Cryomodules ontwikkeld voor onderzoeksreactor MYRRHA
Onderzoek & Wetenschap 1/12/2020 11:55:08
MYRRHA werkt alleen bij een temperatuur van 2 Kelvin, waar cryomodules voor zorgen. Het Franse bedrijf SDMS, La Chaudronnerie Blanche ontwikkelde hiervoor recent een protoype.
Odysseusprogramma brengt 13 toponderzoekers naar Vlaanderen
VUB steekt 2,6 miljoen euro extra in wetenschappelijk onderzoek
STEREO III-project MUZUBI: vulkaanrisico bepalen met interferometrie
Onderzoek: dunne plastics synchroniseren hun schommeling
Nieuw mondiaal dataplatform koppelt genetische en metabole data
Vlaanderen investeert jaarlijks vijf miljoen euro in Open Science
>> Meer verwant nieuwsSmart Electrical Grid & Heat Grid Buildings
Live Webinar
van 21/04/2021 tot 28/04/2021
CE-machinerichtlijn 2006-42-EG
Online cursus IE-net
van 27/04/2021 tot 6/05/2021
EPLAN Virtual Fair
Online
van 28/04/2021 tot 29/04/2021
Analyse van het machinepark
online seminarie: datagestuurde optimalisering van bediening en onderhoud
donderdag 29 april 2021
Grand Paris Express
Live Webinar
dinsdag 4 mei 2021
Sensor+Test 2021
Online event
van 4/05/2021 tot 6/05/2021
(15/4) Prototype voor fysiek internet in haven Antwerpen en Zeebrugge
(14/4) Eerste twee nieuwe KM3NeT-detectorlijnen geïnstalleerd
(13/4) Start-up maakt biobrandstoffen en polymeren uit CO2
(12/4) BYD installeert bladbatterijen in alle elektrische auto’s
(8/4) Eerste groene waterstoffabrieken North Sea Port in ontwerpfase
(7/4) Hugo Thienpont: ”Over fotonica en jong bloed” - topingenieur
>> Meer blikvangersENGINEERINGNET.BE - SCK CEN werkt momenteel intensief aan de bouw van MYRRHA, ’s werelds eerste door een deeltjesversneller aangedreven onderzoeksreactor. Het bijzondere aan die configuratie – Accelerator Driven System – is de subkritische kern van de reactor.
De kern heeft niet voldoende splijtbaar materiaal om de kettingreactie spontaan in stand te houden en moet daarom voortdurend gevoed worden door een externe neutronenbron. “Daar komt de deeltjesversneller in het spel”, aldus Dirk Vandeplassche, fysicus en specialist in deeltjesversnellers.
MYRRHA’s deeltjesversneller bestaat uit een injector met een ionenbron en een Radio Frequency Quadrupole, en een aaneenschakeling van magneten en caviteiten. De protonenbundel zal versneld worden om die uiteindelijk op een spallatiedoelwit in het hart van de reactorkern af te vuren.
“Om het energieverlies van de versneller drastisch te verminderen, hebben we supergeleiding nodig”, stelt Vandeplassche. Supergeleiding is het verschijnsel waarbij de elektrische weerstand van bepaalde materialen onder een bepaalde temperatuur verdwijnt. “De temperatuur die wij nodig hebben, ligt op 2 Kelvin.”
Om die temperatuur te bereiken, dient SCK CEN cryomodules te installeren. De cryomodules zorgen voor deze koeling, wat de caviteiten in staat stelt om hun werk te verrichten, met name voor het versnellen van de protonenbundel.
SCK CEN nam – via een openbare aanbesteding – het Franse bedrijf SDMS, La Chaudronnerie Blanche onder de arm. Het bedrijf heeft nu de ontwikkeling van een volledige cryostaat voor een prototype cryomodule afgerond.
De cryostaat bestaat uit diverse elementen waaronder een vacüumkamer, een koperen hitteschild en cryogene tank. Het geheel wordt op dit moment onderworpen aan strenge betrouwbaarheid- en veiligheidstesten in Orsay te Frankrijk.
MYRRHA is ’s werelds eerste onderzoeksreactor die door een deeltjesversneller wordt aangedreven. MYRRHA opent de weg naar ontelbare veelbelovende technologieën en toepassingen, bijvoorbeeld om het beheer van nucleair afval te optimaliseren en nieuwe medische radio-isotopen te produceren. << (Lydia Heida) (foto: SCK CEN)