Concurrentievermogen van duurzame chemische industrie in EU stimuleren

Economie 19/11/2020 13:15:44

Het INCITE-project demonstreert chemo-enzymatische processen op industriële schaal, om de kwaliteit en efficiëntie te verhogen in vergelijking met traditionele chemische synthese.

Lees hieronder verder   
Verwant

Daikin investeert in Gents hypermodern ontwikkelingscomplex

Antwerpse chemiebedrijven gaan dokwater als proceswater gebruiken

Concurrentievermogen van duurzame chemische industrie in EU stimuleren

Biar sampling valves verdeeld door Gielink

Debietmeters, het belang van turndown, meetfout en inbouwlengte - artikel

Efficiëntere waterbehandeling van stoomketels - artikel

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Electrical Safety in Industrial Installations

Pilz Academy - Herentals

woensdag 2 december 2020

Logistiek Manager als Logistiek Auditor

IMF Academy (centraal Nederland)

van 3/12/2020 tot 17/12/2020

Energy Mission Webinar

online event

donderdag 3 december 2020

Safety validation training

Pilz Academy - Herentals

donderdag 3 december 2020

Overdrukbeveiliging en veiligheidskleppen

Het ingenieurshuis - Antwerpen

van 7/12/2020 tot 10/12/2020

Geotechniekdag 2020

Online studiedag

dinsdag 8 december 2020

Keuze van de redactie

(27/11) Eerste AI-gestuurde verpakkingsmachine ontwikkeld

(25/11) Photovoltatronics: slimme, communicerende zonnecellen onderzocht

(24/11) Autobekledingsbedrijf wordt producent van mondmaskers

(23/11) Nederlandse studenten ontwikkelen oven voor recyclage e-waste

(19/11) Proximus, SkeyDrone en DroneMatrix ontwikkelen drone-platform

(18/11) 600.000 euro voor 25 innovatieve West-Vlaamse samenwerkingsprojecten

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Dit project wil nieuwe geïntegreerde upstream- en downstream-verwerkingstrajecten demonstreren waarbij stromingschemie en membraantechnologie in chemo-enzymatische processen een rol spelen.

De modulariteit en flexibiliteit van de ontwikkelde processen wordt gedemonstreerd aan de hand van twee demonstratieprojecten in reële industriële omgevingen en maakt gebruik van hydrolasen voor de duurzame, veilige en energie-efficiënte productie van grondstoffen en fijn-chirale chemicaliën.

De eerste demonstratiecase is het "Oleochemical traject" en heeft betrekking op de oplosmiddelvrije synthese van natuurlijke oleochemische esters met behulp van lipase enzymen die toepassingen vinden in levensmiddelen/diervoeders, persoonlijke verzorging en gewasbescherming.

De tweede demonstratiecase - het "Agrochemical traject" - betreft de productie van een gekatalyseerde esterase van een chirale molecule die wordt gebruikt als uitgangsmateriaal voor toepassingen in de gewasbescherming en de volksgezondheid.

Vergeleken met traditionele chemische syntheseprocessen hebben deze chemo-enzymatische processen duidelijke voordelen van een grotere efficiëntie, een hogere productkwaliteit en een kleinere ecologische voetafdruk.

De acht Europese partners van INCITE delen nu de eerste resultaten van hun eerste jaar werk aan de oleochemische en de agrochemische sporen van het project.

Experimenten op laboratoriumschaal, uitgevoerd door Fraunhofer IMM en Endura, op belangrijke stappen van het syntheseproces lieten toe om de beste opties en de juiste materialen te kiezen voor toekomstige pilootproeven.

Zo is bijvoorbeeld de fotochemische racemisatie in het productieproces getest en heeft dit geleid tot een verandering in de opstelling voor pilootexperimenten.

Wat de enzymatische stap betreft, heeft BiCT vooruitgang geboekt bij het verbeteren van de prestaties en de voorwaarden voor het gebruik van de esterase.

