Verticale ventilatie voor minder virus

Onderzoek & Wetenschap 3/12/2020 9:32:49

Een Duits consortium testte een verticaal ventilatie­concept dat gebruik maakt van ruimtevaart­technologie, en vergeleek de prestaties bij het indammen van het coronavirus met... open vensters.

Lees hieronder verder   
Verwant

Bouw Antwerps innovatief vaccincentrum van start gegaan

Kunstmatige intelligentie zoekt nieuwe antibiotica

Nieuwe biosensor regelt automatische medicijndosering

Robotchirurgie met een nieuw magnetisch systeem

Genetische code SARS-CoV-2 snel op te sporen via deep-learning

Arteriële regeneratieve prothesen stap dichterbij

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Alternatief fossiele brandstof voor stoomproductie

Webinar

vrijdag 29 januari 2021

Postgraduaat Vastgoedkunde

Leuven of Kortrijk

van 4/02/2021 tot 10/12/2021

Toekomst federaal energiebeleid

Webinar

woensdag 10 februari 2021

'Digital Twin' versterkt maakindustrie?

Online event

vrijdag 12 februari 2021

Interpack

Messe Düsseldorf

van 25/02/2021 tot 3/03/2021

Klimatisatie van gebouwen

Online

van 5/03/2021 tot 25/06/2021

Keuze van de redactie

(25/1) Deloitte opent nieuw duurzaam kantoor op West-Vlaamse innovatiecampus

(25/1) Pauwels Consulting heeft Nederlandse Javaspecialist overgenomen

(21/1) Jan De Nul baggert met 100% duurzame drop-in biobrandstof

(20/1) Siemens combineert offshore productie van groene waterstof

(19/1) Gimv verkoopt telecomspecialist OTN Systems

(19/1) VINCI Energies heeft Legendre Conveyors overgenomen

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Dit Next Generation Class Room ventilatie­concept van OHB System AG mikt op het verdringen en zo snel en efficiënt mogelijk filteren van mogelijk met virus besmette lucht en op het voorkomen dat die lucht zich ongecontroleerd in de kamer mengt.

Het Duitse OHB System, dochter van het technologie- en ruimtevaartconcern OHB SE, en de HT Group, die gespecialiseerd is in laboratoria, operatiezalen en patiëntenkamers, en Dastex (cleanrooomtextiel) testten bij het Deutsche Zentrum für Luft- und Raumfahrt (DLR) in Göttingen dit verticaal ventilatieconcept.

In de test komt de gefilterde luchtstroom onderaan de kamer binnen en stroomt met een lage snelheid opwaarts langs de persoon en het hoofd, dat de aerosolbron bij uitstek is, naar de afzuiging aan het plafond. De uitgeademde lucht, die warmer is dan de omgevingslucht, versterkt deze luchtstroom.

De stijgende luchtstromen verminderen het horizontale uitdijen van de lucht en daarmee tegelijk het risico op besmetting van de volgende persoon. De idee is dat de verticaal stijgende luchtstroom een efficiëntere transmissieblokker is dan een open venster dat net wel horizontale luchtstromen creëert.

Hoe ging het Duitse Lucht- en Ruimtevaartcentrum (DLR) in die meerdagentests tewerk? Tot 15 dummies, omwikkeld met een warmtedraad, bootsten de warmteafgifte na van zittende mensen in verschillende opstellingen -een klaslokaal, wachtkamer, restaurantruimte en bioscoopopstelling.

De ‘verwarmde' mannequins simuleerden ook de uitstoot van aërosolen. Via ventielen ter hoogte van het gelaat werd CO2 als traceergas in de ruimte losgelaten. In die verschillende opstellingen werden dan concentratiemetingen gedaan. Wat is het aandeel frisse lucht ter hoogte van het gelaat? Wat is de afvoer van gebruikte lucht?

“Uit het onderzoek van het OHB-HT Next Generation Classroom-ventilatieconcept is gebleken dat het geteste prototype kan worden gebruikt om een ??stabiele luchtstroom direct naar het afzuigsysteem te realiseren”, aldus Dr. Andreas Westhoff die de stromingsproeven uitvoerde.De warme lucht, die mensen zelf genereren, ondersteunt het effect. Dit vermindert de ongecontroleerde verspreiding van met virussen en bacteriën besmette aerosolen en voert de lucht effectief in het filtersysteem.

“Het bleek dat het risico voor mensen in de directe omgeving sterk afnam”, aldus dr. Axel Müller, verantwoordelijke voor het concept. Het consortium plant nu praktijktests in een échte school, seminariezaal of restaurant. De komende weken worden ook speekseldeeltjes gesimuleerd.

Het installeren van de retrofitset voor ventilatiesystemen zou geen al te grote structurele wijzigingen vergen: een ventilator, een HEPA-fijnstof filterunit en een textielen luchtslang uit de lucht- en ruimtevaart.

HEPA-filters en textielslangen kunnen gereinigd/gedesinfecteerd en herbruikt worden. Het concept mikt overigens niet enkel op virussen maar ook op pollen, bacteriën, schimmels, fijnstof, ... << (Luc De Smet) (foto’s: © DLR)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Ontwikkeling zonnefolies voor ramen en zonnepanelen

TNO ontwikkelt met universiteiten en bedrijven functionele folies voor ramen en gebouwgeïntegreerde zonnepanelen, om 20% van het energieverbruik van gebouwen te besparen.

Jan De Nul baggert met 100% duurzame drop-in biobrandstof

Vanaf 1 februari zal Jan De Nul in opdracht van de Vlaamse Overheid, agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK), zo’n 500.000 m³ zand op het strand van Raversijde aanbrengen.

Uniek resistentiegen tegen bladvlekkenziekte

Een internationaal consortium kan het resistente Stb16q-gen kloneren en succesvol in tarwe introduceren. Om zo de strijd aan te binden met de gevreesde schimmel Zymoseptoria tritici.

VIL IT-systemen leiden tot efficiëntere grenscontroles

In het project Digital Gateway2Governement werden systemen ontworpen voor gedigitaliseerde communicatie tussen de bedrijven en de overheidsdiensten die betrokken zijn bij de grenscontroles.

Groene waterstof moet energietransitie in Picardisch Wallonië versnellen

Luminus en het Agentschap voor Territoriale Ontwikkeling IDETA hebben een gezamenlijk project voorgesteld voor de ontwikkeling van vier groene waterstofstations in Picardisch Wallonië.

HTC-Enterprise als deel van de oplossing

HTC-Enterprise is een onderneming gegroeid uit de passie voor technologie en het ondernemerschap op zich. Het bedrijf biedt voor tal van bedrijven en sectoren een gepaste oplossing aan.

Kunstmatige intelligentie zoekt nieuwe antibiotica

Slimme software (kunstmatige intelligentie) van de Leidse en Wageningse universiteit doorzocht genomen van bacteriën en vond 42 clusters DNA die coderen voor eiwitten met antibiotica-werking.

DEME voert onderhoudsbaggerwerken op Schelde op LNG uit

Een dual fuel sleephopperzuiger van DEME voert sinds kort de onderhoudsbaggerwerken uit op de Schelde. Tijdens deze werken vaart het schip op LNG, een primeur in Vlaanderen.

Vernieuwde VPLog-i-R stroomsensor met Modbus interface

VPInstruments, fabrikant en wereldwijde leverancier van instrumentatie en monitoringssystemen voor perslucht en gassen, biedt nu een vernieuwde versie van de bewezen VPLog-i stroomsensor met een Modbus interface. De VPLog-i-R is het enige type Rogowski stroomsensor met RS485 (Modbus RTU) uitgang. >>

Partners