Hyperscout 2 schiet veelbelovende plaatjes voor toekomstige aardobservatie

Onderzoek & Wetenschap 16/11/2020 10:05:25

Hyperscout 2 is ’s werelds eerste aardobservatie-instrument met kunstmatige intelligentie. Lancering naar de ruimte vond plaats in september. Deze maand kwamen de eerste beelden terug.

Lees hieronder verder   
Verwant

Supercomputer helpt NASA-onderzoek naar maanmissie’s

Nieuwe satelliet moet stijging zeespiegel in kaart te brengen

Hyperscout 2 schiet veelbelovende plaatjes voor toekomstige aardobservatie

Satellietinstrument registreert uitstoot individuele schepen

Computer leert hoe rare deeltjesfysica eruit ziet

Sterrenkundigen ontdekken meest metaalarme bolhoop

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Electrical Safety in Industrial Installations

Pilz Academy - Herentals

woensdag 2 december 2020

Logistiek Manager als Logistiek Auditor

IMF Academy (centraal Nederland)

van 3/12/2020 tot 17/12/2020

Energy Mission Webinar

online event

donderdag 3 december 2020

Safety validation training

Pilz Academy - Herentals

donderdag 3 december 2020

Overdrukbeveiliging en veiligheidskleppen

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 7/12/2020 tot 10/12/2020

Wire

Messe Düsseldorf

van 7/12/2020 tot 11/12/2020

Keuze van de redactie

(24/11) Autobekledingsbedrijf wordt producent van mondmaskers

(23/11) Nederlandse studenten ontwikkelen oven voor recyclage e-waste

(19/11) Proximus, SkeyDrone en DroneMatrix ontwikkelen drone-platform

(18/11) 600.000 euro voor 25 innovatieve West-Vlaamse samenwerkingsprojecten

(12/11) Flanders Make ontwikkelt eerste zelfrijdende tractor

(9/11) 430.000 euro steun voor project rond hergebruik van CO2, plastics en water

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Het gaat hier om een klein optisch satellietinstrument dat beelden van de aarde maakt in veel meer golflengtes dan een gewone camera. In 45 verschillende golflengtes om precies te zijn: van zichtbaar licht tot infrarood.

Hyperscout 1 werd gelanceerd in 2018. Hyperscout 2 heeft ook een thermische camera aan boord en is gelanceerd in september 2020. Van Hyperscout 2 zijn nu de eerste beelden beschikbaar.

‘Uit alle golflengtes die Hyperscout 2 heeft vastgelegd, hebben we die met veel contrast geselecteerd,' stelt Marco Beijersbergen, directeur van het Nederlandse bedrijf Cosine. 'Zo kun je dingen zichtbaar maken die je op een gewone foto niet ziet.'

'Bijvoorbeeld de rode kleurstof caroteen in bladeren die aan het verdrogen zijn. Deze specifieke kleur verraadt in welke gebieden een verhoogd risico op bosbranden is.’ Beijersbergen verwijst naar beelden van Californië, waar vaak bosbranden woeden.

Verder onderzoek moet aantonen of het ook mogelijk is om op de beelden te zien waar bosbranden nu aan de gang zijn. 'Dit is een van de toepassingen die veel kansen biedt in de toekomst."

'Stel je voor dat vier tot vijf Hyperscouts in een baan om de aarde draaien. Dan zou je elke paar uur, dus in realtime, kunnen bepalen waar de bosbranden zijn en hoe die zich verspreiden,’ aldus Beijersbergen.

Andere opmerkelijke beelden zijn gemaakt van de westkust van Mexico, ter hoogte van de stad Culiacán, waar drie rivieren uitkomen in zee. 'In dit beeld maken we zuurstof en water in de atmosfeer zichtbaar.'

'Met verdere dataverwerking komt er veel informatie beschikbaar over de samenstelling van de lucht, de bodem en het water waaruit bijvoorbeeld de mate van begroeiing, verdroging, overstroming en algengroei is te bepalen.'

