Europees herstelplan: 10 voorstellen van Agoria voor Belgisch digitaal plan

Economie 24/11/2020 13:04:08

In het Europees herstelplan staat dat minstens 20% van het budget van de 'faciliteit voor herstel en veerkracht' wordt aangewend voor digitaal. Dit is ruim 1 miljard euro voor België.

Lees hieronder verder   
Verwant

Port of Antwerp beperkt jaarverlies door record containeroverslag

Dalende jaarcijfers North Sea Port door corona, Brexit en oliecrisis

Vlaamse overheid zet in op verbetering cybersecurity bij kmo’s

Nadia Wiesé en Davy Didden winnen de Agoriaprijs 2020

Twaalf transformationele technologieën

Europese Onderzoeksruimte: Raadsconclusies krijgen groen licht

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Handhaving van octrooirechten

Het Ingenieurshuis - Antwerpen

van 26/01/2021 tot 14/12/2021

New dimensions of adaptive manufacturing

B&R online event

woensdag 27 januari 2021

Alternatief fossiele brandstof voor stoomproductie

Webinar

vrijdag 29 januari 2021

Postgraduaat Vastgoedkunde

Leuven of Kortrijk

van 4/02/2021 tot 10/12/2021

Toekomst federaal energiebeleid

Webinar

woensdag 10 februari 2021

'Digital Twin' versterkt maakindustrie?

Online event

vrijdag 12 februari 2021

Keuze van de redactie

(19/1) Gimv verkoopt telecomspecialist OTN Systems

(19/1) VINCI Energies heeft Legendre Conveyors overgenomen

(15/1) Campine start nieuwe antimoonrecyclage

(14/1) Solvay lanceert waterstofplatform

(12/1) Zinksmelter Nyrstar installeert reuzenbatterij voor energieopslag

(11/1) Slimme radar in Gentse haven laat optimaal gebruik windturbines toe

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - In het kader van dit herstelplan wordt een faciliteit voor herstel en veerkracht gefinancierd door een lening van de Europese Commissie ten belope van 672,5 miljard euro. Aan België wordt zo'n 5,1 miljard euro toegekend. Een plan daarvoor moet vóór eind april 2021 zijn ingediend.

De twee grote prioriteiten zijn klimaattransitie en digitale transitie. Agoria steunt die prioriteiten en doet op beide domeinen concrete voorstellen.

Digitaal wordt steeds belangrijker in onze maatschappij en economie en zal doorslaggevend zijn voor de toekomst, zowel om banen en waarde te creëren als om de levenskwaliteit van de burgers te verbeteren of om de duurzame-ontwikkelingsdoelstellingen te halen.

Agoria stelt o.a. de volgende projecten en hervormingen voor:

  • Digitale competenties en opleidingen. Het eerste project is gericht op digitale 'upskilling' van (toekomstige) werknemers en ondernemingen via een scan voor elke categorie, gekoppeld aan opleidingsmogelijkheden en begeleiding.

    Het tweede project is verdere digitalisering van de scholen van de drie gemeenschappen door een digitaliserings- en duurzaamheidsscan, begeleiding op maat van de scholen en 'digitale pakketten'.

  • Digitale gezondheidszorg: oprichting van een Fonds voor digitale healthtech-oplossingen en inzetten op artificiële intelligentie en 'dataruimten' om specifiek aan gezondheidsuitdagingen tegemoet te komen.

  • E-gov en open data ten dienste van en in samenwerking met kmo's en scale-ups. Het is voor België, de gewesten en gemeenschappen zaak dat ze elk een ambitieus plan voor e-gov en open data uitwerken waarbij ze gebruikmaken van de expertise van de juiste ondernemingen.

    Prioriteiten: alle transacties met burgers en bedrijven digitaal, een efficiëntiesprong door interne digitalisering, interoperabiliteit tussen EU-landen en tussen bestuursniveaus van België, en een sterke boost voor de data-economie met open data.

  • Digitale transformatie van ondernemingen, innovatie en Green Deal. Gelet op het nieuwe Europese beleid om Europese dataruimten te creëren, stelt Agoria voor om een nationale 'Gaia-X'-hub op te zetten en ondernemingen te steunen om dataprojecten te delen en te ontwikkelen. Met ambitieuze investeringen in de ontwikkeling van AI in ondernemingen en in het oplossen van intergewestelijke maatschappelijke uitdagingen met AI.

  • Connectiviteit en infrastructuur. Voor een digitale infrastructuur van topniveau moet er een aangepast kader komen voor de uitrol van 5G, de veiling van frequentiebanden en de aanpassing van de emissienormen (aanbevolen door de EU en de WHO). Ook moeten de overheden investeren in connectiviteit op de belangrijkste transportassen om de positie van België als logistieke hub in Europa te versterken.

Agoria werkt samen met de diverse regeringen om die prioriteiten maximaal in het Belgisch plan te integreren. << (Lydia Heida) (foto: wrightstudio - 123RF)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Spin van elektronen in quantumdots bruikbaar als bit voor quantumcomputer?

TU Eindhoven onderzocht of de spin van elektronen in quantumdots is te manipuleren door de quantumdot in een nanodraad te onderwerpen aan trekkrachten, voor gebruik in quantumcomputers.

Hugo Thienpont wint SPIE Gold Medal Award

VUB-professor Hugo Thienpont, vicerector Innovatie- en Valorisatiebeleid en onderzoeksdirecteur van de VUB-onderzoeksgroep B-PHOT Brussels Photonics heeft de SPIE Gold Medal 2021 gewonnen.

Nieuwe materietoestand ontdekt: vloeibaar glas

Een internationaal onderzoeksteam heeft een nieuwe materietoestand ontdekt, namelijk vloeibaar glas, met structuureigenschappen die tot nu toe niet eerder zijn waargenomen.

Solvay lanceert waterstofplatform

In dit waterstofplatform gaat Solvay alle innovatie binnen het bedrijf samenbrengen voor de opkomende waterstofeconomie. Het gaat hierbij zowel om materiële als chemische oplossingen.

Biotechnologen bouwen kunstmatig chromosoom in gist

TU Delft onderzoekers kunnen het kunst­chromosoom gebruiken om gistcellen om te bouwen tot levende fabriekjes die in staat zijn om nuttige chemicaliën en zelfs medicijnen te produceren.

Mark Beunk is nieuwe general manager bij Kaspersky Benelux en Nordics

Mark Beunk zal als general manager bij Kaspersky toezicht houden op de verkoop en activiteiten in België, Nederland, Luxemburg, Zweden, Noorwegen, Denemarken, Finland en IJsland.

Robotchirurgie met een nieuw magnetisch systeem

UTwente gaat een systeem ontwikkelen voor magnetisch aangedreven robotchirurgie. Dit biedt een handiger en nauwkeuriger alternatief voor tendon-aangedreven of handmatige instrumenten.

Verbindende factor vernieuwde proceslijn Feed Design Lab

Feed Design Lab, het praktijkonderzoek & educatiecentrum voor innovatie en verduurzaming van de diervoerindustrie, heeft zijn vernieuwde proeffabriek in gebruik genomen.

B&R vereenvoudigt het beheer van gebruikersgroepen

B&R heeft het centrale gebruikersbeheer op fabrieksniveau vereenvoudigd. Met de mapp UserX softwaremodule is het nu mogelijk diensten op basis van LDAP (Lightweight Directory Access Protocol) te gebruiken om gecentraliseerd beheer van gebruikers en -groepen te implementeren. Bijvoorbeeld met behulp van Active Directory van Microsoft. >>

Partners