Hyperscout 2 schiet veelbelovende plaatjes voor toekomstige aardobservatie

Onderzoek & Wetenschap 16/11/2020 10:05:25

Hyperscout 2 is ’s werelds eerste aardobservatie-instrument met kunstmatige intelligentie. Lancering naar de ruimte vond plaats in september. Deze maand kwamen de eerste beelden terug.

Lees hieronder verder   
Verwant

Nieuwste Airbus A400M geleverd

ALICE-experiment op CERN vindt nieuwe manier om sterke kernkracht te testen

xyzt.ai sluit eerste investeringsronde met Heidi Rakels en Eric Lafortune

Supercomputer helpt NASA-onderzoek naar maanmissie’s

Nieuwe satelliet moet stijging zeespiegel in kaart te brengen

Hyperscout 2 schiet veelbelovende plaatjes voor toekomstige aardobservatie

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Handhaving van octrooirechten

Het Ingenieurshuis - Antwerpen

van 26/01/2021 tot 14/12/2021

New dimensions of adaptive manufacturing

B&R online event

woensdag 27 januari 2021

Alternatief fossiele brandstof voor stoomproductie

Webinar

vrijdag 29 januari 2021

Postgraduaat Vastgoedkunde

Leuven of Kortrijk

van 4/02/2021 tot 10/12/2021

Toekomst federaal energiebeleid

Webinar

woensdag 10 februari 2021

'Digital Twin' versterkt maakindustrie?

Online event

vrijdag 12 februari 2021

Keuze van de redactie

(19/1) Gimv verkoopt telecomspecialist OTN Systems

(19/1) VINCI Energies heeft Legendre Conveyors overgenomen

(15/1) Campine start nieuwe antimoonrecyclage

(14/1) Solvay lanceert waterstofplatform

(12/1) Zinksmelter Nyrstar installeert reuzenbatterij voor energieopslag

(11/1) Slimme radar in Gentse haven laat optimaal gebruik windturbines toe

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Het gaat hier om een klein optisch satellietinstrument dat beelden van de aarde maakt in veel meer golflengtes dan een gewone camera. In 45 verschillende golflengtes om precies te zijn: van zichtbaar licht tot infrarood.

Hyperscout 1 werd gelanceerd in 2018. Hyperscout 2 heeft ook een thermische camera aan boord en is gelanceerd in september 2020. Van Hyperscout 2 zijn nu de eerste beelden beschikbaar.

‘Uit alle golflengtes die Hyperscout 2 heeft vastgelegd, hebben we die met veel contrast geselecteerd,' stelt Marco Beijersbergen, directeur van het Nederlandse bedrijf Cosine. 'Zo kun je dingen zichtbaar maken die je op een gewone foto niet ziet.'

'Bijvoorbeeld de rode kleurstof caroteen in bladeren die aan het verdrogen zijn. Deze specifieke kleur verraadt in welke gebieden een verhoogd risico op bosbranden is.’ Beijersbergen verwijst naar beelden van Californië, waar vaak bosbranden woeden.

Verder onderzoek moet aantonen of het ook mogelijk is om op de beelden te zien waar bosbranden nu aan de gang zijn. 'Dit is een van de toepassingen die veel kansen biedt in de toekomst."

'Stel je voor dat vier tot vijf Hyperscouts in een baan om de aarde draaien. Dan zou je elke paar uur, dus in realtime, kunnen bepalen waar de bosbranden zijn en hoe die zich verspreiden,’ aldus Beijersbergen.

Andere opmerkelijke beelden zijn gemaakt van de westkust van Mexico, ter hoogte van de stad Culiacán, waar drie rivieren uitkomen in zee. 'In dit beeld maken we zuurstof en water in de atmosfeer zichtbaar.'

'Met verdere dataverwerking komt er veel informatie beschikbaar over de samenstelling van de lucht, de bodem en het water waaruit bijvoorbeeld de mate van begroeiing, verdroging, overstroming en algengroei is te bepalen.'

