Nieuwe tool bepaalt virus­over­draag­baar­heid tussen dier en mens

Onderzoek & Wetenschap 17/11/2020 14:10:43

UTwente bootste celoppervlakken met daarop de suikers waaraan een virus hecht op moleculair niveau na. Het blijkt dat voor een succesvolle overdracht ongeveer 8 bindingsplaatsen nodig zijn.

Lees hieronder verder   
Verwant

Toekomstig hoorapparaat luistert naar hersengolven

Autobekledingsbedrijf wordt producent van mondmaskers

Nieuwe tool bepaalt virus­over­draag­baar­heid tussen dier en mens

Ontwikkeling van medische technologieën voor Covid-19 bestrijding

3D-geprinte implantaten voor peesontstekingen en artrose

Controllers toegevoegd aan exoskelet voor intuïtieve menselijke controle

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Electrical Safety in Industrial Installations

Pilz Academy - Herentals

woensdag 2 december 2020

Logistiek Manager als Logistiek Auditor

IMF Academy (centraal Nederland)

van 3/12/2020 tot 17/12/2020

Energy Mission Webinar

online event

donderdag 3 december 2020

Safety validation training

Pilz Academy - Herentals

donderdag 3 december 2020

Overdrukbeveiliging en veiligheidskleppen

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 7/12/2020 tot 10/12/2020

Geotechniekdag 2020

Online studiedag

dinsdag 8 december 2020

Keuze van de redactie

(27/11) Eerste AI-gestuurde verpakkingsmachine ontwikkeld

(25/11) Photovoltatronics: slimme, communicerende zonnecellen onderzocht

(24/11) Autobekledingsbedrijf wordt producent van mondmaskers

(23/11) Nederlandse studenten ontwikkelen oven voor recyclage e-waste

(19/11) Proximus, SkeyDrone en DroneMatrix ontwikkelen drone-platform

(18/11) 600.000 euro voor 25 innovatieve West-Vlaamse samenwerkingsprojecten

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Virussen binden zich via de ‘spikes’ die ze op hun oppervlak hebben aan een gastheercel. Bij influenza zijn deze spikes hemagglutinine-eiwitten die zich binden zich aan suikers op het celoppervlak, de siaalzuren.

De virussen zorgen ervoor dat ze zich stevig genoeg binden voordat ze zich inkapselen en hun destructieve werk gaan doen. Ook al is deze binding vergelijkbaar bij dier en mens, dat is geen simpele verklaring voor de overdracht, want er zijn veel soorten influenza die nooit de overstap naar de mens maken.

Het aantal siaalzuren op een oppervlak, en daarmee de kans op succesvolle binding, verschilt. Ook het type en de lengte van de moleculen verschilt. Dit betekent dat het virus minder mogelijkheden heeft om zich op meer plaatsen aan één molecuul te binden.

Uit het nieuwe onderzoek van UTwente blijkt dat een vogelgriepvirus op een menselijk celoppervlak niet de gunstigste uitgangspositie heeft: het ‘ziet’ niet alle bindingsmogelijkheden. Ook blijkt dat hiervoor een minimaal aantal nodig is: de drempel ligt bij ongeveer acht interacties.

Om de bindingssterkte van het virus te bepalen hebben de onderzoekers een oppervlak met siaalzuren nagebootst en daarin een verloop aangebracht: van weinig naar veel moleculen per oppervlakte-eenheid.

Bij een te lage dichtheid van de suikers, ziet het virus geen kans om zich voldoende te hechten. Dit wordt nog versterkt door een verschil in type en lengte.

De nieuw ontwikkelde tool geeft meteen inzicht in de binding en daarmee in de infectiekans van een virus. Hoewel het zich heeft toegespitst op Influenza A, zijn de inzichten ook van belang voor andere virussen zoals coronavirussen.

De tool is bruikbaar om de kans dat een virus een zoönose kan veroorzaken te leren inschatten. << (Lydia Heida) (foto: UTwente)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Goedkope en groene waterstof op industriële schaal

TNO en andere vooraanstaande kennisinstellingen in Europa lanceren voorstellen om elektrolyse van waterstof met duurzame energie op grotere schaal snel te introduceren, tegen lagere kosten.

Toekomstig hoorapparaat luistert naar hersengolven

KU Leuven heeft een techniek ontwikkeld, dat op basis van hersengolven binnen de seconde bepaalt naar wie je luistert, en ruis weg filtert. Dit moet leiden tot betere hoorapparaten.

Consortium met DEME wint contract voor bouw Italiaanse haven

Een consortium met Dredging International (dochter van DEME) en het Italiaanse bouwbedrijf Consorzio Stabile Grandi Lavori gaat de Ravenna Port Hub in Italië bouwen.

Photovoltatronics: slimme, communicerende zonnecellen onderzocht

TU Delft gaat zonnecellen zo ontwerpen dat er sprake is van een nieuwe component die naast elektriciteitsopwekking ook informatie kan verwerken en delen.

Autobekledingsbedrijf wordt producent van mondmaskers

In het Oost-Vlaamse Assenede produceert ECA sinds juli chirurgische mondmaskers. Daarvoor zette het Belgische autobekledingsbedrijf een volledig nieuwe afdeling op.

Europees herstelplan: 10 voorstellen van Agoria voor Belgisch digitaal plan

In het Europees herstelplan staat dat minstens 20% van het budget van de 'faciliteit voor herstel en veerkracht' wordt aangewend voor digitaal. Dit is ruim 1 miljard euro voor België.

Biodiesel uit afval helpt CO2-emissies te verminderen

In de transportsector wordt bij het verlagen van CO2-emissies vaak richting elektrische trucks gekeken, maar biodiesel HVO, gemaakt uit afvalstoffen, is eveneens een valabel alternatief.

Elektrisch aangedreven locomotief milieuvriendelijker en kostenefficiënter

Siemens Mobility ontwikkelde de Vectron Dual Mode-locomotief, die de voordelen van elektrische aandrijving gebruikt waar mogelijk en overschakelt naar diesel waar nodig.

EvoTRAC S1901-platform biedt flexibiliteit en ingebouwde AI

Kontron heeft zijn EvoTRAC S1901-platform gelanceerd. geschikt voor veeleisende toepassingen in zware mobiele machines in de bouw-, landbouw-, vrachtwagen- en mijnbouwsector. Het is een modulair AI-geoptimaliseerd systeem, ontworpen om GPU-versnelde applicaties te voeden vanuit een compacte, robuuste vormfactor. >>

Partners