Photovoltatronics: slimme, communicerende zonnecellen onderzocht
Onderzoek & Wetenschap 25/11/2020 11:07:29
TU Delft gaat zonnecellen zo ontwerpen dat er sprake is van een nieuwe component die naast elektriciteitsopwekking ook informatie kan verwerken en delen.
Rapport uitgebracht over hernieuwbare energie in Europa in 2018 en 2019
Focus Open Innovation Challenge op innovatieve offshore windtoepassingen
Solvay lanceert waterstofplatform
Siemens white paper over Grid Edge readiness
Zinksmelter Nyrstar installeert reuzenbatterij voor energieopslag
Wat zijn de alternatieven voor fossiele brandstof voor stoomproductie?
>> Meer verwant nieuwsHandhaving van octrooirechten
Het Ingenieurshuis - Antwerpen
van 26/01/2021 tot 14/12/2021
New dimensions of adaptive manufacturing
B&R online event
woensdag 27 januari 2021
Alternatief fossiele brandstof voor stoomproductie
Webinar
vrijdag 29 januari 2021
Postgraduaat Vastgoedkunde
Leuven of Kortrijk
van 4/02/2021 tot 10/12/2021
Toekomst federaal energiebeleid
Webinar
woensdag 10 februari 2021
'Digital Twin' versterkt maakindustrie?
Online event
vrijdag 12 februari 2021
(19/1) Gimv verkoopt telecomspecialist OTN Systems
(19/1) VINCI Energies heeft Legendre Conveyors overgenomen
(15/1) Campine start nieuwe antimoonrecyclage
(14/1) Solvay lanceert waterstofplatform
(12/1) Zinksmelter Nyrstar installeert reuzenbatterij voor energieopslag
(11/1) Slimme radar in Gentse haven laat optimaal gebruik windturbines toe
>> Meer blikvangersENGINEERINGNET.BE Volgens Delftse onderzoekers is er nog veel meer uit zonne-energie te halen als zonnecellen ook informatie verwerken en delen. Dit nieuwe onderzoeksdomein heet Photovoltatronics.
Miro Zeman, hoogleraar bij TU Delft, stelt: ‘Normaal ontvangen zonnecellen licht en leveren ze elektra. Zo’n lichtdeeltje heet een foton, en een elektrisch geladen deeltje een elektron. Beiden zijn dragers van energie."
"Maar ze kunnen tegelijk ook informatiedragers zijn. Ons idee is om deze twee eigenschappen slim te combineren en samen te voegen in zonnecellen."
"Hierdoor kunnen zonnecellen met elkaar en met andere apparaten communiceren zodat alle opgewekte energie precies op de plek terecht komt waar het nodig is. Op die manier ontketenen wij een slimme zonne-revolutie.’
Zonne-energie speelt een doorslaggevende rol in de energietransitie. Zonnestroom kan in 2050 minstens een kwart van onze energiebehoefte afdekken, blijkt uit voorspellingen van het Internationaal Agentschap voor hernieuwbare energie.
Dat brengt veel uitdagingen met zich mee. Hoe kun je in een stedelijke omgeving, het maximale uit zonne-energie halen? En hoe is deze energie te gebruiken in onze huiskamers?
‘Dit soort vragen kunnen we enkel beantwoorden door diverse expertises te bundelen in één onderzoeksdomein,’ stelt Zeman. ‘Photovoltatronics is daarom een belangrijke katalysator op weg naar een duurzame toekomst.’
Ziar: ‘Een zonnecel wordt straks uitgerust met ingebouwde intelligentie, energieopslagcapaciteit en draadloze communicatie. Daardoor wekt een zonnepaneel energie op, en speelt het ook een actieve rol. Denk aan in ramen geïntegreerde zonnecellen die tegelijk daglicht, koeling en zonwering van een gebouw reguleren. Of aan flexibele zonnecellen in de bekleding van je bank die energie genereren, of een zonnelamp die aangaat als-ie het te donker vindt.’
Collega Olindo Isabella vult aan: "Je kan er ook in een medische omgeving gebruik van maken. Stel, je maakt een micro-zonnecelletje dat infraroodlicht omzet in elektra, en stopt het in je lichaam. De gegenereerde elektrische energie kan dan, met behulp van een geïntegreerde sensor, er voor zorgen dat je hartslag stijgt en je bloedsomloop gestimuleerd wordt." << (Lydia Heida) (foto: TU Delft)