InWareDrones-project: inventarisatie met behulp van drones en RFID

Technisch nieuws 2/12/2020 11:26:24

Aucxis werkte mee aan een drone inventarisatie­oplossing voor 'hoge' magazijnen. Rondvliegen, obstakels ontwijken, zichzelf herladen,… Deze drone doet het zonder menselijke tussenkomst.

Lees hieronder verder   
Verwant

VINCI Energies heeft Legendre Conveyors overgenomen

Onbemand varen mogelijk door 3D-sonarsensoren

All Weather Terminal in North Sea Port in gebruik genomen

Voordelen van modelgebaseerd ontwerp

Efficiëntere logistieke opleidingen met Virtual & Augmented Reality

Eerste Belgische e-truck levert bier zonder CO2-uitstoot

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Handhaving van octrooirechten

Het Ingenieurshuis - Antwerpen

van 26/01/2021 tot 14/12/2021

New dimensions of adaptive manufacturing

B&R online event

woensdag 27 januari 2021

Alternatief fossiele brandstof voor stoomproductie

Webinar

vrijdag 29 januari 2021

Postgraduaat Vastgoedkunde

Leuven of Kortrijk

van 4/02/2021 tot 10/12/2021

Toekomst federaal energiebeleid

Webinar

woensdag 10 februari 2021

'Digital Twin' versterkt maakindustrie?

Online event

vrijdag 12 februari 2021

Keuze van de redactie

(19/1) Gimv verkoopt telecomspecialist OTN Systems

(19/1) VINCI Energies heeft Legendre Conveyors overgenomen

(15/1) Campine start nieuwe antimoonrecyclage

(14/1) Solvay lanceert waterstofplatform

(12/1) Zinksmelter Nyrstar installeert reuzenbatterij voor energieopslag

(11/1) Slimme radar in Gentse haven laat optimaal gebruik windturbines toe

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Een groep van technologische partners (imec, DroneMatrix, ID Logistics Belgium, In2power, Octinion, Flanders Make en Aucxis) werkte de voorbije twee jaar aan een autonome drone in­ven­tarisatie­oplos­sing voor 'hoge' magazijnen. De drone opereert volledig zelfstandig: rondvliegen, obstakels ontwijken, zichzelf herladen,… Allemaal zonder menselijke tussenkomst.

Naast de overkoepelende projectleiding was Aucxis binnen dit collaboratief onderzoeksproject InWareDrones verantwoordelijk voor het RFID-gedeelte van de oplossing.

Voorraadcontrole in warenhuizen en magazijnen gebeurt vaak nog manueel, wat het een zeer arbeidsintensieve taak maakt. Om dit tijdrovende en foutgevoelige proces efficiënter te laten verlopen, is er nood aan geautomatiseerde systemen, vooral in hoge magazijnen. Het InWareDrones-onderzoeksprojectteam ontwikkelde een drone die autonoom doorheen rekken kan vliegen om de voorraad te controleren.

Gezien de hoge leessnelheid vormde RFID een interessante technologie. De focus van Aucxis lag op het bouwen van een compacte en vooral lichte RFID-oplossing voor het identificeren en lokaliseren van paletten.

Pieter Suanet, Project Lead InWareDrones en R&D Engineer bij Aucxis: “Het uiteindelijke dronesysteem heeft zowel RFID als visie (4 camera's) aan boord. De RFID-oplossing bestaat uit twee antenne-arrays waarmee we RFID-straling uitsturen in vooraf gedefinieerde richtingen, het zogenaamde ‘beam steering'.”

“Bij het afsluiten van het onderzoekstraject bleek de accuraatheid van de exacte lokalisatie door middel van RFID grofweg tussen de 80-95% te liggen, de inventaris an sich lag op 99,9%”, vervolgt hij. “Het exacte resultaat is vooral afhankelijk van de locatie van de RFID-labels: hoe centraler aangebracht op de pallet, hoe beter.”


