Industriële proefproductielijn maakt ontwerp van fotonische chips betaalbaar
Onderzoek & Wetenschap 7/12/2020 13:24:45
Geïntegreerde chips gebaseerd op fotonica (zogenaamde PIC's) gaan een grote rol gaan spelen in de toekomstige technologieën op het gebied van communicatie, detectie en quantumcomputers.
Conferentie over de toekomst van bordenbouw en schakelkasttechniek
DEME Offshore haalt Nederlands transport & installatie-contract binnen
Sectorbedrijven lanceren STEM-challenges voor jongeren
Siemens lanceert compacte en basis performance frequentieregelaar
Asma Boujtat wint de WATS 2021
Decentrale automatisering & modulaire machines
>> Meer verwant nieuwsGeologie en geotechniek: ondergronds verbond
Online webinar
van 2/03/2021 tot 9/03/2021
Klimatisatie van gebouwen
Online
van 5/03/2021 tot 25/06/2021
Decanteercentrifuges
Online
van 9/03/2021 tot 10/03/2021
Belgian Offshore Days
Ostend Sea P’lace
van 17/03/2021 tot 18/03/2021
Ventilatie van gebouwen in de strijd tegen COVID-19
Live Webinar
dinsdag 23 maart 2021
Panel Building. Made Smarter
Online event
dinsdag 23 maart 2021
(25/2) Nieuw platform biedt correctere berekening CO2-voetafdruk
(25/2) ABO-Group neemt Frans sonisch boorbedrijf over
(23/2) Vier nieuwe Fabrieken van de Toekomst in België
(22/2) KU Leuven en Fluxys testen waterstofpanelen
(18/2) Belgische primeur: waterstof ingezet in Antwerpse industriële installatie
(17/2) Onderzoek: spectaculair omslagpunt in emulsies van water en olie
>> Meer blikvangersENGINEERINGNET.BE - Fotonen kunnen grote afstanden afleggen in optische vezels, terwijl fotonische systemen informatiedichtheden bieden die stukken groter zijn dan elektronische systemen. Dit is veelbelovend voor fotonische geïntegreerde schakelingen (PIC's) en kan leiden tot snellere, nauwkeurigere en energiezuinigere apparaten voor detectie-, beeldvormings- en communicatietoepassingen.
De toeleveringsketens worden nu op elkaar afgestemd om de ontwikkeling van PIC-producten. JePPIX (Joint European Platform for Photonic Integration of Components and Circuit) JePPIX heeft bijvoorbeeld de kosten voor het maken van de eerste prototypes al terug gebracht dankzij hun open access foundry-model, waardoor veel vernieuwers en onderzoekers met PIC-technologieën hebben kunnen experimenteren.
Met behulp van het Pilot Manufacturing product verwijdert dit industriële platform nu het volgende obstakel om het maken van producten te vergemakkelijken. Met behulp van dit product kunnen bedrijven die niet over de nodige faciliteiten beschikken, op systematische wijze fabricageklare ontwerpen creëren en evalueren.
De toeleveringsketen bestaat uit leveranciers van ontwerptools, professionele ontwerpers, foundries en deskundigen op het gebied van testautomatisering. Deze nieuwe ontwikkeling maakt de belangrijkste technologische en operationele aspecten van PIC-fabricage openlijk toegankelijk voor zoveel mogelijk PIC-ontwikkelaars. Hierdoor zijn klanten in staat om de supply chain te configureren op basis van hun eigen expertise en eisen.
In termen van PIC's is indiumfosfide (InP) het materiaal bij uitstek als het gaat om prestaties. Integratie biedt de weg naar schaalvergroting en kosten. JePPIX's generieke fotonische integratieplatform maakt ook gebruik van een van de belangrijkste voordelen van het PIC-ontwikkelingsproces; namelijk de mogelijkheid om een grote verscheidenheid aan native circuitcomponenten zoals lasers, fotodetectoren en optische versterkers op te nemen op hetzelfde substraat.
Deze generieke integratiebenadering resulteert in stabielere en reproduceerbare prestaties in chips, een efficiënte ontwerpstroom en een snellere productie. << (Guy Leysen) (foto: TU/e)
Klik hier voor meer informatie over JePPIX en de pilotline >>
ACHTERGROND
JePPIX (consortium in 2006 opgericht) is een levendige gemeenschap van foundries, softwareleveranciers, test- en verpakkingsbedrijven, technologische vernieuwers, leveranciers en facilitators die een sleutelrol spelen in het bepalen van de weg naar de commercialisering van geïntegreerde fotonische apparaten. <<