Verticale ventilatie voor minder virus

Onderzoek & Wetenschap 3/12/2020 9:32:49

Een Duits consortium testte een verticaal ventilatie­concept dat gebruik maakt van ruimtevaart­technologie, en vergeleek de prestaties bij het indammen van het coronavirus met... open vensters.

Lees hieronder verder   
Verwant

Nieuwe biosensor regelt automatische medicijndosering

Robotchirurgie met een nieuw magnetisch systeem

Genetische code SARS-CoV-2 snel op te sporen via deep-learning

Arteriële regeneratieve prothesen stap dichterbij

MegaBodies verbeteren Cryo-EM op VUB campus

VITO krijgt Europese accreditatie voor testen mondmaskers

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Handhaving van octrooirechten

Het Ingenieurshuis - Antwerpen

van 26/01/2021 tot 14/12/2021

New dimensions of adaptive manufacturing

B&R online event

woensdag 27 januari 2021

Alternatief fossiele brandstof voor stoomproductie

Webinar

vrijdag 29 januari 2021

Postgraduaat Vastgoedkunde

Leuven of Kortrijk

van 4/02/2021 tot 10/12/2021

Toekomst federaal energiebeleid

Webinar

woensdag 10 februari 2021

'Digital Twin' versterkt maakindustrie?

Online event

vrijdag 12 februari 2021

Keuze van de redactie

(19/1) Gimv verkoopt telecomspecialist OTN Systems

(19/1) VINCI Energies heeft Legendre Conveyors overgenomen

(15/1) Campine start nieuwe antimoonrecyclage

(14/1) Solvay lanceert waterstofplatform

(12/1) Zinksmelter Nyrstar installeert reuzenbatterij voor energieopslag

(11/1) Slimme radar in Gentse haven laat optimaal gebruik windturbines toe

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Dit Next Generation Class Room ventilatie­concept van OHB System AG mikt op het verdringen en zo snel en efficiënt mogelijk filteren van mogelijk met virus besmette lucht en op het voorkomen dat die lucht zich ongecontroleerd in de kamer mengt.

Het Duitse OHB System, dochter van het technologie- en ruimtevaartconcern OHB SE, en de HT Group, die gespecialiseerd is in laboratoria, operatiezalen en patiëntenkamers, en Dastex (cleanrooomtextiel) testten bij het Deutsche Zentrum für Luft- und Raumfahrt (DLR) in Göttingen dit verticaal ventilatieconcept.

In de test komt de gefilterde luchtstroom onderaan de kamer binnen en stroomt met een lage snelheid opwaarts langs de persoon en het hoofd, dat de aerosolbron bij uitstek is, naar de afzuiging aan het plafond. De uitgeademde lucht, die warmer is dan de omgevingslucht, versterkt deze luchtstroom.

De stijgende luchtstromen verminderen het horizontale uitdijen van de lucht en daarmee tegelijk het risico op besmetting van de volgende persoon. De idee is dat de verticaal stijgende luchtstroom een efficiëntere transmissieblokker is dan een open venster dat net wel horizontale luchtstromen creëert.

Hoe ging het Duitse Lucht- en Ruimtevaartcentrum (DLR) in die meerdagentests tewerk? Tot 15 dummies, omwikkeld met een warmtedraad, bootsten de warmteafgifte na van zittende mensen in verschillende opstellingen -een klaslokaal, wachtkamer, restaurantruimte en bioscoopopstelling.

De ‘verwarmde' mannequins simuleerden ook de uitstoot van aërosolen. Via ventielen ter hoogte van het gelaat werd CO2 als traceergas in de ruimte losgelaten. In die verschillende opstellingen werden dan concentratiemetingen gedaan. Wat is het aandeel frisse lucht ter hoogte van het gelaat? Wat is de afvoer van gebruikte lucht?

