Elia en Amprion hebben ALEGrO in gebruik genomen

Economie 10/11/2020 8:43:37

Gisteren hebben Elia en Amprion de eerste elektrische interconnector tussen België en Duitsland ingehuldigd. Hiermee kunnen beide landen 1GW extra elektriciteit uitwisselen tussen elkaar.

Lees hieronder verder   
Verwant

Groter draagvermogen met nieuwe collars voor monopijlerfunderingen

Goedkope en groene waterstof op industriële schaal

Photovoltatronics: slimme, communicerende zonnecellen onderzocht

Biodiesel uit afval helpt CO2-emissies te verminderen

Proefproject: geluidsschermen met geïntegreerde zonnepanelen

Studenten kunnen deelnemen aan wereldwijde Go Green studentenwedstrijd

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Electrical Safety in Industrial Installations

Pilz Academy - Herentals

woensdag 2 december 2020

Logistiek Manager als Logistiek Auditor

IMF Academy (centraal Nederland)

van 3/12/2020 tot 17/12/2020

Energy Mission Webinar

online event

donderdag 3 december 2020

Safety validation training

Pilz Academy - Herentals

donderdag 3 december 2020

Overdrukbeveiliging en veiligheidskleppen

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 7/12/2020 tot 10/12/2020

Geotechniekdag 2020

Online studiedag

dinsdag 8 december 2020

Keuze van de redactie

(27/11) Eerste AI-gestuurde verpakkingsmachine ontwikkeld

(25/11) Photovoltatronics: slimme, communicerende zonnecellen onderzocht

(24/11) Autobekledingsbedrijf wordt producent van mondmaskers

(23/11) Nederlandse studenten ontwikkelen oven voor recyclage e-waste

(19/11) Proximus, SkeyDrone en DroneMatrix ontwikkelen drone-platform

(18/11) 600.000 euro voor 25 innovatieve West-Vlaamse samenwerkingsprojecten

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - ALEGrO verbindt het hoogspanningsnet dat beheerd wordt door de transmissienetbeheerders Elia (België) en Amprion (Duitsland) en is een essentiële schakel in de realisatie van een geïntegreerd Europees elektriciteitssysteem.

De verbinding zal een transmissiecapaciteit van 1GW hebben. De interconnector biedt meerdere voordelen: hij versterkt de bevoorradingszekerheid voor beide landen, bevordert de energietransitie door een betere integratie van hernieuwbare energie mogelijk te maken, draagt bij aan prijsconvergentie en maakt de verbonden regio’s economisch aantrekkelijker.

De 90 km lange HVDC-interconnector verbindt de conversiestations in Lixhe (België) en Oberzier (Duitsland). Deze twee stations zullen de gelijkstroom (DC) die door de interconnector wordt vervoerd omzetten in wisselstroom (AC), die wordt gebruikt in 98% van het Belgische net. Met gelijkstroom kunnen grote hoeveelheden elektriciteit in beide richtingen over lange afstand worden getransporteerd.

Aangezien de HVDC-interconnector zal worden geïntegreerd in het vermaasde wisselstroomnet, zal de capaciteit voor commerciële operatie in fasen worden vrijgegeven. De aanvankelijke capaciteit wordt op 18 november op de markt beschikbaar gesteld via het day-ahead toewijzingsmechanisme, gevolgd door de intraday markt op 8 december en finaal via de langetermijn capaciteit begin 2021. << (Guy Leysen) (foto: screen YouTube - Elia)Video:Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Goedkope en groene waterstof op industriële schaal

TNO en andere vooraanstaande kennisinstellingen in Europa lanceren voorstellen om elektrolyse van waterstof met duurzame energie op grotere schaal snel te introduceren, tegen lagere kosten.

Toekomstig hoorapparaat luistert naar hersengolven

KU Leuven heeft een techniek ontwikkeld, dat op basis van hersengolven binnen de seconde bepaalt naar wie je luistert, en ruis weg filtert. Dit moet leiden tot betere hoorapparaten.

Consortium met DEME wint contract voor bouw Italiaanse haven

Een consortium met Dredging International (dochter van DEME) en het Italiaanse bouwbedrijf Consorzio Stabile Grandi Lavori gaat de Ravenna Port Hub in Italië bouwen.

Photovoltatronics: slimme, communicerende zonnecellen onderzocht

TU Delft gaat zonnecellen zo ontwerpen dat er sprake is van een nieuwe component die naast elektriciteitsopwekking ook informatie kan verwerken en delen.

Autobekledingsbedrijf wordt producent van mondmaskers

In het Oost-Vlaamse Assenede produceert ECA sinds juli chirurgische mondmaskers. Daarvoor zette het Belgische autobekledingsbedrijf een volledig nieuwe afdeling op.

Europees herstelplan: 10 voorstellen van Agoria voor Belgisch digitaal plan

In het Europees herstelplan staat dat minstens 20% van het budget van de 'faciliteit voor herstel en veerkracht' wordt aangewend voor digitaal. Dit is ruim 1 miljard euro voor België.

Biodiesel uit afval helpt CO2-emissies te verminderen

In de transportsector wordt bij het verlagen van CO2-emissies vaak richting elektrische trucks gekeken, maar biodiesel HVO, gemaakt uit afvalstoffen, is eveneens een valabel alternatief.

Elektrisch aangedreven locomotief milieuvriendelijker en kostenefficiënter

Siemens Mobility ontwikkelde de Vectron Dual Mode-locomotief, die de voordelen van elektrische aandrijving gebruikt waar mogelijk en overschakelt naar diesel waar nodig.

EvoTRAC S1901-platform biedt flexibiliteit en ingebouwde AI

Kontron heeft zijn EvoTRAC S1901-platform gelanceerd. geschikt voor veeleisende toepassingen in zware mobiele machines in de bouw-, landbouw-, vrachtwagen- en mijnbouwsector. Het is een modulair AI-geoptimaliseerd systeem, ontworpen om GPU-versnelde applicaties te voeden vanuit een compacte, robuuste vormfactor. >>

Partners