Telewerk in coronatijden - column

Columns & Blogs 7/12/2020 15:44:57

In 2017 werd ons Arbeidsrecht aangepast en was er voor het eerst sprake van telewerk. Wat niemand toen voor mogelijk hield, is nu gebeurd. Een pandemie maakte het thuis telewerken tot norm.

Lees hieronder verder   
Verwant

Overmacht en corona - column

Slimmer automatiseren in industrie met AI-gestuurde robots - column

Coronamaatregelen en privacy - column

‘The 7 Transformations Experience’ - column

Megatrends in de maakindustrie en het vertrouwde ‘nieuwe normaal’

Telewerk in coronatijden - column

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Smart Electrical Grid & Heat Grid Buildings

Live Webinar

van 21/04/2021 tot 28/04/2021

CE-machinerichtlijn 2006-42-EG

Online cursus IE-net

van 27/04/2021 tot 6/05/2021

EPLAN Virtual Fair

Online

van 28/04/2021 tot 29/04/2021

Analyse van het machinepark

online seminarie: datagestuurde optimalisering van bediening en onderhoud

donderdag 29 april 2021

Grand Paris Express

Live Webinar

dinsdag 4 mei 2021

Sensor+Test 2021

Online event

van 4/05/2021 tot 6/05/2021

Keuze van de redactie

(15/4) Prototype voor fysiek internet in haven Antwerpen en Zeebrugge

(14/4) Eerste twee nieuwe KM3NeT-detectorlijnen geïnstalleerd

(13/4) Start-up maakt biobrandstoffen en polymeren uit CO2

(12/4) BYD installeert bladbatterijen in alle elektrische auto’s

(8/4) Eerste groene waterstoffabrieken North Sea Port in ontwerpfase

(7/4) Hugo Thienpont: ”Over fotonica en jong bloed” - topingenieur

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - De “Wet werkbaar en wendbaar werk” van 5 maart 2017 creëerde een wettelijk kader voor het telewerk dat op een occasionele wijze uitgevoerd wordt.

Occasioneel telewerk is een organisatievorm en/of uitvoering van het werk in het kader van een arbeidsovereenkomst waarbij, met gebruikmaking van informatietechnologie, werkzaamheden die ook op de bedrijfslocatie van de werkgever zouden kunnen worden uitgevoerd, incidenteel en niet op regelmatige basis buiten die bedrijfslocatie worden uitgevoerd. De occasionele telewerker is elke werknemer die occasioneel telewerk verricht.

Occasioneel telewerken kan in de woning van de occasionele telewerker of in elke andere door hem/haar gekozen plaats. De occasionele telewerker geniet dezelfde rechten inzake arbeidsvoorwaarden als vergelijkbare werknemers die op de bedrijfslocatie van de werkgever werken. Wel moet de occasionele telewerker het werk organiseren binnen het kader van de in de onderneming geldende arbeidsduur.

De wet wil ook dat de werknemer aanspraak kan maken op occasioneel telewerk omwille van overmacht of persoonlijke redenen waardoor hij zijn werkzaamheden niet op de bedrijfslocatie van de werkgever kan uitvoeren; dit voor zover hij een functie en/of activiteit uitvoert die verenigbaar is met occasioneel telewerk.

Hoe gaat dit in zijn werk ?
De werknemer vraagt het occasioneel telewerk voorafgaandelijk en binnen een redelijke termijn aan bij zijn werkgever, met opgave van de reden. Het akkoord van de werkgever is noodzakelijk. Occasioneel telewerk is geen absoluut recht voor de werknemer. De wet schrijft niet voor hoe deze aanvraag moet gebeuren. Het spreekt voor zich dat indien het om een reden van overmacht gaat, het niet mogelijk is dit per aangetekende brief te melden.

