Photovoltatronics: slimme, communicerende zonnecellen onderzocht

Onderzoek & Wetenschap 25/11/2020 11:07:29

TU Delft gaat zonnecellen zo ontwerpen dat er sprake is van een nieuwe component die naast elektriciteitsopwekking ook informatie kan verwerken en delen.

Lees hieronder verder   
Verwant

Rapport uitgebracht over hernieuwbare energie in Europa in 2018 en 2019

Focus Open Innovation Challenge op innovatieve offshore windtoepassingen

Solvay lanceert waterstofplatform

Siemens white paper over Grid Edge readiness

Zinksmelter Nyrstar installeert reuzenbatterij voor energieopslag

Wat zijn de alternatieven voor fossiele brandstof voor stoomproductie?

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Handhaving van octrooirechten

Het Ingenieurshuis - Antwerpen

van 26/01/2021 tot 14/12/2021

New dimensions of adaptive manufacturing

B&R online event

woensdag 27 januari 2021

Alternatief fossiele brandstof voor stoomproductie

Webinar

vrijdag 29 januari 2021

Postgraduaat Vastgoedkunde

Leuven of Kortrijk

van 4/02/2021 tot 10/12/2021

Toekomst federaal energiebeleid

Webinar

woensdag 10 februari 2021

'Digital Twin' versterkt maakindustrie?

Online event

vrijdag 12 februari 2021

Keuze van de redactie

(19/1) Gimv verkoopt telecomspecialist OTN Systems

(19/1) VINCI Energies heeft Legendre Conveyors overgenomen

(15/1) Campine start nieuwe antimoonrecyclage

(14/1) Solvay lanceert waterstofplatform

(12/1) Zinksmelter Nyrstar installeert reuzenbatterij voor energieopslag

(11/1) Slimme radar in Gentse haven laat optimaal gebruik windturbines toe

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE Volgens Delftse onderzoekers is er nog veel meer uit zonne-energie te halen als zonnecellen ook informatie verwerken en delen. Dit nieuwe onderzoeksdomein heet Photovoltatronics.

Miro Zeman, hoogleraar bij TU Delft, stelt: ‘Normaal ontvangen zonnecellen licht en leveren ze elektra. Zo’n lichtdeeltje heet een foton, en een elektrisch geladen deeltje een elektron. Beiden zijn dragers van energie."

"Maar ze kunnen tegelijk ook informatiedragers zijn. Ons idee is om deze twee eigenschappen slim te combineren en samen te voegen in zonnecellen."

"Hierdoor kunnen zonnecellen met elkaar en met andere apparaten communiceren zodat alle opgewekte energie precies op de plek terecht komt waar het nodig is. Op die manier ontketenen wij een slimme zonne-revolutie.’

Zonne-energie speelt een doorslaggevende rol in de energietransitie. Zonnestroom kan in 2050 minstens een kwart van onze energiebehoefte afdekken, blijkt uit voorspellingen van het Internationaal Agentschap voor hernieuwbare energie.

Dat brengt veel uitdagingen met zich mee. Hoe kun je in een stedelijke omgeving, het maximale uit zonne-energie halen? En hoe is deze energie te gebruiken in onze huiskamers?

‘Dit soort vragen kunnen we enkel beantwoorden door diverse expertises te bundelen in één onderzoeksdomein,’ stelt Zeman. ‘Photovoltatronics is daarom een belangrijke katalysator op weg naar een duurzame toekomst.’

Ziar: ‘Een zonnecel wordt straks uitgerust met ingebouwde intelligentie, energieopslagcapaciteit en draadloze communicatie. Daardoor wekt een zonnepaneel energie op, en speelt het ook een actieve rol. Denk aan in ramen geïntegreerde zonnecellen die tegelijk daglicht, koeling en zonwering van een gebouw reguleren. Of aan flexibele zonnecellen in de bekleding van je bank die energie genereren, of een zonnelamp die aangaat als-ie het te donker vindt.’

Collega Olindo Isabella vult aan: "Je kan er ook in een medische omgeving gebruik van maken. Stel, je maakt een micro-zonnecelletje dat infraroodlicht omzet in elektra, en stopt het in je lichaam. De gegenereerde elektrische energie kan dan, met behulp van een geïntegreerde sensor, er voor zorgen dat je hartslag stijgt en je bloedsomloop gestimuleerd wordt." << (Lydia Heida) (foto: TU Delft)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Spin van elektronen in quantumdots bruikbaar als bit voor quantumcomputer?

TU Eindhoven onderzocht of de spin van elektronen in quantumdots is te manipuleren door de quantumdot in een nanodraad te onderwerpen aan trekkrachten, voor gebruik in quantumcomputers.

Hugo Thienpont wint SPIE Gold Medal Award

VUB-professor Hugo Thienpont, vicerector Innovatie- en Valorisatiebeleid en onderzoeksdirecteur van de VUB-onderzoeksgroep B-PHOT Brussels Photonics heeft de SPIE Gold Medal 2021 gewonnen.

Nieuwe materietoestand ontdekt: vloeibaar glas

Een internationaal onderzoeksteam heeft een nieuwe materietoestand ontdekt, namelijk vloeibaar glas, met structuureigenschappen die tot nu toe niet eerder zijn waargenomen.

Solvay lanceert waterstofplatform

In dit waterstofplatform gaat Solvay alle innovatie binnen het bedrijf samenbrengen voor de opkomende waterstofeconomie. Het gaat hierbij zowel om materiële als chemische oplossingen.

Biotechnologen bouwen kunstmatig chromosoom in gist

TU Delft onderzoekers kunnen het kunst­chromosoom gebruiken om gistcellen om te bouwen tot levende fabriekjes die in staat zijn om nuttige chemicaliën en zelfs medicijnen te produceren.

Mark Beunk is nieuwe general manager bij Kaspersky Benelux en Nordics

Mark Beunk zal als general manager bij Kaspersky toezicht houden op de verkoop en activiteiten in België, Nederland, Luxemburg, Zweden, Noorwegen, Denemarken, Finland en IJsland.

Robotchirurgie met een nieuw magnetisch systeem

UTwente gaat een systeem ontwikkelen voor magnetisch aangedreven robotchirurgie. Dit biedt een handiger en nauwkeuriger alternatief voor tendon-aangedreven of handmatige instrumenten.

Verbindende factor vernieuwde proceslijn Feed Design Lab

Feed Design Lab, het praktijkonderzoek & educatiecentrum voor innovatie en verduurzaming van de diervoerindustrie, heeft zijn vernieuwde proeffabriek in gebruik genomen.

B&R vereenvoudigt het beheer van gebruikersgroepen

B&R heeft het centrale gebruikersbeheer op fabrieksniveau vereenvoudigd. Met de mapp UserX softwaremodule is het nu mogelijk diensten op basis van LDAP (Lightweight Directory Access Protocol) te gebruiken om gecentraliseerd beheer van gebruikers en -groepen te implementeren. Bijvoorbeeld met behulp van Active Directory van Microsoft. >>

Partners