Biomonitoring van Antwerpse en Valenciaanse luchtkwaliteit

Onderzoek & Wetenschap 12/11/2020 8:40:11

Het project HYPERCITY onderzoekt het potentieel van hyperspectrale reflectantie en chlorofylfluorescentie van boombladeren als indicatoren voor luchtvervuiling in stedelijke gebieden.

Lees hieronder verder   
Verwant

Standaardmethodes voor meten van plastic vervuiling in ontwikkeling

Serious Game Circonopoly helpt om jongeren circulair te denken

Nederlandse studenten ontwikkelen oven voor recyclage e-waste

Op weg naar koolstofcirculaire en CO2-arme Vlaamse industrie

Biomonitoring van Antwerpse en Valenciaanse luchtkwaliteit

430.000 euro steun voor project rond hergebruik van CO2, plastics en water

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Electrical Safety in Industrial Installations

Pilz Academy - Herentals

woensdag 2 december 2020

Logistiek Manager als Logistiek Auditor

IMF Academy (centraal Nederland)

van 3/12/2020 tot 17/12/2020

Energy Mission Webinar

online event

donderdag 3 december 2020

Safety validation training

Pilz Academy - Herentals

donderdag 3 december 2020

Overdrukbeveiliging en veiligheidskleppen

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 7/12/2020 tot 10/12/2020

Wire

Messe Düsseldorf

van 7/12/2020 tot 11/12/2020

Keuze van de redactie

(24/11) Autobekledingsbedrijf wordt producent van mondmaskers

(23/11) Nederlandse studenten ontwikkelen oven voor recyclage e-waste

(19/11) Proximus, SkeyDrone en DroneMatrix ontwikkelen drone-platform

(18/11) 600.000 euro voor 25 innovatieve West-Vlaamse samenwerkingsprojecten

(12/11) Flanders Make ontwikkelt eerste zelfrijdende tractor

(9/11) 430.000 euro steun voor project rond hergebruik van CO2, plastics en water

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Bijna 75% van de Europese bevolking woont in stedelijke gebieden en een groot deel van deze bevolking wordt chronisch blootgesteld aan luchtvervuiling.

Dit verhoogt het risico op acute en chronische luchtweg- en hart- en vaatziekten. Volgens de WHO is de luchtvervuiling verantwoordelijk voor de dood van 7 miljoen mensen per jaar wereldwijd.

Een vermindering van de stedelijke vervuiling, met name van de concentratie van fijnstof, zou daarom levens redden en zowel de gezondheids- als de economische kosten tot een minimum beperken.

De uitvoering van het beleid ter verbetering van de luchtkwaliteit en geïnformeerde besluitvorming over stadsbeheer kunnen echter pas plaatsvinden na een analyse van de situatie op lokaal niveau.

Om betrouwbare risicoanalyses uit te voeren, is het essentieel om een gedetailleerd overzicht te hebben van de ruimtelijke en temporele verdeling van luchtvervuiling in de stad.

Er worden daarom nieuwe technieken ontwikkeld op vlak van monitoring en modellering van stedelijke luchtverontreiniging met een hoge ruimtelijke resolutie. Dit is bijvoorbeeld het geval bij biomonitoring met behulp van stedelijke vegetatie, gekoppeld aan teledetectietechnieken.

Bomen in steden zijn vaak onderhevig aan stress door gebrek aan wortelruimte, water- en voedingstekorten, onvoldoende zonlicht of blootstelling aan luchtvervuiling.

Bladeren passen dan hun fysiologie en morfologie aan om optimaal te blijven functioneren. Deze veranderingen zijn te detecteren met behulp van teledetectietechnieken, met name door het meten van de hyperspectrale reflectantie van bladeren en de fluorescentie van bladchlorofyl.

Voor het STEREO-project HYPERCITY zijn twee gebieden geselecteerd om diverse landgebruikklassen te bestrijken: Antwerpen, gelegen in een mild zeeklimaat, en Valencia (Spanje) gelegen in een mediterraan klimaat.

Doel van het project is het ontwikkelen, testen en valideren van een passieve biomonitoringmethode van planten op basis van hyperspectrale waarnemingen.

Spectrale indices zijn het resultaat van mathematische bewerkingen die worden toegepast op numerieke waarden die in verschillende spectrale banden zijn opgenomen.

Het projectteam, dat onderzoekers van de universiteiten van Antwerpen, Hasselt en Valencia samenbrengt, heeft indices ontwikkeld die het mogelijk maken om vegetatie te onderscheiden op basis van de mate van de lokale vervuiling.

Elke boom wordt zo een potentieel meetstation en de stedelijke vegetatie een instrument om de luchtkwaliteit in kaart te brengen. << (Lydia Heida) (foto: Belspo)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Multimodale Baanbrekers-awards voor Volvo Cars, Shipit en Liesbeth Grieten

Logistiek Vlaanderen koos tijdens een virtueel event voor enerzijds baan­brekende multi­modale projecten en anderzijds een baan­brekende multi­modale personaliteit.

Licht verstrooien met ’geconcentreerde willekeur’

UTwente heeft met precisie 3D printing een lichtverstrooier op microschaal gebouwd die random is maar toch gecontroleerd, om zo te zien hoe licht door een object beweegt.

Ook sleutel Tesla Model X slecht beveiligd

Onderzoekers van COSIC* hebben ernstige beveiligingsproblemen ontdekt in de draadloze autosleutel van de Tesla Model X. Eerder hackten ze al de sleutel van de Tesla Model S.

Nederlandse studenten ontwikkelen oven voor recyclage e-waste

Team CORE van de Nederlandse Technische Universiteit presenteerde onlangs zijn R&D-oven voor het recyclen van e-waste, ofwel elektronisch afval, met als doel een efficiënte recyclage.

Rent-All optimaliseert logistieke processen van verhuuritems

RFID-integrator Aucxis implementeerde een automatisch detectiesysteem bij verhuurbedrijf Rent-All. Laadlijsten worden sneller en foutloos afgewerkt, en er zijn geen naleveringen meer nodig.

Remote sensing ingezet voor meten buigzaamheid gewassen

PhD-student Sugandh Chauhan van UTwente toonde een nieuwe, op remote sensing gebaseerde benadering aan om de gevoeligheid voor legeren, ofwel buigen, van gewassen in kaart te brengen.

Supercomputer helpt NASA-onderzoek naar maanmissie’s

De supercomputer biedt krachtige modellerings- en simulatiemogelijkheden ter ondersteuning van kritisch onderzoek voor een veilige en succesvolle ruimtevlucht naar de maan tegen 2024.

‘Women in tech’ coachingtraject zet in op meer vrouwelijke ondernemers

Momenteel heeft 53% van laatste lichting start-ups bij Start it @KBC een vrouwelijke founder. Het sein voor de accelerator om door te zetten en nog meer vrouwen aan te spreken.

xiros film geleiderol voor labellingtechnologie is smeermiddelvrij

Zwarte geleiderol met soepel lopende polymeer kogellagers bespaart tot wel 48% gewicht en 42% massatraagheid. De nieuwe zwarte geleiderol van igus biedt nu een echte sensatie op het gebied van verpakkings- en labellingtechnologie. Het installatieklare systeem overtuigt niet alleen visueel, maar ook technisch. >>

Partners