3D-geprinte implantaten voor peesontstekingen en artrose

Onderzoek & Wetenschap 12/11/2020 11:02:34

Een Europees consortium wil implantaten maken op basis van collageen en gelatine, om zo de hersteltijd met 50 procent te verkorten en de functionaliteit met 10-15% te verhogen.

Lees hieronder verder   
Verwant

Nieuwe investering versnelt test voor vroege kankerdiagnose

Belgische primeur: UZ Leuven vervangt mitraalklep zonder chirurgie

Nieuw investeringsfonds voor beloftevolle nanotech start-ups

Lab-on-chip-tests sneller met magnetische deeltjes

3D-printen als basis voor nieuwe diagnostische testen

Aalsters ziekenhuis gebruikt als eerste in Benelux robot­assis­tentie

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Kennismanagement

online via Zoom

van 17/06/2021 tot 24/06/2021

Samenwerken met BIM - Stadhuis Roeselare

Online ORI webinar

maandag 21 juni 2021

Automatica Sprint

Messe München

van 22/06/2021 tot 24/06/2021

Waterstofconferentie Vlaanderen

Antwerpen

dinsdag 22 juni 2021

Werken na Corona

ORI webinar

vrijdag 25 juni 2021

StocExpo

Antwerp Expo

van 29/06/2021 tot 1/07/2021

Keuze van de redactie

(14/6) VIL-tool helpt bedrijven bij technologiekeuze

(14/6) 500 sensoren monitoren aardappelteelt

(10/6) Vlaams onderzoeksschip goedgekeurd voor gestandaardiseerde metingen CO2

(9/6) Port of Antwerp maakt eerste kandidaten voor NextGen District bekend

(7/6) Maakt of kraakt de pandemie nu carrières van techvrouwen? - artikel

(7/6) Umicore benoemt Mathias Miedreich tot nieuwe CEO

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Peesonsteking en artrose zijn medische aandoeningen die de beweging van gewrichten belemmeren en kunnen leiden tot afbraak van het gewrichtskraakbeen. Behandeling van deze aandoeningen bedraagt in Europa ruim 200 miljard euro per jaar.

Behandelde weefsels herwinnen vaak niet de oorspronkelijke kracht en functionaliteit, waardoor patiënten er op langere termijn last van blijven houden.

TRIANKLE, een nieuw onderzoeksconsortium met 12 partners uit vijf EU-landen, gaat daarom gepersonaliseerde bio-implantaten ontwikkelen voor beschadigde pezen of kraakbeen.

Doel is het verkorten van de hersteltijd, het herstel van pees- en kraakbeenspieren bevorderen en het concurrentievermogen van de biomedische sector in de EU stimuleren.

Onderzoeker Jasper Foolen van TU Eindhoven richt zich op het ontwerp en de bouw van speciale bioreactoren voor het testen van draagstructuren voor pezen en kraakbeen.

"Om te kijken of materialen geschikt zijn en voldoende veerkracht hebben, doen we eerst een aantal gestandaardiseerde mechanische testen", aldus Foolen. "Daarna selecteren we de meest veelbelovende draagstructuren aan de hand van een uitgebreide mechanobiologische analyse."

Aan het consortium nemen partners deel met een bewezen staat van dienst op het gebied van biomaterialen voor regeneratieve toepassingen en 3D-bioprintingtechnologie. << (Lydia Heida) (foto: TU Eindhoven)

Partners zijn onder meer:
Naturin Viscofan, CELLINK, Cambridge Nanomaterials Technology, Gradocell, Institute for Interfacial Engineering and Biotechnology IGB, Universiteit van Stuttgart en Futbol Club Barcelona. De projectcoördinator is Naturin Viscofan.

Het onderzoeksproject heeft een budget van 5,9 miljoen euro uit het EU-programma Horizon 2020, en loopt van januari 2021 tot 2025. <<

Mis ook dit niet...

Verbeterde membranen voor blauwe energie

Met positief en negatief geladen zoutionen in rivier- en zeewater kun je energie opwekken via speciale membranen. TU Eindhoven ontwikkelde technologie om dit proces te verbeteren.

Betonprinters en metselrobots: opmars van automatisering in bouw - artikel

Op Kamp C in Westerlo heeft de grootste 3D-betonprinter van Europa vorig jaar in één stuk een volledig huis met verdieping geprint. Dat was een wereldprimeur.

CTG lanceert zomerklassen om IT basiskennis bij te brengen

IT-dienstenleverancier CTG lanceert zomerklassen om alle werknemers (van HR-verantwoordelijke tot boekhouder) basisvaardigheden aan te leren om IT-systemen en softwareprogramma’s te testen.

Trends in de maakindustrie in kaart gebracht

Dewi Van De Vyver, CEO van Flow Pilots, en Carine Lucas van technologiefederatie Agoria nemen de belangrijkste digitale trends binnen de maakindustrie onder de loep.

Nieuwe investering versnelt test voor vroege kankerdiagnose

De Nederlandse WUR spin-off Surfix ontvangt 8,5 miljoen euro voor de ontwikkeling van nanocoatings voor biosensoren die buiten het lichaam biologisch materiaal kunnen meten.

Vlaanderen onderzoekt uitrol Hyperloop netwerk

Onze Vlaamse industrie en universiteiten kunnen hier mee koploper zijn. Daarom heeft minister Crevits de opdracht gegeven aan VIL om te onderzoeken wat de mogelijkheden in Vlaanderen zijn.

Toegang op maat met modulair heksysteem

Elke toepassing stelt andere eisen aan het veiligheidsconcept. De keuze varieert dan ook. Denk bijvoorbeeld aan het beveiligen van gevarenzones met veilig­heids­heksys­temen.

Basware behaalt ISO 9001:2015-certificering

Het Basware quality management system is gecertificeerd volgens de ISO 9001:2015-norm, de meest algemeen erkende internationale norm voor kwaliteitsmanagement.

AI-functionaliteit voor Kontron KBox A-203-AI-GC

Kontron gaat zijn AI-platform ook beschikbaar stellen als een KBox-pc op basis van een Intel Atom x7-E3950-processor. De KBox is gebruiksklaar en kan direct geïntegreerd worden in bestaande X86-landschappen om snel en efficiënt eigen toepassingsscenario's rond Machine Learning en Artificial Intelligence te implementeren. >>

Partners