3D geprint kunstwerk vervaardigd uit gerecycleerde kunststoffen

Het indrukwekkende interactieve lichtkunstwerk ‘Loom Light’ van beeldend kunstenaar Titia Ex staat in Eindhoven en vormt een eerbetoon aan verzetshelden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Trefwoorden: #3D printen, #interactief, #kunststof, #kunstwerk, #LED, #Loom Light, #recycleren

Lees verder

Nieuws

( Foto: Colossus - Wim De Wael )

ENGINEERINGNET.BE - Het werk is één van de grootste 3D geprinte kunstwerken in Europa en vervaardigd uit gerecycleerde kunststoffen. Met een doorsnee van ongeveer 3.50 meter, waaiert het uit van 4.50 meter tot bijna 6 meter hoog.

De kunstenaar geeft Loom Light de suggestie mee van een open wapperend boek, een verzameling meerstemmige verhalen. Het is een boekwerk waarin je nooit uit gebladerd raakt en telkens nieuwe inzichten vindt.

Het werk bestaat uit een 1.500 kg stalen frame met meer dan 20.000 individueel bestuurbare en interactieve LEDs. Het kunstwerk reageert op de bezoeker die het werk benadert of er doorheen loopt. De rest van het kunstwerk is vervaardigd met 3D printers.

Over de LEDs zijn grijze 3D geprinte kolommen, rasters van gerecycleerde PP kunststof aangebracht om het licht een diffusere uitstraling en het beeld meer diepte te geven. De assemblagematerialen zijn eveneens van gerecyclede kunststoffen geprint, waaronder oude cd’s.

De huid van het kunstwerk, een complex design van verticale en horizontale lijnen, is vervaardigd uit semi-transparante gerecycleerde kunststoffen. De verschillende onderdelen met afmetingen tot wel 2,6 meter zijn zo geassembleerd dat het een indrukwekkend geheel vormt, maar dat onderhoud-technisch de LEDs nog bereikt kunnen worden.

Het monument is gemaakt in opdracht van de Nederlandse gemeente Eindhoven en geproduceerd door de Belgische bedrijven Colossus Printers en OMD3D. De sculptuur staat bij het kruispunt op het voormalige NRE-energieterrein Eindhoven, waardoor je het lichtmonument vanuit elke richting anders beleeft.