De werkgever die niet kan ingaan op deze aanvraag, brengt zijn redenen zo snel mogelijk schriftelijk ter kennis van de werknemer. Werkgever en werknemer maken in onderling overleg afspraken over de nadere regels van het occasioneel telewerk. Dit kan ook gaan over het ter beschikking stellen van de nodige apparatuur en technische ondersteuning voor het occasioneel telewerk; de bereikbaarheid van de werknemer tijdens het occasioneel telewerk, enz…

Telewerk in coronatijden?
Telewerk kon voorheen op vrijwillige basis. De regering maakte dit telewerk nu tot norm, voor zover het gaat om sectoren waar dat mogelijk is. Zo probeert men de kans op besmetting te verkleinen. Vóór corona kon de werkgever zijn werknemer niet verplichten om aan telewerk te doen. Dat is nu anders. De opgelegde regeringsmaatregelen verplichten thuis telewerken, maar alleen voor functies waar telewerk kan toegepast worden.

Moet uw werkgever betalen?
Indien u thuis telewerkt, gebruikt u wellicht een eigen kantoor, pc, laptop, telefoon, internetaansluiting, kantoormateriaal, enz… Moet u deze kosten zelf dragen of dient uw werkgever uw onkosten terug te betalen?

Indien u thuis telewerkt en uw eigen materiaal gebruikt, moet uw werkgever de kosten voor de werking van de gebruikte apparatuur, alsook het onderhoud ervan, vergoeden.

Gebruikt u niet uw eigen apparatuur, dan moet de werkgever al het nodige bij u thuis installeren en hiervoor de kosten dragen, inclusief alle telefoon- en internetverbindingen voor dit telewerk. <<
door Solange Tastenoye, Zelfstandig Juriste

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Data leiden naar DNA verspaningsproces - artikel

Eind vorig jaar organiseerde Sirris een masterclass rond het potentieel van datagebruik in de verspaning in het kader van Machining 4.0. Tom Jacobs van Sirris legt uit.

Logflow neemt intrek op O-Forty-site

Het bedrijf heeft onlangs het nieuwe hoofdkantoor op de O-Forty-site in Oostkamp in gebruik genomen. Met de investering gaat een prijskaartje van 6,5 miljoen euro gepaard.

Start-up maakt biobrandstoffen en polymeren uit CO2

D-CRBN, gegroeid uit de onderzoeksgroep PLASMANT van de UAntwerpen, splitst schadelijke CO2-moleculen op, om er onder meer biobrandstoffen en polymeren mee te maken.

Bosch Rexroth wint de Hermes Award 2021

De Hermes Award werd gisteren uitgereikt tijdens de Hannover Messe Digital Edition. Bosch Rexroth won met hun elektrische actuator die proceskleppen onder water kan aansturen.

On-demand 3D-printen nog niet vanzelfsprekend - artikel

Toen begin vorig jaar door de coronapandemie aanvoerlijnen vanuit het Verre Oosten stilvielen, kwam additive manufacturing in veel directiekamers op de agenda. Is 3D-printen een oplossing?

Promovendus ontwikkelt slimme ramen voor glastuinbouw

Omdat de hoeveelheid invallend licht zelfs in hightech kassen nog steeds erg lastig blijkt te regelen, ontwikkelde Gilles Timmermans ‘slimme ramen’ met een fluorescerende kleurstof.

BYD installeert bladbatterijen in alle elektrische auto’s

BYD gaat al zijn volledig elektrische personenauto’s leveren met de ultraveilige bladbatterijen van het merk dat de spijkerpenetratietest als teststandaard aangenomen.

Intracto Group gaat internationale tour op met overname Orangedotcom

Intracto Group versterkt zich met het Amsterdamse digital marketing agency Orangedotcom, waar een team van 30 digitale experts zich richt op het realiseren van digitale groei van klanten.

Typhoon heeft eigen 'DOME' in gebruik genomen

Dit nieuwe gebouw is een hoge opslaglocatie ingericht met rolbruggen en voldoende plaatsen voor stockage en laden en lossen. Het gebouw, op een oppervlakte van 1.200 m², is 14.5 meter hoog. Het dak is uitgevoerd in doorzichtige folie waardoor er overdag geen extra verlichting nodig is. Er kunnen ook elektrische wagens opgeladen worden. >>

Partners