INCITE's partner Oleon koos een veelgebruikte cosmetische emolliënt als doel voor de industriële demonstratie. Experimenten op proefschaal leidden tot een verbetering van de procesparameters en de eerste monsters werden gegenereerd voor het testen van de productkwaliteit.

De composities kwamen zeer dicht in de buurt van chemisch gesynthetiseerde producten. Parallel hieraan werden op laboratoriumschaal verfijnde experimenten uitgevoerd. Bovendien werden veelbelovende eerste resultaten verkregen voor 3 extra ester-kandidaten, in termen van procesprestaties.

In samenwerking met BIO-P, Oleon, Fraunhofer IMM & Endura werd vooruitgang geboekt met betrekking tot de technische specificatie van de twee industriële proefinstallaties.

Het project verfijnde de plannen voor de integratie van de nieuwe productiebatterijen in de bestaande productiefaciliteiten en er werden voorlopige offertes voor productie-eenheden verkregen.

Oleon zal de oleochemische baandemonstrator verwelkomen in zijn productievestiging in Oelegem, België, terwijl Endura zijn Agrochemische testfaciliteit in Ravenna, Italië, zal installeren.

De acht Europese projectpartners zijn: VITO, UGent, Oleon, Fraunhofer Instituut voor Microtechniek en Microsystemen, BICT (Italië), Bio-P S.R.L (Italië), Endura (Italië),en IAR, de Franse bio-economiecluster.

Het project is gestart in september 2019 en loopt tot augustus 2023. Het budget is ruim 17 miljoen euro. << (Lydia Heida) (foto: VITO)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Goedkope en groene waterstof op industriële schaal

TNO en andere vooraanstaande kennisinstellingen in Europa lanceren voorstellen om elektrolyse van waterstof met duurzame energie op grotere schaal snel te introduceren, tegen lagere kosten.

Toekomstig hoorapparaat luistert naar hersengolven

KU Leuven heeft een techniek ontwikkeld, dat op basis van hersengolven binnen de seconde bepaalt naar wie je luistert, en ruis weg filtert. Dit moet leiden tot betere hoorapparaten.

Consortium met DEME wint contract voor bouw Italiaanse haven

Een consortium met Dredging International (dochter van DEME) en het Italiaanse bouwbedrijf Consorzio Stabile Grandi Lavori gaat de Ravenna Port Hub in Italië bouwen.

Photovoltatronics: slimme, communicerende zonnecellen onderzocht

TU Delft gaat zonnecellen zo ontwerpen dat er sprake is van een nieuwe component die naast elektriciteitsopwekking ook informatie kan verwerken en delen.

Autobekledingsbedrijf wordt producent van mondmaskers

In het Oost-Vlaamse Assenede produceert ECA sinds juli chirurgische mondmaskers. Daarvoor zette het Belgische autobekledingsbedrijf een volledig nieuwe afdeling op.

Europees herstelplan: 10 voorstellen van Agoria voor Belgisch digitaal plan

In het Europees herstelplan staat dat minstens 20% van het budget van de 'faciliteit voor herstel en veerkracht' wordt aangewend voor digitaal. Dit is ruim 1 miljard euro voor België.

Biodiesel uit afval helpt CO2-emissies te verminderen

In de transportsector wordt bij het verlagen van CO2-emissies vaak richting elektrische trucks gekeken, maar biodiesel HVO, gemaakt uit afvalstoffen, is eveneens een valabel alternatief.

Elektrisch aangedreven locomotief milieuvriendelijker en kostenefficiënter

Siemens Mobility ontwikkelde de Vectron Dual Mode-locomotief, die de voordelen van elektrische aandrijving gebruikt waar mogelijk en overschakelt naar diesel waar nodig.

EvoTRAC S1901-platform biedt flexibiliteit en ingebouwde AI

Kontron heeft zijn EvoTRAC S1901-platform gelanceerd. geschikt voor veeleisende toepassingen in zware mobiele machines in de bouw-, landbouw-, vrachtwagen- en mijnbouwsector. Het is een modulair AI-geoptimaliseerd systeem, ontworpen om GPU-versnelde applicaties te voeden vanuit een compacte, robuuste vormfactor. >>

Partners