Detectie DNA-fragmenten leidt naar snelle kankertest
Onderzoek & Wetenschap 6/11/2020 7:55:36
UTwente detecteert DNA-fragmenten in lichaamsvloeistoffen, zoals urine, met tientallen laagjes elektrisch geladen polymeren. Dat zorgt voor een 25 keer grotere gevoeligheid van de metingen.
Bouw Antwerps innovatief vaccincentrum van start gegaan
Kunstmatige intelligentie zoekt nieuwe antibiotica
Nieuwe biosensor regelt automatische medicijndosering
Robotchirurgie met een nieuw magnetisch systeem
Genetische code SARS-CoV-2 snel op te sporen via deep-learning
Arteriële regeneratieve prothesen stap dichterbij
>> Meer verwant nieuwsAlternatief fossiele brandstof voor stoomproductie
Webinar
vrijdag 29 januari 2021
Postgraduaat Vastgoedkunde
Leuven of Kortrijk
van 4/02/2021 tot 10/12/2021
Toekomst federaal energiebeleid
Webinar
woensdag 10 februari 2021
'Digital Twin' versterkt maakindustrie?
Online event
vrijdag 12 februari 2021
Interpack
Messe Düsseldorf
van 25/02/2021 tot 3/03/2021
Klimatisatie van gebouwen
Online
van 5/03/2021 tot 25/06/2021
(25/1) Deloitte opent nieuw duurzaam kantoor op West-Vlaamse innovatiecampus
(25/1) Pauwels Consulting heeft Nederlandse Javaspecialist overgenomen
(21/1) Jan De Nul baggert met 100% duurzame drop-in biobrandstof
(20/1) Siemens combineert offshore productie van groene waterstof
(19/1) Gimv verkoopt telecomspecialist OTN Systems
(19/1) VINCI Energies heeft Legendre Conveyors overgenomen
>> Meer blikvangersENGINEERINGNET.BE - Van sommige typen kanker is bekend dat er al vroegtijdig biomarkers aanwezig zijn in lichaamsvloeistoffen. Voor darm- en longkanker zijn bijvoorbeeld markers aangetoond in ontlasting en urine.
UTwente werkt met Amsterdam UMC en de Universiteit van Münster aan tests. De biomarkers zijn DNA-fragmenten die kenmerkend zijn voor het type kanker: elk type heeft een kenmerkende afwijking, mutatie, in de sequentie van het DNA.
Deze fragmenten zijn te detecteren op een oppervlak dat precies complementair is: het heeft dezelfde volgorde zodat het DNA-fragment erop 'vastklikt'. Voor elk kankertype maak je dus een sensor op maat.
Omdat er maar heel weinig fragmenten aanwezig zijn in bijvoorbeeld urine, is een uiterst gevoelige methode nodig, die ook weinig last ondervindt van vervuiling van het oppervlak. Dat kan door het voorbehandelen en zuiveren van het urinemonster.
Maar het is ook goed om het aantal bindingsplaatsen op de sensor drastisch te vergroten. De onderzoekers doen dit met polyelectrolyte multilayers (PEM’s).
Dit zijn polymeren die een elektrische lading hebben en laag-voor-laag worden opgebouwd, met afwisselend positieve en negatieve lading. Het is al bekend dat zo’n structuur heel stevig is. Het groeien van de laagjes kan lineair plaatsvinden, daardoor krijg je een heel dichte structuur met weinig bindingsplaatsen.
Het bijzondere aan de nu gepresenteerde methode is juist dat de groei niet lineair, maar exponentieel is. Gerekend vanaf de eerste laag, wordt het bouwwerkje steeds opener en krijgt dus steeds meer plekken die geschikt zijn om een DNA-fragment aan vast te klikken.
De onderzoekers ontwikkelde zo een structuur zien van maar liefst 33 lagen, die de DNA-gevoeligheid 25 keer sterker maakt.
Deze DNA-detectie vergroot de mogelijkheden van ‘liquid biopsy’: in plaats van een weefselbiopt wordt onderzoek gedaan in lichaamsvloeistoffen. Dit is in opkomst in de medische wereld: het is eenvoudiger, minder belastend en goedkoper. Het wordt voor kanker gedaan, en ook al voor neurodegeneratieve ziekten en taaislijmziekte. << (Lydia Heida) (foto: UTwente)