Serkobras draagt constructeur-onafhankelijkheid hoog in het vaandel

Plant & Factory 9/11/2020 9:03:35

Op een landelijke locatie langs het Zeekanaal Brussel-Rupel, maar vlakbij de Brusselse Ring, bouwt Serkobras al 13 jaar industriële stoomketelunits op maat voor alle mogelijke gebruikers.

Lees hieronder verder   
Verwant

Flanders Make ontwikkelt eerste zelfrijdende tractor

Serkobras draagt constructeur-onafhankelijkheid hoog in het vaandel

Volvo Trucks gaat elektrische voertuigen in bouwsector testen

Joystick zorgt voor precieze besturing beton­afwerk­machines

Masterproeffilmpje bezorgt ingenieur job bij Amazon

DEME neemt nieuwste generatie sleephopperzuiger in gebruik

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Electrical Safety in Industrial Installations

Pilz Academy - Herentals

woensdag 2 december 2020

Logistiek Manager als Logistiek Auditor

IMF Academy (centraal Nederland)

van 3/12/2020 tot 17/12/2020

Energy Mission Webinar

online event

donderdag 3 december 2020

Safety validation training

Pilz Academy - Herentals

donderdag 3 december 2020

Overdrukbeveiliging en veiligheidskleppen

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 7/12/2020 tot 10/12/2020

Geotechniekdag 2020

Online studiedag

dinsdag 8 december 2020

Keuze van de redactie

(27/11) Eerste AI-gestuurde verpakkingsmachine ontwikkeld

(25/11) Photovoltatronics: slimme, communicerende zonnecellen onderzocht

(24/11) Autobekledingsbedrijf wordt producent van mondmaskers

(23/11) Nederlandse studenten ontwikkelen oven voor recyclage e-waste

(19/11) Proximus, SkeyDrone en DroneMatrix ontwikkelen drone-platform

(18/11) 600.000 euro voor 25 innovatieve West-Vlaamse samenwerkingsprojecten

>> Meer blikvangers

Download het artikel in

ENGINEERINGNET.BE - "We zijn al veel langer bezig, maar aanvankelijk waren we elders gevestigd," vertelt oprichtster Beatrice Van Campenhout. In de begintijd, begin jaren negentig, deed het familiebedrijf vooral onderhoud en herstellingen.

"We begonnen zelf met het bouwen van nieuwe ketels vanuit de ambitie om als volledig onafhankelijk constructeur in de markt te kunnen stappen." Vandaag leidt zoon en industrieel ingenieur Hans Moerenhout het bedrijf. "We zijn actief in alle sectoren die gebruik maken van stoomketels en thermische olieketels," legt hij uit. "Dat is vooral het geval in de petrochemische industrie, maar ook in de voedingssector. Die heeft hoge temperaturen, tot 350 °C nodig zonder tegelijk hoge druk te realiseren."


Serkobras ISR stoomgenerator met condensor en thermische ontgasser, geïnstalleerd in een fabriek voor dierenvoeding. (Foto : Serkobras)

Energiezuinigheid
Vandaag de dag krijgt Serkobras heel wat opdrachten om vlampijpketels te vervangen, die het einde van hun levensduur hebben bereikt. "Veel gebruikers kiezen niet meer voor een nieuwe vlampijpketel, maar vragen ons om als alternatief een stoomgenerator te installeren. Dat is energetisch immers heel wat voordeliger, doordat een vlampijpketel 's nachts afkoelt en de volgende ochtend of bij de volgende ingebruikname eerst een half uur tot een uur moet opwarmen.

Energiezuinigheid is momenteel een hot item alom, maar weegt vooral zwaar door bij wasserijen en in de voedingssector, typische sectoren waar ketels dagelijks worden stilgelegd. Met onze stoomgeneratoren kunnen we zorgen voor een energieverbruik dat tot 30% lager ligt dan dit van traditionele vlampijpketels."

ISR
Met het oog op een betere energie-efficiëntie ontwikkelde Serkobras bijna tien jaar geleden de eigen stoomgenerator type ISR. "Een generator in drietreksuitvoering voor stoom en oververhit water, waarbij de rookgassen een drievoudig parcours afleggen" licht Moerenhout toe. "De warmtewisselaar bestaat uit één of meer in spiraalvorm gedraaide buizen. De spiraal doet tegelijk dienst als economiser, verdamper én oververhitter."


Industrieel ingenieur Hans Moerenhout: "Met onze stoomgeneratoren kunnen we er zorgen voor een energieverbruik dat tot 30% lager ligt dan dit van traditionele vlampijpketels." (Foto: KM)

De ISR heeft een thermisch vermogen tot 5 ton stoom of 3 miljoen kcal per uur en kan een druk tot 11,76 bar aan. "Het opstarten ervan vergt slechts enkele eenvoudige handelingen, die overigens volledig kunnen worden geautomatiseerd. Dat is tegenwoordig een belangrijke vraag van de markt, naast de korte opwarmtijd."

