Goedkope en groene waterstof op industriële schaal
Economie 26/11/2020 8:22:38
TNO en andere vooraanstaande kennisinstellingen in Europa lanceren voorstellen om elektrolyse van waterstof met duurzame energie op grotere schaal snel te introduceren, tegen lagere kosten.
Rapport uitgebracht over hernieuwbare energie in Europa in 2018 en 2019
Focus Open Innovation Challenge op innovatieve offshore windtoepassingen
Solvay lanceert waterstofplatform
Siemens white paper over Grid Edge readiness
Zinksmelter Nyrstar installeert reuzenbatterij voor energieopslag
Wat zijn de alternatieven voor fossiele brandstof voor stoomproductie?
>> Meer verwant nieuwsHandhaving van octrooirechten
Het Ingenieurshuis - Antwerpen
van 26/01/2021 tot 14/12/2021
New dimensions of adaptive manufacturing
B&R online event
woensdag 27 januari 2021
Alternatief fossiele brandstof voor stoomproductie
Webinar
vrijdag 29 januari 2021
Postgraduaat Vastgoedkunde
Leuven of Kortrijk
van 4/02/2021 tot 10/12/2021
Toekomst federaal energiebeleid
Webinar
woensdag 10 februari 2021
'Digital Twin' versterkt maakindustrie?
Online event
vrijdag 12 februari 2021
(19/1) Gimv verkoopt telecomspecialist OTN Systems
(19/1) VINCI Energies heeft Legendre Conveyors overgenomen
(15/1) Campine start nieuwe antimoonrecyclage
(14/1) Solvay lanceert waterstofplatform
(12/1) Zinksmelter Nyrstar installeert reuzenbatterij voor energieopslag
(11/1) Slimme radar in Gentse haven laat optimaal gebruik windturbines toe
>> Meer blikvangersENGINEERINGNET.BE - Groene waterstof, geproduceerd met behulp van duurzame bronnen als zon en wind, speelt een cruciale rol in de energietransitie.
Maar er moet nog veel gebeuren om deze schone energiedrager op industriële schaal en tegen aanvaardbare kosten te produceren in Europa.
Het Nederlandse onderzoekscentrum TNO doet nu samen met Fraunhofer IFAM en ISE, Forschungszentrum Jülich, SINTEF uit Noorwegen en CEA uit Frankrijk een aantal voorstellen hiertoe.
Ook andere Europese kennisinstellingen hebben het pleidooi omarmd, evenals het netwerk Hydrogen Europe Research, dat enkele honderden bedrijven en organisaties op het gebied van waterstof vertegenwoordigt.
Rondom groene waterstof leven wereldwijd hooggespannen verwachtingen en grote ambities. Zo presenteert de Europese Commissie in haar waterstofstrategie een doelstelling van 6 GW voor 2024 en 40 GW in 2030.
Ter vergelijking: de totale geïnstalleerde wereldwijde water-elektrolyse capaciteit ligt nu rond 170 MW. Om de ambities te realiseren, moeten de productiekosten van elektrolysers voor waterstof drastisch omlaag.
De onderzoekers beschrijven de voor- en nadelen van de huidige elektrolysers en signaleren waar verbeteringen nodig zijn. Het gaat daarbij om een goede balans tussen kosten, prestaties en duurzaamheid. Zo moet er een alternatief komen, bijvoorbeeld op basis van recycling, voor de schaarse grondstoffen en zeldzame metalen die nu in elektrolysers zitten.
Ook de productiemethode, voor een deel nog handmatig, kan en moet veel efficiënter en goedkoper. Een andere horde is de versnippering van de keten van fabrikanten, toeleveranciers en kennisinstellingen over Europa. Innovaties die nodig zijn om een nieuwe generatie elektrolysers te ontwikkelen worden daardoor geremd. Ook ontbreekt het aan voldoende vraag naar groene waterstof, mede omdat de kosten nog te hoog zijn.
Om de ontwikkelingen te ondersteunen en te helpen versnellen, stellen de Europese kennisinstellingen voor om intensiever en gerichter samen te werken. Daartoe zijn drie doelen gesteld: verbinden van waterstoflaboratoria, vaststellen van duidelijke prestatienormen en monitoring van de prestaties van gesubsidieerde pilots.
Om deze doelstellingen te bereiken, is steun nodig van nationale regeringen en EU-beleidsmakers op de volgende onderwerpen: