Vlaanderen investeert jaarlijks vijf miljoen euro in Open Science

Vorige week werd een uitgewerkte roadmap voor Open Science, inclusief meerjarenplanning en een uitgewerkt voorstel van KPI’s voorgelegd aan de Vlaamse Regering.

Trefwoorden: #EWI, #onderzoek, #open science, #Vlaanderen

Lees verder

Nieuws

( Foto: wavebreakmediamicro - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - Open Science, inclusief Open Data, vormt een belangrijke motor van verandering in de wetenschap.

Een nieuwe wijze van onderzoek vraagt steeds meer om het delen en open stellen van data en om een goede omgang met onderzoeksdata. Volgens de Europese Commissie moet Open Science de norm worden voor publiek gefinancierd onderzoek.

De Vlaamse Regering besliste vorig jaar om 5 miljoen euro recurrent te investeren in Open Science om invulling te geven aan het Europese engagement ter zake. De Flemish Open Science Board (FSOB) werd de rol toebedeeld om op basis van expertise de verdere uitrol van dit project uit te werken.

De FOSB (opgericht in februari) richtte drie werkgroepen op om gestalte te geven aan de concrete implementatie: de werkgroepen “Research Data Management en Open Science”, “Architectuur” en “Metadata en Standaardisatie”.

De bedoeling is het uitwerken van een hybride RDM-infrastructuur in functie van diverse noden van het onderzoekslandschap, het streven naar FAIR Open Data, het samenbrengen van de kennis van de data stewards en het aansluiten bij de European Open Science Cloud.