3D-geprinte implantaten voor peesontstekingen en artrose

Onderzoek & Wetenschap 12/11/2020 11:02:34

Een Europees consortium wil implantaten maken op basis van collageen en gelatine, om zo de hersteltijd met 50 procent te verkorten en de functionaliteit met 10-15% te verhogen.

Lees hieronder verder   
Verwant

Toekomstig hoorapparaat luistert naar hersengolven

Autobekledingsbedrijf wordt producent van mondmaskers

Nieuwe tool bepaalt virus­over­draag­baar­heid tussen dier en mens

Ontwikkeling van medische technologieën voor Covid-19 bestrijding

3D-geprinte implantaten voor peesontstekingen en artrose

Controllers toegevoegd aan exoskelet voor intuïtieve menselijke controle

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Electrical Safety in Industrial Installations

Pilz Academy - Herentals

woensdag 2 december 2020

Logistiek Manager als Logistiek Auditor

IMF Academy (centraal Nederland)

van 3/12/2020 tot 17/12/2020

Energy Mission Webinar

online event

donderdag 3 december 2020

Safety validation training

Pilz Academy - Herentals

donderdag 3 december 2020

Overdrukbeveiliging en veiligheidskleppen

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 7/12/2020 tot 10/12/2020

Wire

Messe Düsseldorf

van 7/12/2020 tot 11/12/2020

Keuze van de redactie

(24/11) Autobekledingsbedrijf wordt producent van mondmaskers

(23/11) Nederlandse studenten ontwikkelen oven voor recyclage e-waste

(19/11) Proximus, SkeyDrone en DroneMatrix ontwikkelen drone-platform

(18/11) 600.000 euro voor 25 innovatieve West-Vlaamse samenwerkingsprojecten

(12/11) Flanders Make ontwikkelt eerste zelfrijdende tractor

(9/11) 430.000 euro steun voor project rond hergebruik van CO2, plastics en water

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Peesonsteking en artrose zijn medische aandoeningen die de beweging van gewrichten belemmeren en kunnen leiden tot afbraak van het gewrichtskraakbeen. Behandeling van deze aandoeningen bedraagt in Europa ruim 200 miljard euro per jaar.

Behandelde weefsels herwinnen vaak niet de oorspronkelijke kracht en functionaliteit, waardoor patiënten er op langere termijn last van blijven houden.

TRIANKLE, een nieuw onderzoeksconsortium met 12 partners uit vijf EU-landen, gaat daarom gepersonaliseerde bio-implantaten ontwikkelen voor beschadigde pezen of kraakbeen.

Doel is het verkorten van de hersteltijd, het herstel van pees- en kraakbeenspieren bevorderen en het concurrentievermogen van de biomedische sector in de EU stimuleren.

Onderzoeker Jasper Foolen van TU Eindhoven richt zich op het ontwerp en de bouw van speciale bioreactoren voor het testen van draagstructuren voor pezen en kraakbeen.

"Om te kijken of materialen geschikt zijn en voldoende veerkracht hebben, doen we eerst een aantal gestandaardiseerde mechanische testen", aldus Foolen. "Daarna selecteren we de meest veelbelovende draagstructuren aan de hand van een uitgebreide mechanobiologische analyse."

Aan het consortium nemen partners deel met een bewezen staat van dienst op het gebied van biomaterialen voor regeneratieve toepassingen en 3D-bioprintingtechnologie. << (Lydia Heida) (foto: TU Eindhoven)

Partners zijn onder meer:
Naturin Viscofan, CELLINK, Cambridge Nanomaterials Technology, Gradocell, Institute for Interfacial Engineering and Biotechnology IGB, Universiteit van Stuttgart en Futbol Club Barcelona. De projectcoördinator is Naturin Viscofan.

Het onderzoeksproject heeft een budget van 5,9 miljoen euro uit het EU-programma Horizon 2020, en loopt van januari 2021 tot 2025. <<

Mis ook dit niet...

Elektrisch aangedreven locomotief milieuvriendelijker en kostenefficiënter

Siemens Mobility ontwikkelde de Vectron Dual Mode-locomotief, die de voordelen van elektrische aandrijving gebruikt waar mogelijk en overschakelt naar diesel waar nodig.

Multimodale Baanbrekers-awards voor Volvo Cars, Shipit en Liesbeth Grieten

Logistiek Vlaanderen koos tijdens een virtueel event voor enerzijds baan­brekende multi­modale projecten en anderzijds een baan­brekende multi­modale personaliteit.

Licht verstrooien met ’geconcentreerde willekeur’

UTwente heeft met precisie 3D printing een lichtverstrooier op microschaal gebouwd die random is maar toch gecontroleerd, om zo te zien hoe licht door een object beweegt.

Ook sleutel Tesla Model X slecht beveiligd

Onderzoekers van COSIC* hebben ernstige beveiligingsproblemen ontdekt in de draadloze autosleutel van de Tesla Model X. Eerder hackten ze al de sleutel van de Tesla Model S.

Nederlandse studenten ontwikkelen oven voor recyclage e-waste

Team CORE van de Nederlandse Technische Universiteit presenteerde onlangs zijn R&D-oven voor het recyclen van e-waste, ofwel elektronisch afval, met als doel een efficiënte recyclage.

Rent-All optimaliseert logistieke processen van verhuuritems

RFID-integrator Aucxis implementeerde een automatisch detectiesysteem bij verhuurbedrijf Rent-All. Laadlijsten worden sneller en foutloos afgewerkt, en er zijn geen naleveringen meer nodig.

Remote sensing ingezet voor meten buigzaamheid gewassen

PhD-student Sugandh Chauhan van UTwente toonde een nieuwe, op remote sensing gebaseerde benadering aan om de gevoeligheid voor legeren, ofwel buigen, van gewassen in kaart te brengen.

Supercomputer helpt NASA-onderzoek naar maanmissie’s

De supercomputer biedt krachtige modellerings- en simulatiemogelijkheden ter ondersteuning van kritisch onderzoek voor een veilige en succesvolle ruimtevlucht naar de maan tegen 2024.

xiros film geleiderol voor labellingtechnologie is smeermiddelvrij

Zwarte geleiderol met soepel lopende polymeer kogellagers bespaart tot wel 48% gewicht en 42% massatraagheid. De nieuwe zwarte geleiderol van igus biedt nu een echte sensatie op het gebied van verpakkings- en labellingtechnologie. Het installatieklare systeem overtuigt niet alleen visueel, maar ook technisch. >>

Partners