De ISR is niet alleen bestemd voor gebruikers die kleine en middelgrote vermogens nodig hebben, maar ook voor speciale processen, in de voedingssector bijvoorbeeld, die een hoge stoomdruk vereisen." Zoals heel wat hedendaagse stoomgeneratoren maakt de ISR gebruik van gedwongen circulatie. "Daarbij wordt het water door de pomp in de buizen gestuwd en wordt het daar opgewarmd tot verdampingstemperatuur."

Totaalpakket
Serkobras levert, plaatst en onderhoudt ook grotere units. "Stoomketels met een vermogen tot 20 ton per uur en stoomgeneratoren tot 8 ton per uur. De druk kan oplopen tot 100 bar." Moerenhout ziet geen specifieke trends wat betreft gevraagde vermogens, maar wel in het concept van de installatie. "De vraag gaat almaar meer uit naar een totaalbouw in een container. Dit maakt compacte plaatsing mogelijk, eventueel buiten de bedrijfsgebouwen. Heel wat bedrijven kampen met een gebrek aan ruimte."


Serkobras ISR stoomgenerator met inbegrip van alle randapparatuur, zoals een voedingswatervat, spuitank, waterverzachter en waterafscheider. (Foto : Serkobras)

Restwarmte benutten
"Stoomketels behoren tot de oudste industriële ontwikkelingen. Maar de technologie wordt nog altijd verder verfijnd. Zo streven we ernaar de condensors almaar performanter te maken. We maken daarbij graag gebruik van de input van onze techniekers en de feedback van onze klanten. Maar ook op conceptueel vlak valt er nog veel winst te boeken.

Daarom leveren we liever geen standaardpakketten maar bekijken we elke situatie ter plaatse. Bepaalde projecten openen bijvoorbeeld de mogelijkheid om de restwarmte van het water van de condensatie van de rookgassen te benutten voor procestoepassingen of voor bijvoorbeeld de schoonmaak." <<
Door Koen Mortelmans

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Goedkope en groene waterstof op industriële schaal

TNO en andere vooraanstaande kennisinstellingen in Europa lanceren voorstellen om elektrolyse van waterstof met duurzame energie op grotere schaal snel te introduceren, tegen lagere kosten.

Toekomstig hoorapparaat luistert naar hersengolven

KU Leuven heeft een techniek ontwikkeld, dat op basis van hersengolven binnen de seconde bepaalt naar wie je luistert, en ruis weg filtert. Dit moet leiden tot betere hoorapparaten.

Consortium met DEME wint contract voor bouw Italiaanse haven

Een consortium met Dredging International (dochter van DEME) en het Italiaanse bouwbedrijf Consorzio Stabile Grandi Lavori gaat de Ravenna Port Hub in Italië bouwen.

Photovoltatronics: slimme, communicerende zonnecellen onderzocht

TU Delft gaat zonnecellen zo ontwerpen dat er sprake is van een nieuwe component die naast elektriciteitsopwekking ook informatie kan verwerken en delen.

Autobekledingsbedrijf wordt producent van mondmaskers

In het Oost-Vlaamse Assenede produceert ECA sinds juli chirurgische mondmaskers. Daarvoor zette het Belgische autobekledingsbedrijf een volledig nieuwe afdeling op.

Europees herstelplan: 10 voorstellen van Agoria voor Belgisch digitaal plan

In het Europees herstelplan staat dat minstens 20% van het budget van de 'faciliteit voor herstel en veerkracht' wordt aangewend voor digitaal. Dit is ruim 1 miljard euro voor België.

Biodiesel uit afval helpt CO2-emissies te verminderen

In de transportsector wordt bij het verlagen van CO2-emissies vaak richting elektrische trucks gekeken, maar biodiesel HVO, gemaakt uit afvalstoffen, is eveneens een valabel alternatief.

Elektrisch aangedreven locomotief milieuvriendelijker en kostenefficiënter

Siemens Mobility ontwikkelde de Vectron Dual Mode-locomotief, die de voordelen van elektrische aandrijving gebruikt waar mogelijk en overschakelt naar diesel waar nodig.

EvoTRAC S1901-platform biedt flexibiliteit en ingebouwde AI

Kontron heeft zijn EvoTRAC S1901-platform gelanceerd. geschikt voor veeleisende toepassingen in zware mobiele machines in de bouw-, landbouw-, vrachtwagen- en mijnbouwsector. Het is een modulair AI-geoptimaliseerd systeem, ontworpen om GPU-versnelde applicaties te voeden vanuit een compacte, robuuste vormfactor. >>

Partners