Concurrentievermogen van duurzame chemische industrie in EU stimuleren

Het INCITE-project demonstreert chemo-enzymatische processen op industriële schaal, om de kwaliteit en efficiëntie te verhogen in vergelijking met traditionele chemische synthese.

Trefwoorden: #agrochemie, #chemie, #chemische industrie, #chemische synthese, #duurzaam, #enzym, #ester, #esterase, #fotochemisch, #Fraunhofer Instituut, #hydrolasen, #IAR, #oleochemie, #Oleon, #UGent, #VITO

Lees verder

Nieuws

( Foto: VITO )

ENGINEERINGNET.BE - Dit project wil nieuwe geïntegreerde upstream- en downstream-verwerkingstrajecten demonstreren waarbij stromingschemie en membraantechnologie in chemo-enzymatische processen een rol spelen.

De modulariteit en flexibiliteit van de ontwikkelde processen wordt gedemonstreerd aan de hand van twee demonstratieprojecten in reële industriële omgevingen en maakt gebruik van hydrolasen voor de duurzame, veilige en energie-efficiënte productie van grondstoffen en fijn-chirale chemicaliën.

De eerste demonstratiecase is het "Oleochemical traject" en heeft betrekking op de oplosmiddelvrije synthese van natuurlijke oleochemische esters met behulp van lipase enzymen die toepassingen vinden in levensmiddelen/diervoeders, persoonlijke verzorging en gewasbescherming.

De tweede demonstratiecase - het "Agrochemical traject" - betreft de productie van een gekatalyseerde esterase van een chirale molecule die wordt gebruikt als uitgangsmateriaal voor toepassingen in de gewasbescherming en de volksgezondheid.

Vergeleken met traditionele chemische syntheseprocessen hebben deze chemo-enzymatische processen duidelijke voordelen van een grotere efficiëntie, een hogere productkwaliteit en een kleinere ecologische voetafdruk.

De acht Europese partners van INCITE delen nu de eerste resultaten van hun eerste jaar werk aan de oleochemische en de agrochemische sporen van het project.

Experimenten op laboratoriumschaal, uitgevoerd door Fraunhofer IMM en Endura, op belangrijke stappen van het syntheseproces lieten toe om de beste opties en de juiste materialen te kiezen voor toekomstige pilootproeven.

Zo is bijvoorbeeld de fotochemische racemisatie in het productieproces getest en heeft dit geleid tot een verandering in de opstelling voor pilootexperimenten.

Wat de enzymatische stap betreft, heeft BiCT vooruitgang geboekt bij het verbeteren van de prestaties en de voorwaarden voor het gebruik van de esterase.

INCITE's partner Oleon koos een veelgebruikte cosmetische emolliënt als doel voor de industriële demonstratie. Experimenten op proefschaal leidden tot een verbetering van de procesparameters en de eerste monsters werden gegenereerd voor het testen van de productkwaliteit.

De composities kwamen zeer dicht in de buurt van chemisch gesynthetiseerde producten. Parallel hieraan werden op laboratoriumschaal verfijnde experimenten uitgevoerd. Bovendien werden veelbelovende eerste resultaten verkregen voor 3 extra ester-kandidaten, in termen van procesprestaties.

In samenwerking met BIO-P, Oleon, Fraunhofer IMM & Endura werd vooruitgang geboekt met betrekking tot de technische specificatie van de twee industriële proefinstallaties.

Het project verfijnde de plannen voor de integratie van de nieuwe productiebatterijen in de bestaande productiefaciliteiten en er werden voorlopige offertes voor productie-eenheden verkregen.

Oleon zal de oleochemische baandemonstrator verwelkomen in zijn productievestiging in Oelegem, België, terwijl Endura zijn Agrochemische testfaciliteit in Ravenna, Italië, zal installeren.

De acht Europese projectpartners zijn: VITO, UGent, Oleon, Fraunhofer Instituut voor Microtechniek en Microsystemen, BICT (Italië), Bio-P S.R.L (Italië), Endura (Italië),en IAR, de Franse bio-economiecluster.

Het project is gestart in september 2019 en loopt tot augustus 2023. Het budget is ruim 17 miljoen euro.