‘Met deze missie laten we zien wat kunstmatige intelligentie kan betekenen voor aardobservatie. Dankzij een slimme computerchip gebeurt een deel van de gegevensverwerking al in de ruimte.'

'Je vertelt het instrument wat je wilt hebben en vervolgens stuurt het een kant-en-klare waarneming naar beneden. Deze techniek bespaart veel bandbreedte in de communicatie met de aarde en het beperkt de verwerkingstijd van de gegevens.’

Hyperscout 2 detecteert automatisch algen, landbouwgewassen, schepen, natuurbranden, en het risico op een natuurbrand. 'En in de toekomst nog veel meer, want je kunt het algoritme van het instrument herprogrammeren vanaf de aarde.’

'Er zijn plannen voor een vloot van kleine aardobservatiesatellieten met specifieke toepassingen. De snelheid waarmee je dan data verzamelt is interessant voor commerciële toepassingen en overheden. Denk aan calamiteiten, landbouw, olievlekken en waterverontreiniging in de binnenwateren.'

'Daarnaast gaan we Hyperscout-data combineren met data van het Europese Copernicus programma. Zo worden hoge-resolutiebeelden van grote satellieten aangevuld met frequente gegevens van kleinere satellieten. Samen kunnen we op die manier meer eindgebruikers voorzien van waardevolle aardobservatiegegevens.’ << (Lydia Heida) (foto: Cosine)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Biodiesel uit afval helpt CO2-emissies te verminderen

In de transportsector wordt bij het verlagen van CO2-emissies vaak richting elektrische trucks gekeken, maar biodiesel HVO, gemaakt uit afvalstoffen, is eveneens een valabel alternatief.

Elektrisch aangedreven locomotief milieuvriendelijker en kostenefficiënter

Siemens Mobility ontwikkelde de Vectron Dual Mode-locomotief, die de voordelen van elektrische aandrijving gebruikt waar mogelijk en overschakelt naar diesel waar nodig.

Multimodale Baanbrekers-awards voor Volvo Cars, Shipit en Liesbeth Grieten

Logistiek Vlaanderen koos tijdens een virtueel event voor enerzijds baan­brekende multi­modale projecten en anderzijds een baan­brekende multi­modale personaliteit.

Licht verstrooien met ’geconcentreerde willekeur’

UTwente heeft met precisie 3D printing een lichtverstrooier op microschaal gebouwd die random is maar toch gecontroleerd, om zo te zien hoe licht door een object beweegt.

Ook sleutel Tesla Model X slecht beveiligd

Onderzoekers van COSIC* hebben ernstige beveiligingsproblemen ontdekt in de draadloze autosleutel van de Tesla Model X. Eerder hackten ze al de sleutel van de Tesla Model S.

Nederlandse studenten ontwikkelen oven voor recyclage e-waste

Team CORE van de Nederlandse Technische Universiteit presenteerde onlangs zijn R&D-oven voor het recyclen van e-waste, ofwel elektronisch afval, met als doel een efficiënte recyclage.

Rent-All optimaliseert logistieke processen van verhuuritems

RFID-integrator Aucxis implementeerde een automatisch detectiesysteem bij verhuurbedrijf Rent-All. Laadlijsten worden sneller en foutloos afgewerkt, en er zijn geen naleveringen meer nodig.

Remote sensing ingezet voor meten buigzaamheid gewassen

PhD-student Sugandh Chauhan van UTwente toonde een nieuwe, op remote sensing gebaseerde benadering aan om de gevoeligheid voor legeren, ofwel buigen, van gewassen in kaart te brengen.

xiros film geleiderol voor labellingtechnologie is smeermiddelvrij

Zwarte geleiderol met soepel lopende polymeer kogellagers bespaart tot wel 48% gewicht en 42% massatraagheid. De nieuwe zwarte geleiderol van igus biedt nu een echte sensatie op het gebied van verpakkings- en labellingtechnologie. Het installatieklare systeem overtuigt niet alleen visueel, maar ook technisch. >>

Partners