Remote sensing ingezet voor meten buigzaamheid gewassen

Onderzoek & Wetenschap 23/11/2020 9:52:11

PhD-student Sugandh Chauhan van UTwente toonde een nieuwe, op remote sensing gebaseerde benadering aan om de gevoeligheid voor legeren, ofwel buigen, van gewassen in kaart te brengen.

Lees hieronder verder   
Verwant

Uniek resistentiegen tegen bladvlekkenziekte

Remote sensing ingezet voor meten buigzaamheid gewassen

Circulaire tuinbouwsector steeds dichterbij

VEG-i-TEC onderzoekt hergebruik afvalwater bij groenteverwerking

Technologie om planten te verbeteren versneld ontwikkeld

Poco Loco investeert 45 miljoen in bijkomende productiefaciliteit

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Handhaving van octrooirechten

Het Ingenieurshuis - Antwerpen

van 26/01/2021 tot 14/12/2021

New dimensions of adaptive manufacturing

B&R online event

woensdag 27 januari 2021

Alternatief fossiele brandstof voor stoomproductie

Webinar

vrijdag 29 januari 2021

Postgraduaat Vastgoedkunde

Leuven of Kortrijk

van 4/02/2021 tot 10/12/2021

Toekomst federaal energiebeleid

Webinar

woensdag 10 februari 2021

'Digital Twin' versterkt maakindustrie?

Online event

vrijdag 12 februari 2021

Keuze van de redactie

(21/1) Jan De Nul baggert met 100% duurzame drop-in biobrandstof

(20/1) Siemens combineert offshore productie van groene waterstof

(19/1) Gimv verkoopt telecomspecialist OTN Systems

(19/1) VINCI Energies heeft Legendre Conveyors overgenomen

(15/1) Campine start nieuwe antimoonrecyclage

(14/1) Solvay lanceert waterstofplatform

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Legering is het buigen van de stengels van graangewassen. Legeren maakt gewassen zoals tarwe zeer moeilijk te oogsten. De buiging kan door genetische en door omgevingsfactoren worden veroorzaakt.

Door legering wordt de kwaliteit van het graan dermate verslechterd, dat de waarde ervan omlaag gaat. Het kan leiden tot opbrengstverliezen tot wel 75% bij tarwe.

Bijna realtime informatie over het legeren en de gevoeligheid ervan kan landbouwers helpen om maatregelen te nemen die voorkomen dat legering plaatsvindt.

Chauhan onderzocht of data van remote sensing, zoals satellietbeelden, bruikbaar is voor het in kaart brengen van de legeringsgevoeligheid in tarwe. De door haar ontwikkelde methode is inzetbaar als een vroege indicator, en om de datum te detecteren waarop de legering waarschijnlijk heeft plaatsgevonden.

"We ontdekten dat de legeringsgevoeligheid in kaart kan worden gebracht met een nauwkeurigheid van ongeveer 80%", zegt Chauhan. Zij voerde haar onderzoek uit op een boerderij in Italië, waar ze gebruik maakte van gegevens van diverse satellietsensoren, zoals de Sentinel-1, Sentinel-2 en RADARSAT-2.

Chauhan bracht de gegevens in kaart van bijna 600 hectare gebied waar eind oktober 2017 wintertarwe werd gezaaid, die op 30 juni 2018 werd geoogst. Een deel van haar onderzoek bestond uit het gebruik van satellietgegevens, om de veiligheidsfactor van het hele gebied in kaart te brengen.

Het hele gebied kreeg waardes tussen nul en drie, waarbij de gebieden met minder dan één zeer gevoelig zijn voor legering en de gebieden boven één het minst gevoelig voor legering.

Het onderzoek van Chauhan sluit aan bij de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties, om honger te beëindigen en duurzame landbouw te promoten. Chauhan kreeg voor haar promtie het predicaat cum laude.

De volgende stap kan zijn om dit onderzoek te integreren in de monitoring van de landbouw om de gevolgen van legering te verzachten, de productiekosten te verlagen en de opbrengst van de gewassen en de kwaliteit van het graan te verhogen. << (Lydia Heida) (foto: UTwente)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Nieuwe biosensor regelt automatische medicijndosering

Helia Biomonitoring, een spin-off van TU/e, ontwikkelt nieuwe biosensoren voor continue meting van de concentratie van medicijnen in het bloed, om zo de dosering automatisch te regelen.

Rapport uitgebracht over hernieuwbare energie in Europa in 2018 en 2019

Een nieuw rapport van de EU, gecoördineerd door VITO/EnergyVille, stelt dat verbranding van biomassa voor meer emissies zorgt. De transportsector haalt voor 2020 10% aan groene energie niet.

VINCI Energies heeft Legendre Conveyors overgenomen

VINCI Energies Belgium neemt Legendre Conveyors over. Het derdegeneratie familiebedrijf is gespecialiseerd in transportsystemen en lijnmanagement, vooral in de drankenmarkt.

Port of Antwerp beperkt jaarverlies door record containeroverslag

De totale goederenoverslag van Port of Antwerp in 2020 bedroeg 231 miljoen ton cargo, een daling van 3,1%. Dankzij de containeroverslag beperkte de haven de terugvallende totale overslag.

RoboRana bundelt krachten met AI-speler Humain

Door de samenwerking kunnen zij organisaties beter ondersteunen bij succesvolle digitale innovatie door de juiste strategie te verbinden met de meest impactvolle technologie.

Antwerpse Covestro-vestiging verkrijgt ISCC Plus-certificering

Covestro heeft het ISCC (‘International Sustainability & Carbon Certification’) Plus-massabalanscertificaat verkregen voor haar productievestigingen in Antwerpen en Krefeld-Uerdingen.

Nieuwste Airbus A400M geleverd

Enkele maanden na Luxemburg nam ook de Belgische luchtmacht eind december het eerste van zeven Airbus A400M militaire transportvliegtuigen in ontvangst. Dit is de opvolger van de oude C130's.

Nieuwe methode voor efficiëntere omzetting biomassa

Door twee chemische reacties aan elkaar te koppelen, wordt biomassa nu directer en efficiënter omgezet naar bio-aromaten. TNO spin-off Relement gaat de methode in de markt zetten.

B&R vereenvoudigt het beheer van gebruikersgroepen

B&R heeft het centrale gebruikersbeheer op fabrieksniveau vereenvoudigd. Met de mapp UserX softwaremodule is het nu mogelijk diensten op basis van LDAP (Lightweight Directory Access Protocol) te gebruiken om gecentraliseerd beheer van gebruikers en -groepen te implementeren. Bijvoorbeeld met behulp van Active Directory van Microsoft. >>

Partners