UNamur, SCK CEN en ULB sturen opnieuw raderdiertjes de ruimte in
Onderzoek & Wetenschap 7/12/2020 9:00:31
Uit een eerste experiment bleek dat gezonde raderdiertjes zich ook in de ruimte zonder problemen voortplanten. Tijdens de tweede missie wordt hun weerstand getest met beschadigd DNA.
Kunstmatige intelligentie zoekt nieuwe antibiotica
Nieuwe biosensor regelt automatische medicijndosering
Robotchirurgie met een nieuw magnetisch systeem
Genetische code SARS-CoV-2 snel op te sporen via deep-learning
Arteriële regeneratieve prothesen stap dichterbij
MegaBodies verbeteren Cryo-EM op VUB campus
>> Meer verwant nieuwsHandhaving van octrooirechten
Het Ingenieurshuis - Antwerpen
van 26/01/2021 tot 14/12/2021
New dimensions of adaptive manufacturing
B&R online event
woensdag 27 januari 2021
Alternatief fossiele brandstof voor stoomproductie
Webinar
vrijdag 29 januari 2021
Postgraduaat Vastgoedkunde
Leuven of Kortrijk
van 4/02/2021 tot 10/12/2021
Toekomst federaal energiebeleid
Webinar
woensdag 10 februari 2021
'Digital Twin' versterkt maakindustrie?
Online event
vrijdag 12 februari 2021
(21/1) Jan De Nul baggert met 100% duurzame drop-in biobrandstof
(20/1) Siemens combineert offshore productie van groene waterstof
(19/1) Gimv verkoopt telecomspecialist OTN Systems
(19/1) VINCI Energies heeft Legendre Conveyors overgenomen
(15/1) Campine start nieuwe antimoonrecyclage
(14/1) Solvay lanceert waterstofplatform
>> Meer blikvangersENGINEERINGNET.BE - Exact één jaar geleden, december 2019, vertrokken actieve raderdiertjes in het kader van het project Rotifers in Space (RISE) naar het International Space Station (ISS).
Ze bevonden zich gedurende twee weken in een baan rond de aarde, waar ze aan de effecten van de ruimte werden blootgesteld. Na een succesvolle vlucht onderzochten de wetenschappers de dieren op het vlak van hun voortplanting en genexpressie.
Uit de eerste, voorzichtige conclusies van het vorige ruimte-experiment blijkt dat gewichtloosheid hun vruchtbaarheid niet beïnvloedt. Ze schonken nakomelingen net zoals hun collega’s op aarde. Doordat ze zich klonen, kopiëren ze ook de mogelijke fouten die tijdens het DNA-herstel zijn ontstaan.
Terwijl nog niet alle resultaten van het eerste experiment binnen zijn, werden vorige zaterdag 1,8 miljoen uitgedroogde raderdiertjes met de raket van SpaceX naar het ISS gevlogen. Met het tweede experiment willen de projectpartners UNamur, SCK CEN en ULB weten welk effect gewichtloosheid én straling op het DNA-herstelmechanisme van levende organismen.
Voor het vertrek werden de raderdiertjes uitgedroogd en vervolgens bestraald in UNamur. Na uitdroging en bestraling is het genetisch materiaal volledig beschadigd en zijn de raderdiertjes inactief. Bij rehydratatie schieten ze als het ware weer wakker en herstellen ze de schade aan hun genetisch materiaal.
Doordat raderdiertjes zichzelf klonen, konden er zowel naar het ISS gestuurd worden als identieke kopieën op aarde gehouden worden om achteraf te kunnen vergelijken. Als de raderdiertjes ook door dit experiment walsen, levert dat een schat aan wetenschappelijke informatie op.
Het derde experiment, dat in 2025 op de planning staat, zal nog verder gaan om de extreme weerstand van de raderdiertjes te testen. << (Guy Leysen) (foto: UNamur - © Marc Guillaume)
Klik hier voor meer informatie over dit project >>
ACHTERGROND
Raderdiertjes zijn microscopisch klein (200 micrometer tot 1 millimeter). Ze zijn een van de enige diersoorten op aarde, die volledige uitdroging en hoge dosissen straling kunnen overleven. Sommige soorten, zoals de Bdelloidea Adineta vaga, planten zich voort zonder seks. De vrouwtjes klonen zich als het ware. <<