Naast identificatie zijn er ook een groot aantal sensoren en technologieën aan boord om de drone nauwkeurig en veilig door het hoge magazijn te navigeren en autonoom te laten landen en opstijgen, namelijk SLAM, UWB, ArUco markers, LiDar, VLP en sensor fusion.

imec: “Het voornaamste doel van het project was om de kosten van voorraadbeheer te beperken. Een degelijk autonoom stockmanagement systeem bespaart de klant honderden werkuren, beperkt het aantal incidenten en levert kwalitatieve voorraadinformatie aan een veel hogere frequentie. Dankzij de samenwerking tussen researchers en industriële partners mogen we van een geslaagd traject spreken.” << (foto: Auxcis)

Voor meer informatie:
Aucxis RFID Solutions
Zavelstraat 40 - 9190 Stekene
Tel. +32 (0)3 790 17 - info@aucxis.com - www.aucxis.com/nl/rfid

<< Bericht van de redactie: dit is een ingezonden mededeling, die mogelijk niet vrij is van commerciële invloeden. De verantwoordelijkheid voor de verstrekte technische en andere gegevens berust volledig bij de vermelde leverancier of fabrikant. >>

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Spin van elektronen in quantumdots bruikbaar als bit voor quantumcomputer?

TU Eindhoven onderzocht of de spin van elektronen in quantumdots is te manipuleren door de quantumdot in een nanodraad te onderwerpen aan trekkrachten, voor gebruik in quantumcomputers.

Hugo Thienpont wint SPIE Gold Medal Award

VUB-professor Hugo Thienpont, vicerector Innovatie- en Valorisatiebeleid en onderzoeksdirecteur van de VUB-onderzoeksgroep B-PHOT Brussels Photonics heeft de SPIE Gold Medal 2021 gewonnen.

Nieuwe materietoestand ontdekt: vloeibaar glas

Een internationaal onderzoeksteam heeft een nieuwe materietoestand ontdekt, namelijk vloeibaar glas, met structuureigenschappen die tot nu toe niet eerder zijn waargenomen.

Solvay lanceert waterstofplatform

In dit waterstofplatform gaat Solvay alle innovatie binnen het bedrijf samenbrengen voor de opkomende waterstofeconomie. Het gaat hierbij zowel om materiële als chemische oplossingen.

Biotechnologen bouwen kunstmatig chromosoom in gist

TU Delft onderzoekers kunnen het kunst­chromosoom gebruiken om gistcellen om te bouwen tot levende fabriekjes die in staat zijn om nuttige chemicaliën en zelfs medicijnen te produceren.

Mark Beunk is nieuwe general manager bij Kaspersky Benelux en Nordics

Mark Beunk zal als general manager bij Kaspersky toezicht houden op de verkoop en activiteiten in België, Nederland, Luxemburg, Zweden, Noorwegen, Denemarken, Finland en IJsland.

Robotchirurgie met een nieuw magnetisch systeem

UTwente gaat een systeem ontwikkelen voor magnetisch aangedreven robotchirurgie. Dit biedt een handiger en nauwkeuriger alternatief voor tendon-aangedreven of handmatige instrumenten.

Verbindende factor vernieuwde proceslijn Feed Design Lab

Feed Design Lab, het praktijkonderzoek & educatiecentrum voor innovatie en verduurzaming van de diervoerindustrie, heeft zijn vernieuwde proeffabriek in gebruik genomen.

B&R vereenvoudigt het beheer van gebruikersgroepen

B&R heeft het centrale gebruikersbeheer op fabrieksniveau vereenvoudigd. Met de mapp UserX softwaremodule is het nu mogelijk diensten op basis van LDAP (Lightweight Directory Access Protocol) te gebruiken om gecentraliseerd beheer van gebruikers en -groepen te implementeren. Bijvoorbeeld met behulp van Active Directory van Microsoft. >>

Partners