Industriële proefproductielijn maakt ontwerp van fotonische chips betaalbaar

Onderzoek & Wetenschap 7/12/2020 13:24:45

Geïntegreerde chips gebaseerd op fotonica (zogenaamde PIC's) gaan een grote rol gaan spelen in de toekomstige technologieën op het gebied van communicatie, detectie en quantumcomputers.

Lees hieronder verder   
Verwant

Conferentie over de toekomst van bordenbouw en schakelkasttechniek

DEME Offshore haalt Nederlands transport & installatie-contract binnen

Sectorbedrijven lanceren STEM-challenges voor jongeren

Siemens lanceert compacte en basis performance frequentieregelaar

Asma Boujtat wint de WATS 2021

Decentrale automatisering & modulaire machines

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Geologie en geotechniek: ondergronds verbond

Online webinar

van 2/03/2021 tot 9/03/2021

Klimatisatie van gebouwen

Online

van 5/03/2021 tot 25/06/2021

Decanteercentrifuges

Online

van 9/03/2021 tot 10/03/2021

Belgian Offshore Days

Ostend Sea P’lace

van 17/03/2021 tot 18/03/2021

Ventilatie van gebouwen in de strijd tegen COVID-19

Live Webinar

dinsdag 23 maart 2021

Panel Building. Made Smarter

Online event

dinsdag 23 maart 2021

Keuze van de redactie

(25/2) Nieuw platform biedt correctere berekening CO2-voetafdruk

(25/2) ABO-Group neemt Frans sonisch boorbedrijf over

(23/2) Vier nieuwe Fabrieken van de Toekomst in België

(22/2) KU Leuven en Fluxys testen waterstofpanelen

(18/2) Belgische primeur: waterstof ingezet in Antwerpse industriële installatie

(17/2) Onderzoek: spectaculair omslagpunt in emulsies van water en olie

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Fotonen kunnen grote afstanden afleggen in optische vezels, terwijl fotonische systemen informatiedichtheden bieden die stukken groter zijn dan elektronische systemen. Dit is veelbelovend voor fotonische geïntegreerde schakelingen (PIC's) en kan leiden tot snellere, nauwkeurigere en energiezuinigere apparaten voor detectie-, beeldvormings- en communicatietoepassingen.

De toeleveringsketens worden nu op elkaar afgestemd om de ontwikkeling van PIC-producten. JePPIX (Joint European Platform for Photonic Integration of Components and Circuit) JePPIX heeft bijvoorbeeld de kosten voor het maken van de eerste prototypes al terug gebracht dankzij hun open access foundry-model, waardoor veel vernieuwers en onderzoekers met PIC-technologieën hebben kunnen experimenteren.

Met behulp van het Pilot Manufacturing product verwijdert dit industriële platform nu het volgende obstakel om het maken van producten te vergemakkelijken. Met behulp van dit product kunnen bedrijven die niet over de nodige faciliteiten beschikken, op systematische wijze fabricageklare ontwerpen creëren en evalueren.

De toeleveringsketen bestaat uit leveranciers van ontwerptools, professionele ontwerpers, foundries en deskundigen op het gebied van testautomatisering. Deze nieuwe ontwikkeling maakt de belangrijkste technologische en operationele aspecten van PIC-fabricage openlijk toegankelijk voor zoveel mogelijk PIC-ontwikkelaars. Hierdoor zijn klanten in staat om de supply chain te configureren op basis van hun eigen expertise en eisen.

In termen van PIC's is indiumfosfide (InP) het materiaal bij uitstek als het gaat om prestaties. Integratie biedt de weg naar schaalvergroting en kosten. JePPIX's generieke fotonische integratieplatform maakt ook gebruik van een van de belangrijkste voordelen van het PIC-ontwikkelingsproces; namelijk de mogelijkheid om een grote verscheidenheid aan native circuitcomponenten zoals lasers, fotodetectoren en optische versterkers op te nemen op hetzelfde substraat.

Deze generieke integratiebenadering resulteert in stabielere en reproduceerbare prestaties in chips, een efficiënte ontwerpstroom en een snellere productie. << (Guy Leysen) (foto: TU/e)

Klik hier voor meer informatie over JePPIX en de pilotline >>

ACHTERGROND
JePPIX (consortium in 2006 opgericht) is een levendige gemeenschap van foundries, softwareleveranciers, test- en verpakkingsbedrijven, technologische vernieuwers, leveranciers en facilitators die een sleutelrol spelen in het bepalen van de weg naar de commercialisering van geïntegreerde fotonische apparaten. <<

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Vier nieuwe Fabrieken van de Toekomst in België

Cargill (Izegem), Danone (Rotselaar), Delhez Tôlerie (Thimister-Clermont) en L’Oréal (Libramont) zijn de nieuwe Factories of the Future, terwijl 5 bedrijven hun titel verlengd hebben.

DCI overgenomen door Pauwels Consulting

Pauwels Consulting, Belgische consultancykantoor gespecialiseerd in engineering, life sciences en IT, heeft het Sint-Niklase IT consultancybedrijf DCI overgenomen.

VINCI Energies behaalt Agoria-label ‘Employer ready for the future of work’

Het label is de erkenning voor het engagement dat VINCI Energies in België aangaat om zijn personeelsbeleid aan te passen aan de uitdagingen van de arbeidsmarkt van morgen.

Conferentie over de toekomst van bordenbouw en schakelkasttechniek

Op dinsdag 23 maart organiseren Rittal en Eplan België de online conferentie ‘Panel Building. Made Smarter’, een live event voor de schakelkastindustrie van de toekomst.

Infrabel gunt P&V Panels contracten na Europese aanbesteding

Infrabel heeft de contracten 400V algemeen laagspanningsborden (ALSB) en het PLP-project (elektrische bedieningsposten) verlengd. Het QF-contract is aan zijn vierde vernieuwing toe.

Brugge.Inc verwelkomt eerste (tech) start-ups

Drie maanden na de lancering namen Ikologik, Tomorrow.be, Promojagers en Webdoos onlangs als eerste (tech) start-ups hun intrek in de incubator van Brugge.Inc op het Stationsplein.

North Sea Port opgenomen in ‘North Sea-Baltic’ spoorcorridor

De Europese Commissie trekt op vraag van North Sea Port de spoorvrachtcorridor tussen de Noordzee en de Baltische Zee door naar de Kanaalzone Gent-Terneuzen.

Vraag naar RFID-technologie vanuit betonindustrie in de lift

RFID-integrator Aucxis heeft een toenemende vraag vanuit de markt genoteerd in verband met de inzetbaarheid van RFID-technologie in de betonsector.

Micro-Fulfillment na de pandemie

Een micro-fulfilment distributiestrategie kan bestaande/gesloten stedelijke winkelruimtes herbestemmen als hybride retail-/distributie­knoop­punten. Deze hubs bieden naast een snellere levering van bestellingen ook de mogelijkheid om consumenten te laten kiezen tussen thuislevering of afhalen. Deze trend is versneld door de Covid-19-crisis.

Partners