“Uit het onderzoek van het OHB-HT Next Generation Classroom-ventilatieconcept is gebleken dat het geteste prototype kan worden gebruikt om een ??stabiele luchtstroom direct naar het afzuigsysteem te realiseren”, aldus Dr. Andreas Westhoff die de stromingsproeven uitvoerde.De warme lucht, die mensen zelf genereren, ondersteunt het effect. Dit vermindert de ongecontroleerde verspreiding van met virussen en bacteriën besmette aerosolen en voert de lucht effectief in het filtersysteem.

“Het bleek dat het risico voor mensen in de directe omgeving sterk afnam”, aldus dr. Axel Müller, verantwoordelijke voor het concept. Het consortium plant nu praktijktests in een échte school, seminariezaal of restaurant. De komende weken worden ook speekseldeeltjes gesimuleerd.

Het installeren van de retrofitset voor ventilatiesystemen zou geen al te grote structurele wijzigingen vergen: een ventilator, een HEPA-fijnstof filterunit en een textielen luchtslang uit de lucht- en ruimtevaart.

HEPA-filters en textielslangen kunnen gereinigd/gedesinfecteerd en herbruikt worden. Het concept mikt overigens niet enkel op virussen maar ook op pollen, bacteriën, schimmels, fijnstof, ... << (Luc De Smet) (foto’s: © DLR)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Spin van elektronen in quantumdots bruikbaar als bit voor quantumcomputer?

TU Eindhoven onderzocht of de spin van elektronen in quantumdots is te manipuleren door de quantumdot in een nanodraad te onderwerpen aan trekkrachten, voor gebruik in quantumcomputers.

Hugo Thienpont wint SPIE Gold Medal Award

VUB-professor Hugo Thienpont, vicerector Innovatie- en Valorisatiebeleid en onderzoeksdirecteur van de VUB-onderzoeksgroep B-PHOT Brussels Photonics heeft de SPIE Gold Medal 2021 gewonnen.

Nieuwe materietoestand ontdekt: vloeibaar glas

Een internationaal onderzoeksteam heeft een nieuwe materietoestand ontdekt, namelijk vloeibaar glas, met structuureigenschappen die tot nu toe niet eerder zijn waargenomen.

Solvay lanceert waterstofplatform

In dit waterstofplatform gaat Solvay alle innovatie binnen het bedrijf samenbrengen voor de opkomende waterstofeconomie. Het gaat hierbij zowel om materiële als chemische oplossingen.

Biotechnologen bouwen kunstmatig chromosoom in gist

TU Delft onderzoekers kunnen het kunst­chromosoom gebruiken om gistcellen om te bouwen tot levende fabriekjes die in staat zijn om nuttige chemicaliën en zelfs medicijnen te produceren.

Mark Beunk is nieuwe general manager bij Kaspersky Benelux en Nordics

Mark Beunk zal als general manager bij Kaspersky toezicht houden op de verkoop en activiteiten in België, Nederland, Luxemburg, Zweden, Noorwegen, Denemarken, Finland en IJsland.

Robotchirurgie met een nieuw magnetisch systeem

UTwente gaat een systeem ontwikkelen voor magnetisch aangedreven robotchirurgie. Dit biedt een handiger en nauwkeuriger alternatief voor tendon-aangedreven of handmatige instrumenten.

Verbindende factor vernieuwde proceslijn Feed Design Lab

Feed Design Lab, het praktijkonderzoek & educatiecentrum voor innovatie en verduurzaming van de diervoerindustrie, heeft zijn vernieuwde proeffabriek in gebruik genomen.

B&R vereenvoudigt het beheer van gebruikersgroepen

B&R heeft het centrale gebruikersbeheer op fabrieksniveau vereenvoudigd. Met de mapp UserX softwaremodule is het nu mogelijk diensten op basis van LDAP (Lightweight Directory Access Protocol) te gebruiken om gecentraliseerd beheer van gebruikers en -groepen te implementeren. Bijvoorbeeld met behulp van Active Directory van Microsoft. >>

Partners