Remote sensing ingezet voor meten buigzaamheid gewassen
Onderzoek & Wetenschap 23/11/2020 9:52:11
PhD-student Sugandh Chauhan van UTwente toonde een nieuwe, op remote sensing gebaseerde benadering aan om de gevoeligheid voor legeren, ofwel buigen, van gewassen in kaart te brengen.
Uniek resistentiegen tegen bladvlekkenziekte
Remote sensing ingezet voor meten buigzaamheid gewassen
Circulaire tuinbouwsector steeds dichterbij
VEG-i-TEC onderzoekt hergebruik afvalwater bij groenteverwerking
Technologie om planten te verbeteren versneld ontwikkeld
Poco Loco investeert 45 miljoen in bijkomende productiefaciliteit
>> Meer verwant nieuwsHandhaving van octrooirechten
Het Ingenieurshuis - Antwerpen
van 26/01/2021 tot 14/12/2021
New dimensions of adaptive manufacturing
B&R online event
woensdag 27 januari 2021
Alternatief fossiele brandstof voor stoomproductie
Webinar
vrijdag 29 januari 2021
Postgraduaat Vastgoedkunde
Leuven of Kortrijk
van 4/02/2021 tot 10/12/2021
Toekomst federaal energiebeleid
Webinar
woensdag 10 februari 2021
'Digital Twin' versterkt maakindustrie?
Online event
vrijdag 12 februari 2021
(21/1) Jan De Nul baggert met 100% duurzame drop-in biobrandstof
(20/1) Siemens combineert offshore productie van groene waterstof
(19/1) Gimv verkoopt telecomspecialist OTN Systems
(19/1) VINCI Energies heeft Legendre Conveyors overgenomen
(15/1) Campine start nieuwe antimoonrecyclage
(14/1) Solvay lanceert waterstofplatform
>> Meer blikvangersENGINEERINGNET.BE - Legering is het buigen van de stengels van graangewassen. Legeren maakt gewassen zoals tarwe zeer moeilijk te oogsten. De buiging kan door genetische en door omgevingsfactoren worden veroorzaakt.
Door legering wordt de kwaliteit van het graan dermate verslechterd, dat de waarde ervan omlaag gaat. Het kan leiden tot opbrengstverliezen tot wel 75% bij tarwe.
Bijna realtime informatie over het legeren en de gevoeligheid ervan kan landbouwers helpen om maatregelen te nemen die voorkomen dat legering plaatsvindt.
Chauhan onderzocht of data van remote sensing, zoals satellietbeelden, bruikbaar is voor het in kaart brengen van de legeringsgevoeligheid in tarwe. De door haar ontwikkelde methode is inzetbaar als een vroege indicator, en om de datum te detecteren waarop de legering waarschijnlijk heeft plaatsgevonden.
"We ontdekten dat de legeringsgevoeligheid in kaart kan worden gebracht met een nauwkeurigheid van ongeveer 80%", zegt Chauhan. Zij voerde haar onderzoek uit op een boerderij in Italië, waar ze gebruik maakte van gegevens van diverse satellietsensoren, zoals de Sentinel-1, Sentinel-2 en RADARSAT-2.
Chauhan bracht de gegevens in kaart van bijna 600 hectare gebied waar eind oktober 2017 wintertarwe werd gezaaid, die op 30 juni 2018 werd geoogst. Een deel van haar onderzoek bestond uit het gebruik van satellietgegevens, om de veiligheidsfactor van het hele gebied in kaart te brengen.
Het hele gebied kreeg waardes tussen nul en drie, waarbij de gebieden met minder dan één zeer gevoelig zijn voor legering en de gebieden boven één het minst gevoelig voor legering.
Het onderzoek van Chauhan sluit aan bij de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties, om honger te beëindigen en duurzame landbouw te promoten. Chauhan kreeg voor haar promtie het predicaat cum laude.
De volgende stap kan zijn om dit onderzoek te integreren in de monitoring van de landbouw om de gevolgen van legering te verzachten, de productiekosten te verlagen en de opbrengst van de gewassen en de kwaliteit van het graan te verhogen. << (Lydia Heida) (foto: UTwente)