Satellietinstrument registreert uitstoot individuele schepen

Economie 6/11/2020 9:40:08

De waarnemingen zijn een aardobservatieprimeur: nooit eerder was een satelliet in staat om zo nauwkeurig de uitstoot van schepen te detecteren, aldus het Nederlandse KNMI en de Wageningse universiteit.

Lees hieronder verder   
Verwant

Imec test nano-technologie in de ruimte

Internetsnelheid voor Columbus met Belgische technologie

Nieuwste Airbus A400M geleverd

ALICE-experiment op CERN vindt nieuwe manier om sterke kernkracht te testen

xyzt.ai sluit eerste investeringsronde met Heidi Rakels en Eric Lafortune

Supercomputer helpt NASA-onderzoek naar maanmissie’s

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Alternatief fossiele brandstof voor stoomproductie

Webinar

vrijdag 29 januari 2021

Postgraduaat Vastgoedkunde

Leuven of Kortrijk

van 4/02/2021 tot 10/12/2021

Toekomst federaal energiebeleid

Webinar

woensdag 10 februari 2021

'Digital Twin' versterkt maakindustrie?

Online event

vrijdag 12 februari 2021

Interpack

Messe Düsseldorf

van 25/02/2021 tot 3/03/2021

Klimatisatie van gebouwen

Online

van 5/03/2021 tot 25/06/2021

Keuze van de redactie

(25/1) Deloitte opent nieuw duurzaam kantoor op West-Vlaamse innovatiecampus

(25/1) Pauwels Consulting heeft Nederlandse Javaspecialist overgenomen

(21/1) Jan De Nul baggert met 100% duurzame drop-in biobrandstof

(20/1) Siemens combineert offshore productie van groene waterstof

(19/1) Gimv verkoopt telecomspecialist OTN Systems

(19/1) VINCI Energies heeft Legendre Conveyors overgenomen

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Tropomi is het enige meetinstrument aan boord van de Europese satelliet Sentinel-5P. Het instrument brengt elke dag opnieuw en wereldwijd de samenstelling van de dampkring in kaart.

De onderzoekers keken naar de meetgegevens van 2 juli 2018 rondom een drukke vaarroute op de Middellandse Zee. Door de optimale weersomstandigheden die dag en de koppeling met andere gegevensbronnen, konden pluimen van stikstofdioxide in de gegevens van Tropomi herleid worden tot individuele zeeschepen.

‘Het was stabiel en helder weer die dag’, vertelt Jos de Laat, senior onderzoeker van het KNMI, het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut. ‘De zon weerkaatste op de Middellandse zee, wat zorgt voor kwalitatief hoogwaardige meetgegevens met weinig ruis.'

'We hebben de gegevens van Tropomi gecombineerd met gegevens over windsnelheid en windrichting en locatiegegevens van 185 schepen die op die dag in dit gebied aanwezig waren. Op deze manier hebben we de stikstofdioxide-uitstoot van de grootste schepen, zoals olietankers en containerschepen, kunnen vaststellen.’

Omdat Tropomi een wereldwijde dekking heeft, is dezelfde methode toe te passen op andere locaties in de wereld, zegt De Laat. ‘Met instrumenten als Tropomi kunnen we in de toekomst efficiënt en op mondiale schaal en heel nauwkeurig de uitstoot van zeeschepen monitoren.’

Sinds 1 januari 2020 mogen schepen in plaats van 3,5% nog maar 0,5% zwavel in hun brandstof hebben, en op de Noordzee maar 0,1%. Ook de eisen aan stikstofemissies voor nieuw gebouwde schepen worden steeds strenger.

Remote sensing technologie, zoals Tropomi, stelt handhavers in staat om hun taak van monitoring beter te vervullen. Zij kunnen, na melding door Tropomi, gericht schepen gaan inspecteren.

De Nederlandse Inspectie Leefomgeving en Transport en de universiteiten van Wageningen en Leiden ontwikkelen de komende jaren een methode om de uitstoot van schepen met behulp van satellietgegevens te monitoren. << (Lydia Heida) (foto: KNMI)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Ontwikkeling zonnefolies voor ramen en zonnepanelen

TNO ontwikkelt met universiteiten en bedrijven functionele folies voor ramen en gebouwgeïntegreerde zonnepanelen, om 20% van het energieverbruik van gebouwen te besparen.

Jan De Nul baggert met 100% duurzame drop-in biobrandstof

Vanaf 1 februari zal Jan De Nul in opdracht van de Vlaamse Overheid, agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK), zo’n 500.000 m³ zand op het strand van Raversijde aanbrengen.

Uniek resistentiegen tegen bladvlekkenziekte

Een internationaal consortium kan het resistente Stb16q-gen kloneren en succesvol in tarwe introduceren. Om zo de strijd aan te binden met de gevreesde schimmel Zymoseptoria tritici.

VIL IT-systemen leiden tot efficiëntere grenscontroles

In het project Digital Gateway2Governement werden systemen ontworpen voor gedigitaliseerde communicatie tussen de bedrijven en de overheidsdiensten die betrokken zijn bij de grenscontroles.

Groene waterstof moet energietransitie in Picardisch Wallonië versnellen

Luminus en het Agentschap voor Territoriale Ontwikkeling IDETA hebben een gezamenlijk project voorgesteld voor de ontwikkeling van vier groene waterstofstations in Picardisch Wallonië.

HTC-Enterprise als deel van de oplossing

HTC-Enterprise is een onderneming gegroeid uit de passie voor technologie en het ondernemerschap op zich. Het bedrijf biedt voor tal van bedrijven en sectoren een gepaste oplossing aan.

Kunstmatige intelligentie zoekt nieuwe antibiotica

Slimme software (kunstmatige intelligentie) van de Leidse en Wageningse universiteit doorzocht genomen van bacteriën en vond 42 clusters DNA die coderen voor eiwitten met antibiotica-werking.

DEME voert onderhoudsbaggerwerken op Schelde op LNG uit

Een dual fuel sleephopperzuiger van DEME voert sinds kort de onderhoudsbaggerwerken uit op de Schelde. Tijdens deze werken vaart het schip op LNG, een primeur in Vlaanderen.

Vernieuwde VPLog-i-R stroomsensor met Modbus interface

VPInstruments, fabrikant en wereldwijde leverancier van instrumentatie en monitoringssystemen voor perslucht en gassen, biedt nu een vernieuwde versie van de bewezen VPLog-i stroomsensor met een Modbus interface. De VPLog-i-R is het enige type Rogowski stroomsensor met RS485 (Modbus RTU) uitgang. >>

Partners