‘Met deze missie laten we zien wat kunstmatige intelligentie kan betekenen voor aardobservatie. Dankzij een slimme computerchip gebeurt een deel van de gegevensverwerking al in de ruimte.'

'Je vertelt het instrument wat je wilt hebben en vervolgens stuurt het een kant-en-klare waarneming naar beneden. Deze techniek bespaart veel bandbreedte in de communicatie met de aarde en het beperkt de verwerkingstijd van de gegevens.’

Hyperscout 2 detecteert automatisch algen, landbouwgewassen, schepen, natuurbranden, en het risico op een natuurbrand. 'En in de toekomst nog veel meer, want je kunt het algoritme van het instrument herprogrammeren vanaf de aarde.’

'Er zijn plannen voor een vloot van kleine aardobservatiesatellieten met specifieke toepassingen. De snelheid waarmee je dan data verzamelt is interessant voor commerciële toepassingen en overheden. Denk aan calamiteiten, landbouw, olievlekken en waterverontreiniging in de binnenwateren.'

'Daarnaast gaan we Hyperscout-data combineren met data van het Europese Copernicus programma. Zo worden hoge-resolutiebeelden van grote satellieten aangevuld met frequente gegevens van kleinere satellieten. Samen kunnen we op die manier meer eindgebruikers voorzien van waardevolle aardobservatiegegevens.’ << (Lydia Heida) (foto: Cosine)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Spin van elektronen in quantumdots bruikbaar als bit voor quantumcomputer?

TU Eindhoven onderzocht of de spin van elektronen in quantumdots is te manipuleren door de quantumdot in een nanodraad te onderwerpen aan trekkrachten, voor gebruik in quantumcomputers.

Hugo Thienpont wint SPIE Gold Medal Award

VUB-professor Hugo Thienpont, vicerector Innovatie- en Valorisatiebeleid en onderzoeksdirecteur van de VUB-onderzoeksgroep B-PHOT Brussels Photonics heeft de SPIE Gold Medal 2021 gewonnen.

Nieuwe materietoestand ontdekt: vloeibaar glas

Een internationaal onderzoeksteam heeft een nieuwe materietoestand ontdekt, namelijk vloeibaar glas, met structuureigenschappen die tot nu toe niet eerder zijn waargenomen.

Solvay lanceert waterstofplatform

In dit waterstofplatform gaat Solvay alle innovatie binnen het bedrijf samenbrengen voor de opkomende waterstofeconomie. Het gaat hierbij zowel om materiële als chemische oplossingen.

Biotechnologen bouwen kunstmatig chromosoom in gist

TU Delft onderzoekers kunnen het kunst­chromosoom gebruiken om gistcellen om te bouwen tot levende fabriekjes die in staat zijn om nuttige chemicaliën en zelfs medicijnen te produceren.

Mark Beunk is nieuwe general manager bij Kaspersky Benelux en Nordics

Mark Beunk zal als general manager bij Kaspersky toezicht houden op de verkoop en activiteiten in België, Nederland, Luxemburg, Zweden, Noorwegen, Denemarken, Finland en IJsland.

Robotchirurgie met een nieuw magnetisch systeem

UTwente gaat een systeem ontwikkelen voor magnetisch aangedreven robotchirurgie. Dit biedt een handiger en nauwkeuriger alternatief voor tendon-aangedreven of handmatige instrumenten.

Verbindende factor vernieuwde proceslijn Feed Design Lab

Feed Design Lab, het praktijkonderzoek & educatiecentrum voor innovatie en verduurzaming van de diervoerindustrie, heeft zijn vernieuwde proeffabriek in gebruik genomen.

B&R vereenvoudigt het beheer van gebruikersgroepen

B&R heeft het centrale gebruikersbeheer op fabrieksniveau vereenvoudigd. Met de mapp UserX softwaremodule is het nu mogelijk diensten op basis van LDAP (Lightweight Directory Access Protocol) te gebruiken om gecentraliseerd beheer van gebruikers en -groepen te implementeren. Bijvoorbeeld met behulp van Active Directory van Microsoft. >>

Partners