-PHOT Brussels Photonics heeft de SPIE Gold Medal 2021 gewonnen.

Nieuwe materietoestand ontdekt: vloeibaar glas

Een internationaal onderzoeksteam heeft een nieuwe materietoestand ontdekt, namelijk vloeibaar glas, met structuureigenschappen die tot nu toe niet eerder zijn waargenomen.

Solvay lanceert waterstofplatform

In dit waterstofplatform gaat Solvay alle innovatie binnen het bedrijf samenbrengen voor de opkomende waterstofeconomie. Het gaat hierbij zowel om materiële als chemische oplossingen.

Biotechnologen bouwen kunstmatig chromosoom in gist

TU Delft onderzoekers kunnen het kunst­chromosoom gebruiken om gistcellen om te bouwen tot levende fabriekjes die in staat zijn om nuttige chemicaliën en zelfs medicijnen te produceren.

Mark Beunk is nieuwe general manager bij Kaspersky Benelux en Nordics

Mark Beunk zal als general manager bij Kaspersky toezicht houden op de verkoop en activiteiten in België, Nederland, Luxemburg, Zweden, Noorwegen, Denemarken, Finland en IJsland.

Robotchirurgie met een nieuw magnetisch systeem

UTwente gaat een systeem ontwikkelen voor magnetisch aangedreven robotchirurgie. Dit biedt een handiger en nauwkeuriger alternatief voor tendon-aangedreven of handmatige instrumenten.

Verbindende factor vernieuwde proceslijn Feed Design Lab

Feed Design Lab, het praktijkonderzoek & educatiecentrum voor innovatie en verduurzaming van de diervoerindustrie, heeft zijn vernieuwde proeffabriek in gebruik genomen.

B&R vereenvoudigt het beheer van gebruikersgroepen

B&R heeft het centrale gebruikersbeheer op fabrieksniveau vereenvoudigd. Met de mapp UserX softwaremodule is het nu mogelijk diensten op basis van LDAP (Lightweight Directory Access Protocol) te gebruiken om gecentraliseerd beheer van gebruikers en -groepen te implementeren. Bijvoorbeeld met behulp van Active Directory van Microsoft. >>

Partners